CARSNEWS
NEW MODELS

Project 3F, αυτόνομες τοπικές μετακινήσεις (βίντεο)

Ένα πεδίο που μπορεί να καλύψει η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης είναι αυτό της μεταφοράς επιβατών ή εμπορευμάτων, σε συγκεκριμένες διαδρομές. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα μικρό λεωφορείο που παίρνει κόσμο από μία στάση του μετρό και τον μεταφέρει σε ένα mall. Ή κάποιο όχημα που μεταφέρει κιβώτια από κάποιο κέντρο Logistics στα σημεία παραλαβής. Τέτοιου είδους μεταφορές, από το σημείο Α στο σημείο Β, υπάρχουν και αποτελούν αντικείμενο του Project 3F.

Το εν λόγω πρόγραμμα το τρέχει η Bosch, σε συνεργασία με μία σειρά από άλλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός ασφαλή και σίγουρου τρόπου μεταφοράς, για ειδικές συνθήκες και υπό χαμηλές ταχύτητες. Μάλιστα, δίνει μεγάλη βαρύτητα όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στην εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας να πάει κάτι στραβά, κατά τη λειτουργία του οχήματος. Αυτό, ενέχει μία σειρά από ιδιαιτερότητες, σε σχέση με τα συμβατικά αυτόνομα οχήματα.

Σύμφωνα με το συντονιστή του Project 3F, Thomas Schamm, για να λειτουργήσει ένα μικρό λεωφορείο αυτόνομα, χωρίς κάποιον οδηγό να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει συνεχώς να εκτελεί διαγνωστικές εργασίες και να μπορεί αντιμετωπίζει τυχόν τεχνικές βλάβες, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να κινείται. Επιπροσθέτως, ακόμα και στην οποιαδήποτε καταστροφική βλάβη, θα πρέπει να μπορεί έστω να σταθμεύσει με ασφάλεια στην άκρη του δρόμου.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι αρκετά κατατοπιστικό. Σε αυτή τη φάση δεν γίνεται λόγος για εμπορική αξιοποίηση του όλου project, αφού στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας. Σε δεύτερο χρόνο, βέβαια, είναι σίγουρο ότι κάποιος θα βρεθεί να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά αυτές τις δυνατότητες.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Nissan Qashqai: Όσα αξίζει να γνωρίζετε για την επόμενη γενιά του ιαπωνικού best seller

cars

Μία νέα Lotus ετοιμάζεται να χτυπήσει τις Ferrari

cars

GP Σάο Πάολο: Το grid του μεγάλου αγώνα

cars

Continental WinterContact TS 860 S: Χειμερινό ελαστικό για σπορ οδήγηση και υψηλές αποδόσεις

cars

Ο Tommi Makinen στο τιμόνι του καυτού Toyota Yaris GR-4 (Video)

cars

Στο Nurburgring με τις νέες BMW M4 & M440i Convertible (video)

cars

Επέτειος 20 ετών για το Hyundai Santa Fe

cars

Κορονωϊός: Γεωπολιτικές ανακατατάξεις και θεωρίες συνωμοσίας

cars

Elon Musk: Πιθανή η εμπορική αποτυχία του Tesla Cybertruck

cars