CARSNEWS
NEW MODELS

To FIAT X 1/9 ζει!

Δεν θα είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που το ένδοξο παρελθόν μιας αυτοκινητοβιομηχανίας θα αποτελέσει την έμπνευση για το μέλλον και έναν οδηγό εξόδου από μια παρατεταμένη κρίση στην οποία έχει περιέλθει ένας ιστορικός κατασκευαστής.

Μπορεί, λοιπόν, η αναβίωση του FIAT X 1/9 να φαντάζει ουτοπική, ωστόσο, η ψηφιακή παρουσία ενός εμβληματικού coupe αποτελεί μια γλυκιά υπενθύμιση της ιστορίας που κουβαλά στις πλάτες η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανίας και της ιερής υποχρέωσης εκείνων που την εκπροσωπούν να σταθούν αντάξιοι του πλούσιο σε επιτυχίες παρελθόντος.

Το σύγχρονο FIAT X 1/9 φέρει την υπογραφεί του Tommaso D’ Amico, ενός σχεδιαστή που έχει επιχειρήσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν να σκιαγραφήσει το μέλλον ιταλικών μοντέλων.

Αυτή τη φορά, βέβαια, το έργο του ήταν πιο δύσκολο, καθώς το πρωτότυπο FIAT X 1/9, εκείνο που πέρασε στην παραγωγή το μακρινό 1972 φέροντας τη σχεδιαστική υπογραφή  του οίκου Bertone, αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο τετράτροχο που πολύ δύσκολα μπορεί να προσαρμοστεί στα σύγχρονα κατασκευαστικά δεδομένα.

Σεβόμενος την αρχιτεκτονική του αυτοκινήτου, η οποία επιβάλλει την τοποθέτηση του κινητήρα στην πλάτη του οδηγού, ο Tommaso D’ Amico χάρισε σύγχρονα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά στο ιταλικό coupe, διατηρώντας παρόλα αυτά και εκείνα που του επέτρεψαν να ξεχωρίσει στο παρελθόν.

Το σφηνοειδές ρύγχος, η χαρακτηριστική «σχάρα» που καλύπτει το διαμέρισμα του κινητήρα και το κάθετο πίσω τμήμα είναι μερικά από αυτά.

Παρά το οικείο παρουσιαστικό, βέβαια, οι δυσκολίες υλοποίησης ενός τέτοιου project παραμένουν σημαντικές, καθώς ελάχιστοι κατασκευαστές επενδύουν πλέον σε κατηγορίες όπως αυτή των coupe, ενώ ακόμα και με τη συμβολή του PSA Group, η FIAT δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει την παραγωγή ενός αυτοκινήτου με τις ιδιαιτερότητες του  X 1/9.  

Διαβάστε επίσης:

Tο Fiat Panda των Carabinieri

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Αυτή η επτάμετρη Rolls-Royce αντέχει σε σφαίρες και εκρήξεις

cars

Η Lexus αναβάλλει την παρουσίαση του νέου IS

cars

Boris Johnson: «Θα προστατευθεί η Nissan Βρετανίας μετά το “Brexit”»

cars

Formula 1: Αλλάζει χρώμα στα μονοθέσιά της η Ferrari

cars

To VW Golf και το μέλλον (του)

cars

Mazda CX-80: Η πρώτη επίσημη φωτογραφία του νέου επταθέσιου SUV

cars

Η Toyota teasάρει ένα «μυστηριώδες» υβριδικό – Στις 16/11 η αποκάλυψη (photos)

cars

Πέθανε ο θρυλικός τεχνικός διευθυντής της Ferrari Mauro Forghieri

cars

To νέο Citroen e-Spacetourer μετακινεί αθόρυβα και οικολογικά

cars