CARSNEWS
F1 & RACES

Senna vs Prost: Μια επική κόντρα (VIDEO)

Με αφορμή τα γεγονότα στο πρόσφατο GP της Βραζιλίας, θυμόμαστε μια από τις σημαντικότερες διαμάχες μεταξύ οδηγών που βρέθηκαν και στην ίδια ομάδα.

Η επαφή ανάμεσα στις δύο Ferrari, με τον τρόπο που έγινε και «έστειλε» αμφότερα τα μονοθέσια εκτός αγώνα, μας θύμισε μια από τις μεγαλύτερες κόντρες στην ιστορία της F1 ανάμεσα σε οδηγούς που βρέθηκαν στην ίδια ομάδα. Φυσικά και μιλάμε για την κόντρα ανάμεσα στον Alain Prost και τον Ayrton Senna, που σε πολλές περιπτώσεις «ξέφευγε» από ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί τετριμμένο για δύο αγωνιζόμενους και πέρναγε στη σφαίρα της προσωπικής διαφοράς.

Η κορυφαία στιγμή στη μεταξύ τους διαμάχη, ήταν στο Ιαπωνικό GP του 1989, όταν η βαθμολογική διαφορά μεταξύ τους ήταν τέτοια που ο Prost «βολευόταν» με ταυτόχρονη εγκατάλειψη (αμφότεροι οδηγοί της McLaren Honda) και στην προσπάθεια του Senna να τον προσπεράσει, προκάλεσε τη σύγκρουση. Η διαφορά ήταν πως ο Senna ήθελε πολύ τους βαθμούς της νίκης στο συγκεκριμένο αγώνα και ενώ ο Prost εγκατέλειψε, ο Βραζιλιάνος συνέχισε τον αγώνα- τον οποίο και κέρδισε.

Στη συνέχεια ωστόσο, η προσπάθειά του ακυρώθηκε από τους κριτές, καθώς η επαναφορά του μονοθεσίου στον αγώνα έγινε από διάδρομο διαφυγής και έτσι, κρίθηκε πως ο Senna δεν διάνυσε την ίδια απόσταση με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε ο αγώνας του (δεν υπήρχαν τότε ποινές με πρόσθεση χρόνου στο τελικό αποτέλεσμα) και νικητής στέφθηκε στο συγκεκριμένο GP ο Alessandro Nannini, ενώ ο τίτλος του 1989 κατέληξε στον Prost.

Την επόμενη χρονιά, ο Prost μετακινήθηκε στη Ferrari και η κόντρα είχε άλλο «χρώμα». Σε μια αντίστροφη επανάληψη της ιστορίας, στο Ιαπωνικό GP του 1990 και πάλι ο Prost εγκατέλειψε, με τον Senna να διασφαλίζει τον τίτλο. Η προσωπική διαμάχη ήταν κλιμακωμένη για τα καλά, με τον τίτλο και της επόμενης χρονιάς (1991) να καταλήγει και πάλι στα χέρια του Βραζιλιάνου. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο Prost, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Williams το 1993, είχε θέσει όρο για τη συνεργασία τους, το να μην προσληφθεί ο Senna ως team mate του, κάτι που τον διευκόλυνε στην κατάκτηση του τίτλου, με δεδομένο το γεγονός πως το μονοθέσιο της Williams ήταν σημαντικά καλύτερο από εκείνο της McLaren.

--

Related Articles

Στα σκαριά η είσοδος της Andretti στη Formula 1;

cars

Είναι αυτό το καλεντάρι της F1 για το 2021;

cars

Τα επιχειρήματα της ΟΛΘ ΑΕ, η Formula 1 στην Πολυτεχνείου, τα ταξί Tesla στη Θεσσαλονίκη και η αθωότητα ενός Αύγουστου

cars

Instagram F1 Live: Πουρναράκης-Σεϊτανίδης στο Preview του GP Ισπανίας

cars

Νέα σεζόν, ίδιος Μαξ

cars

Η Μαδρίτη κερδίζει τη Βαρκελώνη στον ισπανικό «εμφύλιο» της F1

cars

Προσπαθεί να σώσει σεζόν με 15-18 GP η F1

cars

Αλόνσο: ‘Περισσότερες πιθανότητες για τον τίτλο το 2024’

cars

Έξαλλοι οι οδηγοί της F1 με το νέο πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ – Super Sport FM | Η κορυφαία παγκύπρια αθλητική συχνότητα

cars