CARSNEWS
MOTONEWS

Test – Honda ST125 Dax 2023

Τρίτωσε το καλό! Οι άνθρωποι της Honda επαναφέρουν ακόμα ένα κλασικό δίκυκλο της μάρκας στο σήμερα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Και το Dax ST 125 είναι πολύ καλύτερο από όσο νομίζεις!

Παιχνιδο-μηχανάκι!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Τιμή: 4.350 ευρώ

Ούτε στην δεκαετία του 70 να ζούσαμε! Η μανία με το ρετρό σήμερα δεν χρειάζεται καν εισαγωγή. Κάποια δίκυκλα, όμως, είναι εμβλήματα στυλ και ιστορίας, κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό custom project. Κάποια πράγματα αξίζει να τα παίρνεις από την πηγή τους.

Η Honda ξαναζεί τις στιγμές δόξας του παρελθόντος της, από ότι φαίνεται, καθώς εκτός από τα… ονόματα (βλέπε Africa Twin και Transalp), ξαναζωντανεύει και κλασικά μοντέλα της –μοντέρνα στην εκτέλεση, αλλά πιστά στην φιλοσοφία της εποχής τους. Μετά από τα Monkey και Super Cub, ήρθε και η σειρά του ST125 Dax, που ήρθε στα χέρια μας για μια από τις πιο ευχάριστες εβδομάδες δοκιμής που έχουμε ζήσει.

Ολίγη ιστορία

Το Honda ST125 Dax γεννήθηκε το 1969, με δύο χρόνια διαφορά από το «αδελφό» του, Monkey. Επρόκειτο για το αποτέλεσμα της απαίτησης από την Honda Αμερικής, ενός παρόμοιου δικύκλου με το Monkey, αλλά με μεγαλύτερες διαστάσεις με στόχο την φιλοξενία δύο ατόμων και μια αυξημένη άνεση. Οι μηχανικοί της Honda Ιαπωνίας ταξίδεψαν μέχρι τις ΗΠΑ προκειμένου να κατανοήσουν σωστά την αποστολή τους. Το πρώτο Dax του 1969, λοιπόν, ήρθε σε 50 και 70 κυβικά, με κινητήρα βασισμένο σε αυτόν του θρυλικού Super Cub. Ήταν χαμηλότερο και μακρύτερο από το Monkey, ενώ το πλαίσιο τύπου T έγινε σήμα κατατεθέν της μορφής του και συνώνυμο του ονόματος του. Φυσικά, στο τιμόνι παρέμενε η δυνατότητα αναδίπλωσης του, ώστε το Dax να μπορεί να μπει σε χώρο αποσκευών αυτοκινήτου.

Στην πορεία της καριέρας του, το Dax παρήχθη σε κυβισμούς έως και 90 κ.εκ., αλλά και στις εκδόσεις Mighty Dax και Nauty Dax. Από την αγορά της Ευρώπης, όμως, το Dax λείπει 41 ολόκληρα έτη! Η επιστροφή είναι γεγονός…

Μια ματιά σου μόνο φτάνει

Το έχω ξαναπάθει και με τα άλλα κλασικά της Honda, Super Cub και Monkey. Το βλέπεις για πρώτη φορά και δεν γίνεται να μην γελάσεις αυθόρμητα, να μην αισθανθείς χαρά. Το αυθεντικό Dax ήταν μία μοτοσυκλέτα αναψυχής και, χάρη στην επίμονη παραμονή του στην συνείδηση των δικυκλιστών, η φήμη του έφτασε αλώβητη στο σήμερα. Το ST 125 Dax του 2023 είναι αντικειμενικά πανέμορφο. Είναι μία σχεδιαστική άσκηση στο μοντέρνο ρετρό, υπόδειγμα του πώς κρατάς μια κλασική μορφή όσο κοντύτερα στην αυθεντικότητα της γίνεται, ενώ παράλληλα την προσαρμόζεις στο σήμερα. Η έκδοση δοκιμής μας έφερε τον χρωματισμό Pearl Cadet Grey, το οποίο είναι μάλλον πιο κοντά σε μπλε RAF. Η άλλη χρωματική επιλογή που προσφέρει η Honda, είναι το Pearl Nebula Red, ένα σκούρο κόκκινο.

