CARSNEWS
MARKET

To plug-in υβριδικό Jeep Compass στην Ελλάδα

Παρά τον εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του, τo plug-in υβριδικό  Jeep Compass 4xe δεν κάνει κανένα συμβιβασμό όσον αφορά στην απόδοση και στις εκτός δρόμου δυνατότητες, αξιοποιώντας στο μέγιστο την υψηλή ισχύ (από 190 έως 240 ίππους), την προηγμένη τετρακίνηση (4xe) και την κορυφαία τεχνολογία της αμερικανικής εταιρείας. 

Ο τούρμπο κινητήρας βενζίνης των 1,3 λίτρων συνδυάζεται με έναν τοποθετημένο στον πίσω άξονα ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από μια μπαταρία με χωρητικότητα 11,4 kWh. Ο συνδυασμός των δύο συνόλων εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις και υψηλό επίπεδο οδηγικής απόλαυσης, με την επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα να απαιτεί μόλις 7,5 δλ. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα, ενώ στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση το Compass 4xe μπορεί να φτάσει τα 130 χλμ.

Jeep Compass Limited 4xe_03

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος κίνησης του νέου Compass 4xe είναι:

α) Ο τούρμπο βενζινοκινητήρας των 1,3 λίτρων με ισχύ 130 ή 180 ίππους (ανάλογα με την έκδοση) και ροπή 270 Nm.


β) Δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας στον εμπρόσθιο άξονα που είναι συνδεδεμένος με τον βενζινοκινητήρα και λειτουργεί και ως γεννήτρια και ένας στον πίσω άξονα με ενσωματωμένο διαφορικό (e-axle) που αποδίδει 60 ίππους και 250 Nm ροπής και ο οποίος ανακτά ενέργεια κατά την επιβράδυνση.


γ) Μια μπαταρία ιόντων λιθίου 400 volt, χωρητικότητας 11,4 kWh που είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα.


δ) Το νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων


ε) Ένα σύστημα διαχείρισης της ενέργειας που ελέγχει το σύστημα φόρτισης υψηλής τάσης

Jeep Compass Limited 4xe_04

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τις οδηγικές προτιμήσεις, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα λειτουργίας (Hybrid, Electric και E-save), μέσω του σχετικού επιλογέα που βρίσκεται στην κονσόλα. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιείται ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Το Hybrid είναι το βασικό πρόγραμμα με το οποίο ξεκινά το αυτοκίνητο. Είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται το σύστημα με τον πλέον αποδοτικό τρόπο για μέγιστη απόδοση και οικονομία. Ο θερμικός και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν παράλληλα με το σύστημα να δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική κίνηση. Όταν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας μειωθεί, τότε χρησιμοποιείται ο θερμικός κινητήρας ακολουθώντας έναν ειδικό αλγόριθμο (Hybrid Control Processor – HCP) ώστε να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του συστήματος.  


Στο Electric το σύστημα προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση με μέση αυτονομία 50 χλμ. Το πρόγραμμα βελτιστοποιεί την κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαφορετικής ρύθμισης του HCP. Το όχημα κινείται αμιγώς ηλεκτρικά όσο το επιτρέπει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και στη συνέχεια –αν πέσει η φόρτιση ή αν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του γκαζιού μέχρι το τέρμα της διαδρομής- περνά αυτόματα στη λειτουργία Hybrid. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδανική για την κίνηση στα κέντρα των πόλεων, ενώ προσφέρει τελική ταχύτητα έως 130χλμ./ώρα.

Το πρόγραμμα E-Save διατηρεί τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας και υποστηρίζει δύο δευτερεύουσες λειτουργίες που ονομάζονται Passive E-Save (διατηρεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και με τη βοήθεια του θερμικού κινητήρα) και Active E-Save (φορτίζει την μπαταρία στο 80% μέσω της λειτουργία του θερμικού κινητήρα και του εμπρός τοποθετημένου ηλεκτροκινητήρα-γεννήτριας).

