CARSNEWS
AUTONEWS

Maserati Ghibli Hybrid. Η Maserati στην εποχή του εξηλεκτρισμού!

Άργησε, αλλά ήρθε. Η Maserati κάνει το πρώτο βήμα σε μία νέα εποχή παρουσιάζοντας το πρώτο υβριδικό μοντέλο. Ένα είδος… προάγγελου για τις αμιγώς ηλεκτρικές GranTurismo και GranCabrio που είναι προγραμματισμένες για το 2021! Ας μην προτρέχουμε όμως, αφού η Ghibli Hybrid έχει την δική της σημασία και την δική της θέση στην γκάμα της ιταλικής εταιρίας καθώς θα πάρει την θέση της πετρελαιοκίνητης έκδοσης σε μία προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από το diesel.

Έτσι, κάτω από το καπό της πρώτης υβριδικής Maserati βρίσκεται ένας 4-κύλινδρος, υπερτροδοτούμενος βενζινοκινητήρας 2 λίτρων που συνδυάζεται με ένα mild-hybrid σύστημα 48V για να παράγει συνολικά 330 ίππους και 450 Nm ροπής, με τα τελευταία να είναι διαθέσιμα ήδη από τις 1.500 σ.α.λ. Έτσι, το νέο μοντέλο διατηρεί την χαρακτηριστική “σπιρτάδα” της μάρκας με τα πρώτα 100 km/h να έρχονται σε μόλις 5,7 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να διαμορφώνεται στα 255 km/h. Την ίδια ώρα, η μέση κατανάλωση δεν υπερβαίνει κατά πολύ τα 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές ρύπων είναι 192 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Το mild-hybrid σύστημα αποτελείται από την κλασική ενσωματωμένη γεννήτρια/δυναμό που παίρνει κίνηση από έναν ιμάντα και ανακτά ενέργεια κατά την επιβράδυνση του αυτοκινήτου για να φορτίσει την μπαταρία που βρίσκεται στο πορτ-μπαγκάζ. Η ενέργεια αυτή, χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία ενός ηλεκτρικού supercharger που “γεμίζει” το κενό μέχρι να αποδώσει τα μέγιστα το turbo. Όσο για την επιλογή της Maserati να τοποθετήσει ένα mild-hybrid σύστημα αντί για ένα plug-in υβριδικό, ο επικεφαλής εξηλεκτρισμού της εταιρίας, Corrado Nizzola έχει την απάντηση:

Το ερευνήσαμε αλλά για να προσθέσεις αξία, χρειάζεσαι 50 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας. Αυτό σημαίνει μία μεγάλη μπαταρία στο πορτ-μπαγκάζ και προβλήματα κατανομής βάρους.

Για να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Ghibli δε, η Hybrid έχει αποκτήσει κάποιες διακριτικές μπλε πινελιές, όπως για παράδειγμα στην τριπλέτα των αεραγωγών στο εμπρός φτερό και στην τρίαινα πιο πίσω ενώ νέος είναι και ο σχεδιασμός της γρίλιας. Η Maserati έχει επέμβει και στον ήχο του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα με νέα εξάτμιση ώστε να έχει τον “αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα” της. Στο εσωτερικό υπάρχουν και πάλι οι μπλε λεπτομέρειες που μαρτυρούν τον εξηλεκτρισμό της Ghibli αλλά πιο σημαντικά, υπάρχει και η τελευταία εκδοχή του Maserati Intelligent Assistant συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που “τρέχει” το σύστημα Android Automotive και υπόσχεται βελτιωμένη απόδοση. Ο χειρισμός του δε, γίνεται είτε μέσω της νέας οθόνης αφής υψηλής ανάλυσης 10 ιντσών, είτε με φωνητικές εντολές για κάποιες λειτουργίες.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato – Μοναδική και εντυπωσιακή!

cars

Ford. Προστατεύει το εσωτερικό του αυτοκινήτου από τη φθορά των αντισηπτικών

cars

Skoda Fabia. Πλησιάζουμε στην παρουσίαση της νέας γενιάς!

cars

Έκλεψε τις εντυπώσεις η Cosmosrally Kart Academy σε διεθνή αγώνα καρτ !

cars

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου περισσότερο βλάπτει, παρά βοηθάει το Ισραήλ

cars

Το νέο Fiat Strada ετοιμάζεται για την Βραζιλία.

cars

«Χάθηκαν» οριστικά τα 22 εκατομμύρια για Λιβάι – Παναθηναϊκός και ΑΕΚ για Μορόν

cars

Hμερολόγιο Pirelli 2023

cars

Έκλεψε την παράσταση ο Ράιαν Γκόσλινγκ στα Όσκαρ 2024 με το «I’m Just Ken» – Τα γέλια της Μάργκοτ Ρόμπι

cars