Μπορείς να περάσεις ώρες χαζεύοντας τις λεπτομέρειες του Dax. Το χαρακτηριστικό σχήμα του πλαισίου γίνεται αμέσως εμφανές, ενορχηστρώνοντας την συνολική εμφάνιση σε πλήρη ευθυγράμμιση με το αρχέτυπο μοντέλο. Κάτω από την σέλα, στην δεξιά πλευρά, βλέπεις ένα γραφικό ενός… σκύλου Dachshund, τα γνωστά σε όλους μας «λουκάνικα» με την χαμηλή και μακριά σιλουέτα –να γιατί ονομάστηκε Dax! Το μοντέλο είναι τίγκα στο χρώμιο και στις καμπύλες. Τα φωτιστικά σώματα, το στρογγυλό όργανο και οι καθρέπτες είναι άψογα δείγματα ρετρό αισθητικής. Για την ποιότητα κατασκευής, πραγματικά βγάζουμε το καπέλο στην Honda. Η απτή αίσθηση, το φινίρισμα και η συναρμολόγηση απλά δεν έχουν αντίπαλο. Πρέπει να ανέβεις πολύ, σε κατηγορία και τιμή, για να συναντήσεις κάτι παραπλήσιο. Φυσικά, όταν δίνεις πάνω από 4.000 ευρώ για ένα 125άρι… Mini bike, έχεις και τις ανάλογες απαιτήσεις. Και όχι μόνο από την ποιότητα.

Απόλαυση για έναν ή και για δύο

Με μία μόνο ματιά, μπορεί να αμφιβάλλεις αν το Dax 125 είναι ικανό για «δικάβαλο». Κι όμως! Όχι απλά η Honda έχει υπολογίσει την μεταφορά 2 ατόμων, αλλά αυτό είναι δυνατό και με σχετική άνεση, ειδικά αν δεν ξεφεύγετε πολύ από τον μέσο όρο. Δείτε και στις φωτογραφίες, πόσος χώρος μένει πίσω από τον υπογράφοντα, για 2ο άτομο. Για τον αναβάτη, η εργονομία του Dax δεν ξενίζει και δεν σε «ξεβολεύει». Τιμόνι στο ύψος της μέσης και περίπου στο άνοιγμα των ώμων σε πλάτος, μαρσπιέ ελαφρώς προς τα πίσω και μία σέλα μέτριας σκληρότητας, που δεν είναι τόσο άνετη όσο του Monkey, αλλά δεν αφήνει άλλο περιθώριο για παράπονα. Θα θέλαμε τον επιλογέα ταχυτήτων –τύπου παπιού, με πεντάλ εμπρός και πίσω- να είναι λίγο μεγαλύτερος, καθώς το πόδι του αναβάτη βρίσκει πάνω του κατά την οδήγηση όταν δεν αλλάζετε ταχύτητες. Το τιμόνι μπορεί να μην αναδιπλώνεται, όμως ποιος πλέον φορτώνει δίκυκλα σε πορτ μπαγκάζ;…

Η χαμηλή σιλουέτα του Dax και το βάρος μόλις στα 107 κιλά, σημαίνουν ότι το μοντέλο είναι… κατηγορίας φτερού, στις στατικές μανούβρες και εν κινήσει. Στοιχεία «περιττής» πρακτικότητας και εξοπλισμού λάμπουν διά της απουσίας τους, με το Dax να μην έχει… τίποτα, πέραν των απαραίτητων και της προσφερόμενης οδηγικής απόλαυσης. Κάτω από την σέλα, υπάρχει ένας υποτυπώδης χώρος, για μικροαντικείμενα όπως χαρτιά, ένα πανί ή κάποια κλειδαριά δισκοφρένου.

