CARSNEWS
AUTONEWS

Nissan GT-R. Η δημιουργία του

Η Nissan κυκλοφόρησε το πρώτο “GT-R” το 1969 ως ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων και γνώρισε τέτοια επιτυχία σε σημείο που όλοι έλεγαν “ο  μοναδικός αντίπαλος του Skyline είναι το Skyline.” Το Φεβρουάριο του 1969 ένα μοναδικό αυτοκίνητο έμελλε να κάνει το ντεμπούτο του. Η Nissan συνδύασε τις καλύτερες τεχνολογίες της και κατασκεύασε το “Skyline 2000GT-R” ένα  αυτοκίνητο της κατηγορίας touring,  με πρωτοφανείς υψηλές επιδόσεις. Το μνημειώδες ρεκόρ αυτού του οχήματος με τις 52 νίκες σε μια περίοδο τριών ετών δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ στην ιστορία των ιαπωνικών αγώνων!

Το όχημα διέθετε πολλά παραδείγματα αγωνιστικής τεχνολογίας που γεννήθηκαν από τις εμπειρίες της Nissan με το πρωτότυπο αγωνιστικό αυτοκίνητο “Prince R380”, όπως ο κινητήρας DOHC τεσσάρων βαλβίδων και η ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό, σφυρηλατώντας ένα σημαντικό μέρος της κυριαρχίας του στους αγώνες. Η πρώτη νίκη του μοντέλου ήρθε στις 3 Μαΐου 1969, στον αγώνα TS-b του JAF Grand Prix στο Fuji Speedway, με την τετράθυρη έκδοση. Από το Grand Prix της Ιαπωνίας το 1969,  τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όπου το GT-R κατέκτησε την 7η  νίκη του, υιοθετήθηκε ένα σύστημα ψεκασμού καυσίμου. Ανεβάζοντας τη μέγιστη απόδοση στα 230PS / 8.400 σ.α.λ., το σύστημα αυτό έδωσε στο Skyline ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στις αγωνιστικές πίστες.

Δύο χρόνια αργότερα, στον αγώνα του All Japan Suzuka Automobile (Μάρτιος του 1971),  το hardtop GT-R προστέθηκε στην γκάμα του μοντέλου. Η ιστορική 50η   νίκη ήρθε στις 20 Μαρτίου του 1972, στον πρώτο γύρο του Fuji GC, του αγώνα ταχύτητας 300χλμ του Fuji. Λόγω των ισχυρών ανέμων και της βροχής, ο αγώνας μειώθηκε από τους 20 γύρους στους 12. Μέσα σε σύννεφα από σπρέι νερού, το αυτοκίνητο No. 15, ένα GT-R που οδήγησε ο K. Takahashi, πήρε την καρό σημαία και ταυτόχρονα μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας των αγώνων αυτοκινήτου.

Το GT-R κυριάρχησε στους κορυφαίους αγώνες τουρισμού στην Ιαπωνία, κερδίζοντας συνολικά 52 από αυτούς σε μόλις τρία χρόνια! Η αναγνωρισιμότητα του μοντέλου διεθνώς είναι τόσο μεγάλη που αρκετά μοντέλα GT-R έχουν εμφανιστεί στην πασίγνωστη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Need For Speed. Τόσο το GT-R όσο και το Skyline εμφανίζονται στο εξαιρετικά δημοφιλές franchise των ταινιών Fast and Furious. Επιπλέον, δεκάδες διαφορετικές εκδόσεις του GT-R εμφανίζονται στον επαναστατικό προσομοιωτή οδήγησης / παιχνίδι του Gran Turismo, ως εικονικό αυτοκίνητο. Και η ανταπόκριση από το κοινό ήταν τόσο ενθουσιώδης που οδήγησε την κατασκευή ενός πραγματικού πρωτότυπου αυτοκινήτου! Το ηρωικό “DNA” αυτού του αυτοκινήτου ευδοκιμεί μέχρι σήμερα στην σημερινή τεχνολογική ναυαρχίδα της Nissan, το NISSAN GT-R.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Έφτασε στο λιμάνι της Γάζας το πλοίο «Open Arms» που απέπλευσε από την Κύπρο

cars

Η αναμέτρηση των twin-turbo V8: Audi RS7 vs AMG GT63 S 4-Door.

cars

Audi RS e-tron GT.  Στη Ρόδο η παγκόσμια παρουσίασή του

cars

Rolls-Royce Cullinan Black Badge. Περισσότερο απ’ όλα!

cars

Τα πιο πολυτελή SUV της αγοράς – Αδυσώπητη δύναμη και οδηγική απόλαυση… υψηλού επιπέδου

cars

ID.4 διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις από 46800 Ευρώ

cars

Η BMW επιβεβαιώνει την M3 Touring για το 2022!

cars

Πώς αντιδρά μία Citroen Xantia 20-ετίας στο τεστ αποφυγής ταράνδου;

cars

Ford. Δωρεάν πολλές υπηρεσία για συνδεδεμένα οχήματα

cars