CARSNEWS
NEW MODELS

O «Maestro» της Formula 1 – Η αληθινή ιστορία μίας απαγωγής που θα ζήλευε και το Netflix

Η αναφορά γίνεται για τον κορυφαίο -κατά πολλούς- οδηγό που αγωνίστηκε ποτέ στη Formula 1, τον Αργεντινό Juan Manuel Fangio, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «El Maestro» για τον καταιγιστικό τρόπο που οδηγούσε τα μονοθεσία, στα πρώτα χρόνια του αθλήματος .

Ο Juan Manuel Fangio οδηγώντας μια Maserati 250F

Ο Juan Manuel Fangio οδηγώντας μια Maserati 250F

Ας πάρουμε όμως την ιστορία του από την αρχή. Γεννημένος το 1911 στην Αργεντινή, ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 στα 39 του, σχετικά αργά, αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα αστέρια του σπορ της σημερινής εποχής ξεκινούν στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους.

Παρ’ όλη την… καθυστέρηση στην εκκίνησή της, η καριέρα του Fangio αποδείχτηκε πολύ πετυχημένη, με τον Αργεντίνο να κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέντε φορές: το 1951, και τέσσερις συνεχόμενες σεζόν, 1954-1957.

Κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου ποσοστού νικών, pole positions αλλά και εκκινήσεων από την πρώτη σειρά του grid. Είναι επίσης ο γηραιότερος πρωταθλητής Formula 1 αλλά και ο μοναδικός που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα οδηγών με 4 διαφορετικές ομάδες: Alfa Romeo, Maserati, Mercedes και Ferrari.

Πέρα από τις επιδόσεις του στην πίστα, ο Juan Manuel Fangio έχει μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός οδηγός F1 που έχει πέσει θύμα απαγωγής, σε μια ιστορία που την πλοκή της θα ζήλευε μέχρι και το Netflix.

Juan Manuel Fangio, Κουβανικό Grand Prix, 1957

Juan Manuel Fangio, Κουβανικό Grand Prix, 1957

Μετά τη νίκη του στο Κουβανικό Grand Prix του 1957, ο Fangio επέστρεψε στην Κούβα την επόμενη σεζόν για να επαναλάβει τον θρίαμβό του. Έχοντας καταγράψει τους ταχύτερους χρόνους στις ελεύθερες δοκιμές του τριημέρου, ο μεγάλος Αργεντίνος ήταν σε πολύ καλό δρόμο για να κερδίσει τον αγώνα.

Όμως πριν την εκκίνηση, υποστηρικτές του κινήματος της 26ης Ιουλίου του Fidel Castro, μπήκαν στο ξενοδοχείο Lincoln που διέμενε ο Fangio και τον απήγαγαν προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον τότε πρόεδρο της Κούβας, Fulgencio Batista, να ακυρώσει τον αγώνα. Ο Batista προχώρησε στη διεξαγωγή του αγώνα χωρίς καμία αλλαγή, διατάζοντας τις δυνάμεις της αστυνομίας να εντοπίσουν τους δράστες.

Η αστυνομία έστησε μπλόκα σε όλη την πόλη της Αβάνας και τα αεροδρόμια και οι υπόλοιπες έξοδοι της πόλης ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο, ενώ προσωπικοί φρουροί ανατέθηκαν σε όλους τους οδηγούς. 

Απόκομμα τοπικής εφημερίδας που αναφέρει την απαγωγή

Απόκομμα τοπικής εφημερίδας που αναφέρει την απαγωγή

Οι δράστες λέγεται ότι κράτησαν τον Fangio σε τρία διαφορετικά σπίτια και η αντιμετώπιση που έλαβε από αυτούς ήταν πολύ εξαιρετική, καθώς τον άφησαν μέχρι και να δει και να ακούσει τον αγώνα.

Αφέθηκε ελεύθερος 29 ώρες μετά στην Πρεσβεία της Αργεντινής, με τους απαγωγείς να έχουν επιτύχει το στόχο τους, καθώς ο κουβανικός λαός έχασε την εμπιστοσύνη του στον Batista, όντας ανίκανος να εντοπίσει τους δράστες. 

Αργότερα ο ίδιος είπε: «Αυτή είναι μία ακόμα περιπέτεια. Αν αυτό που έκαναν οι επαναστάτες ήταν για καλό σκοπό, τότε εγώ, ως Αργεντίνος, το δέχομαι.»

Αν κάποια στιγμή το Netflix αποφασίσει να μετατρέψει σε documentary την παραπάνω ιστορία, όπως συνέβη με την περίπτωση του Carlos Ghosn, δεν θα μπορεί να περηφανευτεί για την πρωτιά. Η απαγωγή του Juan Manuel Fangio μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με την αργεντίνικης παραγωγής ταινία του 1999Operación Fangio.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

VW Golf Cabrio 2020: Όνειρο θερινής νυκτός

cars

Δείτε την απίστευτη επιτάχυνση μιας Porsche Taycan Turbo S (Video)

cars

Το προφητικό και άκρως εντυπωσιακό Hyundai Prophesy περνά στην παραγωγή

cars

Το νέο VW Golf R αποκαλύπτεται!

cars

Ο Richard Hammond μας ξεναγεί στο «μυστικό» του γκαράζ (video)

cars

Η μοναξιά μιας Ferrari, μιας Porsche και μιας Chevrolet

cars

Aνανέωση για τις Mercedes-Benz Coupe και Cabriolet

cars

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η VW

cars

Μπαταρίες στερεού τύπου από την Toyota ως το 2025

cars