CARSNEWS
NEW MODELS

Top 10 ταινίες με αυτοκίνητα για να περνάει η ώρα στο σπίτι

Η επιλογή έγινε, προφανώς, από εμάς, με βάση υποκειμενικά δεδομένα. Γενικά προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες τις εποχές, όπως και όλα τα γούστα. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες ταινίες εκεί έξω που πιθανά θα άξιζε να μνημονευθούν σε ένα άτυπο Top 10. Mε έναυσμα όμως αυτές, μπορείτε και εσείς να καταρτήσετε τη δική σας λίστα. Ως εκ τούτου, μη σας κακοφανεί που δεν συμπεριλάβαμε παραγωγές τύπου fast and the furious, Dukes of Hazzard και ό,τι άλλο. Εάν είσαστε έτοιμοι, έχετε χρόνο διαθέσιμο και δεν έχετε κάτι δημιουργικό να τον γεμίσετε, σας προτείνουμε να προμηθευτείτε τα ακόλουθα.

The Italian Job

Αξίζει να δείτε και τις δύο ταινίες. Τόσο την κλασική του 1969, με τον Michael Caine, όσο και τη νεότερη, του 2003, με τους Mark Wahlberg, Jason Statham, Charlize Theron και Donald Sutherland. Αμφότερες έχουν εξαιρετικό σενάριο, έξυπνη πλοκή και μερικές ιδιαίτερες σκηνές, με αυτοκίνητα Mini να κάνουν διάφορα εντυπωσιακά. Θα δώσουμε έναν πόντο περισσότερο στην πρώτη ταινία, αναγνωρίζουμε όμως ότι και οι παραγωγοί της δεύτερης πρόσεξαν πολύ ώστε να δημιουργήσουν κάτι αντάξιο των προσδοκιών. Με το ίδιο άρωμα της αρχικής αλλά και με όλα τα σύγχρονα στοιχεία που προσέφερε η δεκαετία του 2000.

Ronin

Εάν μιλάμε για καταδιώξεις -μαζί με το Bullitt- το Ronin πιθανά μοιράζεται την πρώτη θέση. O Jean Reno και ο Robert de Niro δίνουν ρεσιτάλ υποκριτικής. Υπάρχουν πράκτορες, συνομωσίες, κυρίως όμως μερικές καθηλωτικές καταδιώξεις αυτοκινήτων, γυρισμένες σε δρόμους του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες είναι απόλυτα αυθεντικές, χωρίς ειδικά εφέ! Ο σκηνοθέτης, John Frankenheimer, δίνει ένα από τα καλύτερα δείγματα γραφής του σε αυτή την ταινία. Και εμείς, αντίστοιχα, μάλλον θα ξεκινούσαμε από αυτή…

Bullitt

Το IMDB ξεκινάει την περίληψη αυτής της ταινίας με το «An all guts, no glory San Francisco cop…», αναφερόμενο στον πρωταγωνιστή, Steve McQueen. Αυτός, από μόνος του, αρκεί για να έχει κάποιος ένα καλό λόγο να δει το Bullitt. Παρόλα αυτά, αυτή η ταινία κρύβει μέσα της και τη διασημότερη, πιθανά, σκηνή καταδίωξης στην ιστορία του κινηματογράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ίδιο το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα, μία βελτιωμένη Mustang GT 390 Fastback του 1968, έχει στιγματίσει ολόκληρη την ιστορία της Mustang.

The transporter

Πιο σύγχρονη ταινία -ή καλύτερα σειρά ταινιών- με πρωταγωνιστή τον Jason Statham. Περιπέτεια με αρκετό κυνηγητό, λίγο μυστήριο και ένα σκληρό τύπο, «μεταφορέα», που δεν αστειεύεται πίσω από το τιμόνι. Η πρώτη, του 2002, μας άρεσε λίγο καλύτερα. Και για τις άλλες, όμως, αξίζει να δαπανήσει κάποιος ένα δίωρο, να τις δει. Στις καταδιώξεις υπάρχει ενίοτε και λίγη υπερβολή (ή πολλή, όπως το πάρει κανείς) γενικά όμως, ως ταινίες, είναι καλογυρισμένες και χωρίς ιδιαίτερα κενά στο σενάριο.

Gone in 60 seconds

Άλλη μία ταινία του παρελθόντος, του 1974, η οποία έκανε remake το 2000. Ένας κλέφτης αναλαμβάνει να βάλει στο χέρι 48 (50 στο remake) αυτοκίνητα, για λογαριασμό κάποιου που τον πληρώνει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο trailer της αρχικής ταινίας τόνιζαν πως 93 αυτοκίνητα καταστράφηκαν μέσα σε 40 λεπτά δράσης! Μάλιστα, για τους γνώστες της αυτοκινητιστικής ιστορίας, εδώ δημιουργήθηκε ο θρύλος της Eleanor, μίας σπάνιας Ford Shelby Mustang GT500, που αποτελούσε και τη νέμεση του πρωταγωνιστή. Η μόνη Mustang με δικό της αστέρι στο Hollywood!

