CARSNEWS
NEW MODELS

Renault Morphoz: Το αυτοκίνητο που αλλάζει σχήμα (Video)

Μπορεί η αναβολή της έκθεσης της Γενεύης να άλλαξε τα προγράμματα όλων των εταιριών, όμως η Renault είχε φροντίσει λίγες ημέρες πριν να έχει καλέσει επιλεγμένα ΜΜΕ από την Ευρώπη (μεταξύ αυτών και το Car And Driver) σε ειδική εκδήλωση στα περίχωρα του Παρισιού όπου μας έδειξε το νέο της πρωτότυπο. Το ονομάζει Morphoz, από την ελληνική λέξη μορφή (ή πιο κοντά στο νόημα του αυτοκινήτου, την λέξη “μορφοποίηση”) και αναφέρεται στο κύριο χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου, την δυνατότητά του δηλαδή να αλλάζει σχήμα και -κυρίως- μήκος.

Ως βάση για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο χρησιμοποιείται μία νέα “ηλεκτρική” πλατφόρμα με την ονομασία CMF-EV, η οποία θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με την CMF-B που ήδη βλέπουμε στα Clio και Captur. H ιδιαιτερότητα αυτής της πλατφόρμας είναι ότι έχει τοποθετημένους τους τροχούς στα τέσσερα άκρα του οχήματος, αφήνοντας αρκετά μεγάλο κενό ενδιάμεσα ώστε να τοποθετηθούν οι μπαταρίες, ανάλογα τις επιλογές σε χωρητικότητα που θα γίνουν για κάθε μοντέλο. Παράλληλα δίνει την ευχέρεια στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν εντυπωσιακά αμαξώματα ενώ αφήνει και πολύ μεγάλους χώρους για τους επιβάτες.

Στην περίπτωση του Morphoz έχουμε ένα πλήρως ηλεκτρικό crossover το οποίο είναι εφοδιασμένο με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι μπορεί να αυξάνει το μήκος του και το μεταξόνιο,  έτσι ώστε να προσαρμόζεται κάθε φορά σε διαφορετικά σενάρια κίνησης. Το αυτοκίνητο διαθέτει δύο επιλογές “μορφοποίησης”, την “City” και την “Travel”.

Στην πρώτη περίπτωση, για την κίνηση στην πόλη, γίνεται ένα μικρό crossover των 4,4 μέτρων με μεταξόνιο στα 2,73 μέτρα, τιμή κορυφαία για αυτοκίνητο αυτού του μήκους. Οι μπαταρίες στην εκδοχή City είναι των 40kWh. Στην διαμόρφωση του ταξιδιού, το μήκος του αμαξώματος φθάνεισ τα 4,80 μέτρα, και το μεταξόνιο στα 2,93 μέτρα. Αυτό γίνεται για να μπορέσουν να προστεθούν με ειδικό τρόπο μπαταρίες επιπλέον χωρητικότητας των 50 kWh (φθάνοντας συνολικά τις 90 kWh), ενώ μεγαλώνει και ο χώρος των αποσκευών ώστε να χωρέσει δύο έξτρα μεγάλες βαλίτσες. 

Στην διαμόρφωση City οι μπαταρίες αρκούν για αυτονομία έως και 400 χιλιόμετρα, ενώ με την προσθήκη των έξτρα μπαταριών στην έκδοση Travel οι μπαταρίες αρκούν πλέον για ένα μεγάλο ταξίδι, με την αυτονομία να φθάνει έως και τα 700 χιλιόμετρα. Οι έξτρα αυτές μπαταρίες θα τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς με αυτοματοποιημένο τρόπο και χωρίς την ανάγκη παρέμβασης ανθρώπων.

Στην επιστροφή από το ταξίδι, οι έξτρα αυτές μπαταρίες θα μπορούν να αφαιρεθούν, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να συνεχίσει την αστική του μετακίνηση με τις μικρότερες μπαταρίες και το πιο λογικό μέγεθος. Οι μπαταρίες που μένουν πίσω στον σταθμό επαναφορτίζονται και μπορούν όσο δεν χρησιμοποιούνται από το αυτοκίνητο να δίνουν ενέργεια σε διάφορες άλλες εγκαταστάσεις της κοινότητας.