Τα πιο πρόθυμα 9,4 άλογα που έχουμε οδηγήσει

Αν δεν το ζήσεις δεν θα το πιστέψεις. Η ισχύς του Dax 125 δεν είναι καν… διψήφιος αριθμός, αλλά η σπιρτάδα και η ζωηράδα αυτού του μοτέρ σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς στα κομμάτια το κατάφεραν οι μηχανικοί της Honda. Βάζεις μπροστά και… ίσα που ακούς τον μικρό μονοκύλινδρο να δουλεύει. Αν είσαι λίγο πιο μακριά, δεν τον ακούς καν! Το μοτέρ προέρχεται από αυτό του Super Cub C125 και μάλιστα χρησιμοποιεί επίσης, το 4τάχυτο σασμάν τύπου «παπιού», άρα δεν έχει μανέτα συμπλέκτη (σημαντικό σημείο διαφοροποίησης από το Monkey, που έχει συμπλέκτη στο χέρι και 5 ταχύτητες). Κουμπώνεις πρώτη και με ένα απλό άνοιγμα του γκαζιού, είσαι καθ’ οδόν και η διασκέδαση ξεκινάει ήδη. Μετά από ένα ελάχιστο κόμπιασμα κατά την εκκίνηση, ο 125άρης αποδίδει εξαιρετικά γραμμικά την ροπή του, χωρίς να διστάζει πουθενά και προσφέροντας ουσιαστικό fun παράγοντα.   Οι κραδασμοί είναι απλά ανύπαρκτοι, όπως επίσης και ο δυνατός ήχος. Πριν όμως… πέσετε να το φάτε, την απόλυτη ησυχία λειτουργίας του μοτέρ αντισταθμίζει ο χαρακτήρας του και η premium αίσθηση του.

Εμφάνιση του χθες, συμπεριφορά του σήμερα.

Δώσε γκάζι! Από 1η σε 2α και μέχρι την 4η, οι ταχύτητες αλλάζουν με ένα αισθητό και ακουστό «κλακ» από τον μηχανισμό του κιβωτίου, που σε (ερ)εθίζει να μην αφήνεις τον αριστερό ποδομοχλό σε ησυχία, κρατώντας τον κινητήρα σε όποιο φάσμα απόδοσης θέλεις. Οι χειρισμοί και οι αλλαγές κατεύθυνσης με το Dax είναι μια υπόθεση παιδιάστικης ευκολίας. Αν είστε πιο ανήσυχοι, βρείτε μια αλάνα με άσφαλτο ή ένα ανοικτό χώρο στάθμευσης και το Dax μεταμορφώνεται σε εργαλείο εκμάθησης επιδεξιότητας. Σούζες και πλαγιάσματα μέχρι επαφής μαρσπιέ με την άσφαλτο είναι στην ημερήσια διάταξη. Χάρη στο ελεύθερο από επέμβαση ABS πίσω φρένο, τοποθετείς τον… πισινό όπου και όπως θέλεις. Τα endo δεν συμπεριλαμβάνονται στο μενού, μιας και το εμπρός φρένο έχει μονοκάναλο ABS. Μιλώντας για τα φρένα, η αποτελεσματικότητα τους και η αίσθηση τους είναι άψογες για τον ρόλο του Dax και μπορούν να προσφέρουν πολύ δυνατή επιβράδυνση, αν το χρειαστείτε. Πιρούνι και αμορτισέρ εξασφαλίζουν επιτυχώς την απαραίτητη άνεση, καταπίνοντας τα πάντα χωρίς να γίνονται υπερβολικά μαλακά. Εύσημα αξίζουν στην επιλογή ελατηρίων και ρυθμίσεων για τα δύο αμορτισέρ στο πίσω μέρος: Αν και δεν προσφέρουν δυνατότητα ρύθμισης προφόρτισης, δεν «κάθονται» στο δικάβαλο, ούτε και επιδεινώνουν την συμπεριφορά.

Με το Dax θα φας τους δρόμους και δεν σε αδικούμε. Η κατανάλωση των 1,5 λίτρων ανά 100 χλμ που η Honda αναφέρει είναι λίγο πιο αισιόδοξη από τις μετρήσεις μας, αλλά σε κάθε περίπτωση είσαι κάτω από τα 2 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα! Γεμίζεις και πηγαίνεις… Πάτρα, δηλαδή. Η κίνηση έξω από τα τείχη της πόλης είναι εφικτή, απλά θέτει κάποιους όρους: η τελική ταχύτητα φτάνει περίπου τα 95-97 χλμ/ώρα στο κοντέρ, ενώ απουσιάζει κάθε μορφή ανεμοκάλυψης. Φυσικά τα μεγάλα ταξίδια δεν είναι η κύρια αποστολή του Dax και τα παραπάνω δεν αποτελούν μειονεκτήματα.  

