CARSNEWS
NEW MODELS

Predictive touch: Οθόνη ανέπαφου χειρισμού από τις Jaguar/ Land Rover (βίντεο)

Κάποτε είχαμε τα πλήκτρα αφής και τους διακόπτες, για την ενεργοποίηση και το χειρισμό διαφόρων λειτουργιών. Τα τελευταία χρόνια σημείωσαν ραγδαία ανάπτυξη οι έγχρωμες οθόνες αφής, ενώ πλέον ετοιμαζόμαστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, του ανέπαφου χειρισμού, σύμφωνα με τις Jaguar/ Land Rover. Ερευνητές του ομίλου, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Cambridge, δημιούργησαν μία επαναστατική, ανέπαφη οθόνη, η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε να προβλέπει το τι θέλει ο χρήστης.

Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται predictive touch και χρησιμοποιεί μία σειρά αισθητήρων για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με τις μέχρι στιγμής αναλύσεις και πειράματα του ομίλου, η χρήση αυτής της οθόνης μπορεί να περιορίσει έως και 50% την προσπάθεια και το χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσει ο χρήστης για το χειρισμό της. Ασχέτως με το τι επιθυμεί να επιλέξει, το σύστημα πλοήγησης, το ηχοσύστημα ή οτιδήποτε άλλο, ειδικοί αλγόριθμοι αναλύουν τα δεδομένα που προκύπτουν από την κίνηση του χεριού του και αυτομάτως υλοποιούν τη σχετική ενέργεια, χωρίς να χρειαστεί φυσική επαφή με την οθόνη.

Ανάλογα συστήματα ανίχνευσης χειρονομιών έχουν παρουσιαστεί και από άλλους κατασκευαστές, όπως η BMW. Το πατενταρισμένο όμως μοντέλο των Jaguar/ Land Rover δείχνει να λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα, ομαλά, και με μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας. Αυτό καθώς χρησιμοποιεί οπτικούς αισθητήρες και ραδιοκύματα για την ανίχνευση της κίνησης, σε συνεργασία με την ανάλυση του προφίλ του χρήστη και λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από τρίτους αισθητήρες, όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η παρακολούθηση των ματιών του οδηγού. Το λογισμικό μάλιστα του όλου συστήματος χρησιμοποιεί και τεχνολογίες machine learning, ώστε να βελτιώνει συνεχώς την ακρίβεια και την απόδοσή του.

Χάρη στην τεχνολογία predictive touch τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να γίνουν πιο ασφαλή, περιορίζοντας τον οδηγικό φόρτο αλλά και το χρόνο που θα πρέπει κανείς να αποσπάσει την προσοχή του από το δρόμο για κάποια άλλη ενέργεια. Ταυτόχρονα, περιορίζουν και τη μετάδοση ασθενειών όπως ο COVID 19. Σύμφωνα με τον Lee Skrypchuk, ειδικό του ομίλου στο Human Machine Interface, «Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο εξέρχονται από το lockdown, παρατηρούμε πόσες καθημερινές συναλλαγές καταναλωτών πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας οθόνες αφής: Eισιτήρια σιδηροδρόμου ή κινηματογράφου, ΑΤΜ, check-in αεροδρομίου και αυτόματα ταμεία σούπερ μάρκετ, καθώς και πολλές βιομηχανικές και κατασκευαστικές εφαρμογές. Η τεχνολογία predictive touch εξαλείφει την ανάγκη να αγγίξει κάποιος μια διαδραστική οθόνη και θα μπορούσε, συνεπώς, να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων ή ιών σε επιφάνειες».

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

To VW Golf και το μέλλον (του)

cars

H Fiat θα συνεχίσει να παράγει το βενζινοκίνητο 500αράκι

cars

Αυτή είναι η νέα Mercedes-Benz S-Class

cars

Euro 7: Οι αλλαγές που έρχονται με το νέο πρότυπο εκπομπών ρύπων

cars

Tαξιδεύουμε στην Άνδρο με το ξεχωριστό Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 130 PS EAT6

cars

Η πρώτη ηλεκτρική Ferrari θα μπορεί να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της!

cars

Ιδού οι 8 (συν 2) υποψήφιοι αντι-Vettel για τη Ferrari

cars

Σωτήριο ή καταστροφικό το pit stop του Verstappen;

cars

Rolls Royce Ghost: Τελευταίο teaser πριν από την αποκάλυψη (βίντεο)

cars