CARSNEWS
MARKET

To VW Group μειώνει δραστικά τον μέσο όρο εκπομπών ρύπων του στόλου της στην ΕΕ

Η ολομέτωπη ηλεκτρική επίθεση του VW Group κερδίζει συνεχώς έδαφος. Oι παραδόσεις ηλεκτρικών μοντέλων των μαρκών του γερμανικού ομίλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του Ην, Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, αυξήθηκαν περισσότερο από τέσσερις φορές το 2020, σε συνολικά 315.400 ηλεκτρικά οχήματα (2019: 72.600). Το ποσοστό αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (BEV) και plug-in υβριδικών (PHEV) στις συνολικές παραδόσεις, αυξήθηκε σε 9,7% (2019: 1,7%). 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2020, το VW Group είναι ο ηγέτης της αγοράς στην ηλεκτροκίνηση στη Δυτική Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο περίπου 25% (2019: 14%). Οι κύριοι παράγοντες αυτής της εξέλιξης ήταν η άνοδος των VW (κλάδος επιβατικών) και Audi, οι οποίες υπερκάλυψαν τους στόχους εκπομπής ρύπων CO2 για τους στόλους τους, κυρίως λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισαν τα ηλεκτρικά μοντέλα ID.3 και e-tron. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, το VW Group μείωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Μ.Ο. εκπομπών ρύπων CO2, για τον στόλο νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε., κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το 2019, στα 99,8 gr/χλμ.

Παράλληλα, ο αυστηρός στόχος που έχουν θέσει από κοινού το VW Group με άλλους μεγάλους κατασκευαστές της Γηραιάς Ηπείρου για τη μείωση του CO2 – δημιουργώντας μία δεξαμενή μοντέλων όπου ο Μ.Ο. προκύπτει συνολικά για όλες τις μάρκες τους – δεν επιτεύχθηκε για μόλις 0,5 gr/χλμ. Το τελευταίο, αφενός είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον, αφ’ ετέρου δεν επηρέασε τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου καθώς είχαν γίνει οι σχετικές προβλέψεις. Σημειώνεται ότι οι εκπομπές Bentley και Lamborghini μετρώνται μεμονωμένα, για αυτό δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω υπολογισμούς.

Αναφορικά με τις επιμέρους μάρκες, η VW το 2020 παρήγαγε περίπου έξι εκατομμύρια γραμμάρια λιγότερο CO2 από ό, τι προέβλεπε ο στόχος. Ο στόλος νέων επιβατικών αυτοκινήτων της VW στην Ε.Ε. πέτυχε μέσες εκπομπές CO2 92 gr/χλμ., ενώ ο στόχος για τη μάρκα ήταν 97 gr/χλμ. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

VW_03

Συνολικά, περίπου 212.000 BEV ή PHEV οχήματα VW παραδόθηκαν σε πελάτες κατά το παρελθόν έτος, από τα οποία περίπου 134.000 αμιγώς ηλεκτρικά. Το ID.3 ήταν το μοντέλο κλειδί για την επίτευξη του στόχου. Με εμπορική καριέρα μόλις λίγων μηνών (από τον Σεπτέμβριο), σημείωσε παραδόσεις 56.500 μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου, με τη ζήτηση να αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ID.3 ήταν το best-seller ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε πολλές χώρες το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ενώ στη Σουηδία, τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν το best-seller σε όλη την αγορά αυτοκινήτου – όχι μόνο στα ηλεκτρικά. 

Η Audi είχε επίσης πολύ σημαντική συμβολή στην επίτευξη από το VW Groupτου στόχου εκπομπής ρύπων CO2 για το 2020. Η μάρκα συνεχίζει τη μετατροπή της σε πάροχο αειφόρου premium κινητικότητας. Πέρυσι ήταν μακράν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων ανάμεσα στις τρεις γερμανικές premium μάρκες. Το Audi e-tron (συμπεριλαμβανομένου του Audi e-tron Sportback) σημείωσε σημαντική αύξηση της ζήτησης κατά το προηγούμενο έτος(47.300 μονάδες, 79,5%). Σε όλο τον κόσμο, το Audi e-tron είναι το ηλεκτρικό όχημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μεταξύ των Γερμανών premium κατασκευαστών.

VW_04

Το VW Group θα ενισχύσει την ηλεκτρική επίθεσή του το 2021 με ένα μεγάλο αριθμό νέων ηλεκτρικών οχημάτων, με βάση την ηλεκτρική αρθρωτή πλατφόρμα MEB. Η VW έχει ήδη βγάλει στην κυκλοφορία το ID.4, το ηλεκτρικό της SUV, η Audi θα ξεκινήσει φέτος με τα Q4 e-tron και Q4 e-tron Sportback, ενώ και η Skoda λανσάρει το Enyaq iV την άνοιξη. Τα παραπάνω δημιουργούν τη βεβαιότητα στα στελέχη του VW Group ότι το 2021 θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι σχετικά με περαιτέρω μείωση της εκπομπής ρύπων CO2 από τα νέα αυτοκίνητα του ομίλου που θα τεθούν στην κυκλοφορία.

Related Articles

Λονδίνο – Άμστερνταμ με κόστος μετακίνησης μόλις 0,2 ευρώ

cars

Παγκόσμια πρώτη για το ηλεκτροκίνητο 508 Sport Engineered

cars

Με «σύμμαχο» τον καιρό η 4η Ανάβαση Λιβαδίου

cars

To Suzuki Jimny επιστρέφει ως επαγγελματικό

cars

Ford Kuga 1.5 TDCi Ecoblue 120 PS

cars

Abarth Racing, το κεντρί του Σκορπιού

cars

Η Nissan στο Σαλόνι της Γενεύης

cars

Crash test ανάμεσα σε αυτοκίνητα και κράνη ποδηλάτου από τη Volvo

cars

H μία και μοναδική off-road Gallardo πωλείται έναντι 115.000 ευρώ

cars