Σαν αντικείμενο πολυτελείας

Είναι πολύ δύσκολο να βρεις αρνητικά στο Dax. Θα πρέπει να μην σου αρέσει ή να το χρησιμοποιείς… τελείως λάθος, για να επιρρίψεις μομφή στις δυνατότητες του. Σαν νοσταλγικό δίκυκλο αναψυχής, είναι μια χαρά. Είναι πολύ… ε-Dax-ει (έπρεπε να το πούμε, not sorry)!  Αξίζει λοιπόν να το αγοράσεις; Με την τιμή του στα 4.350 ευρώ, δεν το λες σε καμία περίπτωση φθηνό. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, στα ίδια ή και λιγότερα χρήματα. ΑΛΛΑ… με το Dax, είναι σαν να φοράς ένα πολυτελές μηχανικό ρολόι Tudor ή Hamilton, είναι σαν να έχεις τετράδιο της Moleskine και να γράφεις επάνω του με ένα στυλό Parker ή Montblanc. Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και αλλιώς δηλαδή, αλλά… δεν είναι το ίδιο σε αίσθηση, δεν είναι το ίδιο σε ικανοποίηση της ανάγκης της μοναδικότητας και του «ευ ζην». Υπολογίστε επίσης και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής, την δύναμη του ονόματος της Honda στο θέμα της αξιοπιστίας, ακόμα και την… απόσβεση που θα κάνετε από τις βενζίνες που (δεν) θα καίτε και η εικόνα αλλάζει. Σας αρέσει; Θέλετε και μπορείτε να το αποκτήσετε; Μην χάνετε ούτε λεπτό.

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Acerbis Jet Aria, μπουφάν Nordcode Raptor, γάντια Five E3 Evo, μποτάκια Eleveit Town WP από το Moto Market Shop.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Honda ST125 Dax
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) 4.350
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 50 x 63,1
Συμπίεση 10
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός
Μετάδοση Χειροκίνητο κιβώτιο 4 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Πρεσαριστό τύπου T ατσάλινο
Κάστερ (°)  24,9
Ίχνος (mm) 84
Μεταξόνιο (mm) 1,2
Ύψος σέλας (mm) 775
Μήκος (mm) 1760
Πλάτος (mm) 760
Ύψος (mm) 1020
Απόσταση εδάφους (mm) 180
Βάρος (kg)   107 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  3,8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 31mm, διαδρομή 100 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 120 mm
   
Ελαστικά IRC NR77U
Μπροστά 120/70-12
Πίσω  130/70-12
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 220 mm με δαγκάνα Nissin 2 εμβόλων, ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 190 mm με δαγκάνα Nissin ενός εμβόλου
   
Εξοπλισμός Οθόνη LCD, ABS με αισθητήρα IMU, πλήρως LED φωτισμός, μικρός αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα, μαρσπιέ-χειρολαβές συνεπιβάτη
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  9,4 / 7.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1,1 / 5.000

Related Articles

Η MotoRRetro σε μια BMW με άρωμα από τα ένδοξα παλιά

cars

Η Segway ταράζει τα νερά με μια ηλεκτρική μοτοσικλέτα υψηλών επιδόσεων

cars

Άλιμος: Θανατηφόρο τροχαίο στην Παραλιακή – Σκοτώθηκε ακαριαία οδηγός μηχανής που έπεσε σε άλλα 7 αυτοκίνητα

cars

Το πιο τεχνολογικά προωθημένο κράνος για μοτοσικλετιστές

cars

Euforia: Η πρώτη μοτοσυκλέτα του Luca Pagani με εξαρτήματα από Ducati

cars

Tα 50 χρόνια γιορτάζει η TZ της Yamaha αυτό το Σαββατοκύριακο στο Muge

cars

Yamaha – Μείωση τιμής στο Neo’s Dual Battery

cars

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της νέας MX 250 της Triumph Motorcycles

cars

BMW R 18 The Crown – Customizing για τα 100 χρόνια BMW Motorrad

cars