Πέρα από το εντυπωσιακό σε σύλληψη αλλά και εκτέλεση αμάξωμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η σχεδίαση του σαλονιού για τους επιβάτες. Ο οδηγός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από μία απλή χειρονομία για να ανοίξει το αυτοκινητο και να τον υποδεχτεί προσαρμόζοντας όλες τις λειτουργίες ανάλογα με τις επιθυμίες του. Η σχεδίαση είναι φουτουριστική, ιδίως στην περιοχή του τιμονιού με τις οθόνες να καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το ταμπλό, όντας εκτός των άλλων και αναδιπλούμενες.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα ιδέα είναι η δυνατότητα του καθίσματος του συνοδηγού με έναν πολύ πρωτοποριακό μηχανισμό να μπορεί να κοιτάζει και προς τα πίσω, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη επαφή μεταξύ των επιβατων μέσα στο όχημα. Για να γίνει αυτό τα καθίσματα έχουν εντελώς συμμετρική σχεδίαση, έτσι ώστε απλά το κάθισμα να στρέφεται κατά τον κάθετο άξονα χωρίς να χρειάζεται πολύπλοκες διαδικασίες για να κοιτάξει προς τα πίσω. Τα πίσω καθίσματα επίσης, όταν η επιλογή διαμόρφωσης είναι στο ταξίδι, αυτόματα μετακινούνται προς τα πίσω έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν οι επιβάτες τον έξτρα χώρο για τα πόδια τους. 

Στο Morphoz η Renault έχει εφαρμόσει όλες τις τεχνολογίες ώστε να είναι λειτουργικό σε αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κινείται απρόσκοπτα στον αυτοκινητόδρομο χωρίς να χρειάζεται να προσέχει τον δρόμο ή να κρατά το τιμόνι.

Σχεδιαστικά η Renault ακολουθεί την δική της αισθητική παράδοση σ’ αυτά τα πρωτότυπα, δίνοντας την μορφή ενός crossover με έντονες γραμμές και πολύ ιδιαίτερες λεπτομέρειες, κυρίως σε ότι αφορά τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω. Από τις ιδιαιτερότητες που ξεχωρίζουν να σημειώσουμε τις κάμερες στην θέση των καθρεπτών, την κλειστή εμπρός μάσκα , τους αεροδυναμικούς τροχούς των 22 ιντσών οι οποίοι είναι μερικά καλυμμένοι για καλύτερη αεροδυναμική, τα ενεργά flaps τα οποία εκτείνονται αυτόματα στο πλάι,  την σχεδίαση των προφυλακτήρων που αλλάζουν ανάλογα με την κατάσταση του οχήματος, κλπ.

Με το Morphoz η Renault έρχεται να συνεχίσει την μεγάλη παράδοσή της στα πολύ εντυπωσιακά και πολύ ιδιαίτερα πρωτότυπα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Πολλά από αυτά που βλέπουμε στο συγκεκριμένο όχημα θα βρουν τον δρόμο τους για την παραγωγή, άλλα ίσως αργήσουν λίγο παραπάνω. Πάντως η ιδέα για την παραγωγή ενός αυτοκινήτου με δύο προσωπικότητες και πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης του αμαξώματος είναι πολύ ελκυστική, και σίγουρα θα ακούσουμε πολλά για αυτήν στο μέλλον.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Πότε θα δούμε το ανανεωμένο VW Polo;

cars

H Fiat θα συνεχίσει να παράγει το βενζινοκίνητο 500αράκι

cars

Οι ευχές του Ιταλού Πρωθυπουργού στον Alex Zanardi

cars

Η Mazda γιορτάζει και προσφέρει έκπτωση έως 3.000 ευρώ

cars

H Speedtail είναι η πιο γρήγορη στην ιστορία της McLaren

cars

Το νέο Volkswagen ID.3 πέτυχε ρεκόρ αυτονομίας 531 km!

cars

Δοκιμάζουμε το Honda NSX στο Virginia International Raceway (Video)

cars

Η Volvo ετοιμάζει το XC100, που θα είναι το κορυφαίο της SUV

cars

Πότε κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

cars