23 Οκτωβρίου, 2026 13:30 -
Η κορυφαία μάρκα της SAIC Motor στην Ευρώπη σχεδιάζει να περάσει το πρωτότυπο Go! στην παραγωγή, επιδιώκοντας να ανταγωνιστεί δύο μεγάλα ονόματα της κατηγορίας.
Τον περασμένο Ιούλιο, η SAIC ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα πρώτα μοντέλα που θα παράγονται εκεί θα είναι το ολοκαίνουριο ηλεκτρικό supermini της MG.
-
Η εταιρεία στοχεύει να κυκλοφορήσει το Go! το 2028, τοποθετώντας το απέναντι στα Renault 5 E-Tech και Mini Cooper Electric, με βασικά χαρακτηριστικά το βρετανικής σχολής ντιζάιν και την ανταγωνιστική τιμή.
Το νέο ηλεκτρικό supermini θα είναι ουσιαστικά το μικρότερο μοντέλο στην ευρωπαϊκή γκάμα της MG, αξιοποιώντας τεχνολογία που εξελίσσει ήδη η SAIC. Η πλατφόρμα E+ προορίζεται για μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με προτεραιότητα το χαμηλό κόστος, το οποίο αναμένεται να συγκαταλέγεται στα βασικά πλεονεκτήματα του Go!.
Με μήκος περίπου 4 μέτρα, το MG Go θα τοποθετηθεί στον πυρήνα της κατηγορίας των ηλεκτρικών supermini. Σχεδιαστικά, θα διατηρήσει στενή συγγένεια με το πρωτότυπο που δημιουργήθηκε στο στούντιο της μάρκας στο Λονδίνο, ακολουθώντας μια ρετρό-φουτουριστική κατεύθυνση.
Το Go! αναμένεται να εφοδιάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα των 151 ίππων του MG 4 EV Urban, με την κίνηση να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Από το ίδιο μοντέλο θα προέρχεται και η μπαταρία των 43 kWh. Οι τελικές τιμές αυτονομίας και φόρτισης αναμένεται να ανακοινωθούν καθώς θα πλησιάζει η έναρξη της παραγωγής.
Στη Βρετανία, η τιμή εκκίνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στις 20.000 λίρες, χαμηλότερα από εκείνη του MG 4 EV Urban και κοντά στα επίπεδα των νέων Κινέζων ανταγωνιστών.
Στην ευρωπαϊκή αγορά, η MG αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια επιθετική πολιτική τιμών, με στόχο να ανταγωνιστεί μοντέλα όπως το Renault 5 E-Tech και το Mini Cooper E. Παράλληλα, η παραγωγή του Go! θα είναι ένας από τους κύριους λόγους της επένδυσης της SAIC στην Ισπανία.
Η κατασκευή του εργοστασίου στο Ferrol της Γαλικίας αναμένεται να αρχίσει το 2027, με τη μονάδα να τίθεται σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2028. Η αρχική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα θα διαμορφώνεται σε περίπου 70.000 αυτοκίνητα, ενώ ο σχεδιασμός της εγκατάστασης προβλέπει τη δυνατότητα αύξησής της έως τα 120.000 οχήματα.
Το Go! αναμένεται να συγκαταλέγεται στα πρώτα μοντέλα που θα παραχθούν στο νέο εργοστάσιο. Η παραγωγή του θα ξεκινήσει με τη μέθοδο CKD, δηλαδή με πλήρως αποσυναρμολογημένα σετ εξαρτημάτων που θα αποστέλλονται από την Κίνα. Αρχικά, η μονάδα δεν θα διαθέτει εγκαταστάσεις πρεσαρίσματος, κατασκευής αμαξωμάτων ή βαφής, με τη δυνατότητα αυτές να προστεθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Με την επιλογή της Ισπανίας, η SAIC μπορεί να περιορίσει τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής. Η MG επιβαρύνεται με τον υψηλότερο πρόσθετο δασμό μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών, κάτι που καθιστά την τοπική παραγωγή ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική παρουσία της στην Ευρώπη.
Έτσι, με το MG Go!, η μάρκα θα αποκτήσει ένα μοντέλο σχεδιασμένο εξαρχής για την ευρωπαϊκή αγορά και με ευρωπαϊκή παραγωγή. Βασικός στόχος είναι να συνδυάζει την εμφάνιση ενός premium supermini με τιμή αισθητά χαμηλότερη από εκείνη των καθιερωμένων κατασκευαστών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η BMW Σειρά 7 αποκτά έκδοση με… διακριτική θωράκιση
Πρωτιά για το Tesla Model Y στην Ευρώπη
Πόσο κοστίζει η καινούρια Lancia Gamma;
Ακολουθήστε το carsnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.