Christine

Τι συμβαίνει όταν ένας σκηνοθέτης όπως ο John Carpenter αναλαμβάνει να γυρίσει μία ταινία βασισμένη σε μυθιστόρημα του μετρ του είδους, Stephen King; Πολύ πριν ανακαλύψουμε την έννοια του Internet of Things, μία μηχανή αποφασίζει να αποκτήσει νοημοσύνη, καθώς και μία διαβολική υπόσταση. Μια Plymouth Fury του 1958 αναλαμβάνει να στήσει μία ολόκληρη ιστορία τρόμου για τους πρωταγωνιστές. Ένα must που δεν φιγουράρει συχνά σε συζητήσεις για ταινίες αυτοκινήτου, αξίζει όμως να το έχετε υπόψη.

Cannonball

Εάν είσαστε λάτρης των B movies των 70’s και 80’s, τότε αυτή την ταινία θα τη λατρέψετε. Με πρωταγωνιστή τον David Carantine (και στα σίκουελ τον Burt Reynolds) μία όχι ιδιαίτερα πλούσια παραγωγή αποφασίζει να κινηματογραφήσει έναν παράνομο αγώνα δρόμου που διασχίζει τις ΗΠΑ, από το Los Angeles μέχρι τη Νέα Υόρκη. Απίθανα αυτοκίνητα εκείνης της εποχής αλλά και χαρακτήρες που δίνουν ρεσιτάλ. Απολαύστε άφοβα και την αυθεντική ταινία και τα σίκουελ! Θα λέγαμε μάλιστα για τις συγκεκριμένες να καλέσετε και φίλους. Αυτές τις εποχές ωστόσο…

Le Μans

Με μεγάλη διαφορά από τις πλέον αγαπημένες. Μία ταινία που ξεκίνησε χωρίς ουσιαστικό σενάριο και κατέληξε αντίστοιχα έτσι! Με σκηνοθέτες, σεναριογράφους και τον Steve McQueen να προσπαθεί να κλείσει τελικά την ταινία με βάση το υλικό που είχε. Οι πληροφορίες για το πως γυρίστηκε, θα μπορούσαν να καλύψουν την έκταση ενός μεγάλου άρθρου. Εδώ, θα περιοριστούμε να πούμε πως το γενικό στόρι έχει να κάνει με ένα ρομάντζο και με την ιστορία του Le Mans του 1971 και την κόντρα της Porsche με τη Ferrari. Και μόνο τα πλάνα από τις 917 αρκούν για να το ξαναδούμε, οποιαδήποτε στιγμή.

Rush

Αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες κόντρες μεταξύ οδηγών στην ιστορία της Formula 1. Από τη μία ο James Hunt, ένας οδηγός που ξέφευγε από τα όρια του bon viveur και από την άλλη ο Niki Lauda, ένας μετριοπαθής αλλά απόλυτα μηχανιστικός χαρακτήρας. Στόχος, τι άλλο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών στη Formula 1. Η όλη ταινία είναι εξαιρετική, από κάθε άποψη. Καθηλωτική από το πρώτο λεπτό, προσφέρει μερικές πολύ δυνατές στιγμές, με τελευταία αυτή που ακούγεται ο πραγματικός Niki Lauda, να μιλά με όμορφα λόγια για τον παλιό του αντίζηλο.

Ford v Ferrari

Η συγκεκριμένη ταινία κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι, οπότε υποψιαζόμαστε ότι οι περισσότεροι από εσάς θα την έχετε δει στους κινηματογράφους. Άλλη μία μεγάλη κόντρα διαδραματίζεται εδώ, αυτή τη φορά μεταξύ δύο εταιριών, της Ford με τη Ferrari. Σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αυτό δίνει μερικούς έξτρα πόντους στην όλη προσπάθεια. Εξίσου προσεγμένη, με πολύ δυνατά πλάνα, που όμως (κατά την άποψή μας) δεν φτάνουν αυτά του αυθεντικού LeMans του 1971. Όπως και να έχει, τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα, ως μία από τις καλύτερες ταινίες -και με 2 Oscar- των τελευταίων ετών.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Επιβεβαίωση της PSA ότι η συνένωση με την FCA δεν κινδυνεύει

cars

Η απόλυτη υπερβολή: Τριαξονικό, επιμηκυμένο και θωρακισμένο Hummer

cars

Το Dodge Durango SRT Hellcat είναι πανίσχυρο και ταχύτατο (video)

cars

Γιατί θα αργήσει να βγει μία πλήρως ηλεκτρική Ferrari;

cars

Αυτό είναι το νέο Skoda Superb Scout

cars

O εσωτερικός κόσμος του νέου Skoda Fabia

cars

To Landtrek είναι ένα Peugeot με καρότσα (video)

cars

Αναστέλλει τη λειτουργία των σημείων πώλησης η Karenta

cars

Αποσπώμενος ψηφιακός πίνακας οργάνων για τη Lotus

cars