Jeep Compass Limited 4xe_05

Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας αποτελεί βασικό στοιχείο της οικολογικής φύσης του μοντέλου, επιτρέποντας την εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας κατά τη φάση της επιβράδυνσης. Με αυτό τον τρόπο η ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργεια, αντί να εκπέμπεται στο περιβάλλον με τη μορφή θερμικής ενέργειας, όπως συμβαίνει σε ένα συμβατικό σύστημα πέδησης. Το σύστημα (e-Coasting) λειτουργεί όπως το κλασσικό “φρένο” του κινητήρα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι ανακτώντας την ενέργεια της επιβράδυνσης. Η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας είναι πάντα ενεργή, ενώ η ένταση της μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό.  Η επιλογή της πιο έντονης λειτουργίας συνεπάγετε πιο έντονη επιβράδυνση και μεγαλύτερη ανάκτηση ενέργειας κατά το άφημα του γκαζιού από τον οδηγό.

Οι θρυλικές εκτός δρόμου ικανότητες των οχημάτων της Jeep εξασφαλίζονται από το σύστημα Jeep Active Drive Low που εφοδιάζει το Compass 4xe. Η νέα plug-in hybrid τεχνολογία ενισχύει επιπλέον αυτή την ικανότητα με το συνδυασμό των δύο κινητήρων να προσφέρει ακόμα περισσότερη ροπή. Για παράδειγμα στην κορυφαία -σε επίπεδο δυνατοτήτων off-road- έκδοση Trailhawk 4xe, η συνολική απόδοση των 240 ίππων συνδυάζεται με μια αύξηση έως 50% στη ροπή σε σχέση με το αντίστοιχο Trailhawk με τον κινητήρα 2.0MTJ 170 PS. Την ίδια στιγμή η τεχνολογία 4xe παρέχει κίνηση στον πίσω άξονα μέσω του ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει ανεξάρτητη διαχείριση της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες με έναν τρόπο που είναι πιο άμεσος και αποτελεσματικός σε σχέση με οποιοδήποτε μηχανικό σύστημα.

Το Jeep Compass 4xe είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις Limited, Trailhawk και S. Η έκδοση Limited εστιάζει στην άνεση και την πολυτέλεια με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) που περιλαμβάνει εκτός των άλλων σύστημα αυτόνομης πέδησης και ενεργό σύστημα διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας. Παράλληλα στο εσωτερικό, εκτός από τις συνήθεις ηλεκτρικές ευκολίες, η έκδοση Limited προσφέρει πλήρες πακέτο αυτοματισμών (φώτα, καθαριστήρες, μεγάλη σκάλα φώτων), αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, αλλά και το προηγμένο σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής των 8,4 ιντσών που διαθέτει δυνατότητα mirroring μέσω των εφαρμογών  Apple Car Play και Android Auto. Αντίστοιχα η έκδοση S αποκαλύπτει το σπορ χαρακτήρα των δύο μοντέλων διαθέτοντας επιπλέον της Limited τροχούς ελαφρού κράματος διαμέτρου 19’’, πίσω σκούρα κρύσταλλα, μπάρες οροφής σε ασημί χρώμα, αλλά και σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος. Oι εκδόσεις Trailhawk αποτελούν την απόλυτη off-road επιλογή, διαθέτοντας μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, προφυλακτήρες που αυξάνουν περαιτέρω τις γωνίες προσέγγισης-ράμπας-διαφυγής, αλλά και μεταλλικές προστατευτικές ποδιές στο πάτωμα του αυτοκινήτου. 

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης του νέου Jeep Compass 4xe διαμορφώνονται από τις 45.900 ευρώ, ενώ –όπως και όλα τα μοντέλα της Jeep- οι plug-in hybrid εκδόσεις καλύπτονται από 4ετή εργοστασιακή εγγύηση 160.000 χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθεια. Η εγγύηση για τη μπαταρία του υβριδικού συστήματος είναι 8ετής με ισχύ έως 160.000 χλμ.


 

Related Articles

H Honda κλείνει εργοστάσιο στην Αγγλία και «κόβει» 3.500 θέσεις εργασίας

cars

Το πολυτελέστατο ηλεκτρικό που αποκάλεσαν «φονέα του Tesla»

cars

Όλα έτοιμα για το 9o Ράλι Σπριντ Μπράλου

cars

Νέος CEO στην Citroen

cars

Έξι χρόνια BMW i3

cars

Αυτά είναι τα μυστικά της εξέλιξης των συστημάτων τετρακίνησης

cars

Σημαντικές ανακοινώσεις από τη Ford στο Goodwood Festival of Speed 2019

cars

Το Ίδρυμα Άρη Σταθάκη στη Μήλο

cars

«Άρωμα» Κρήτης είχε το φετινό Ευβοιωτικό Ράλι 2019

cars