CARSNEWS
AUTONEWS

Toyota GR 86. Ο νέος είναι ωραίος…

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, ο παλιός δεν είναι… αλλιώς αφού δεν υπάρχει τίποτα (αν εξαιρέσει κανείς την εμφάνιση που είναι καθαρά υποκειμενική) που θα νοσταλγήσει κάποιος από την πρώτη γενιά του “86”. Η Toyota παρουσίασε το ολοκαίνουριο GR 86 που όπως αναφέρει η ίδια, εξελίχθηκε με την Subaru σε ένα κλίμα “φιλικής αντιπαλότητας” και θα προσφέρει διαφορετική αίσθηση από το αδερφό BRZ παρότι τα δύο μοντέλα είναι όμοια σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το ιαπωνικό πισωκίνητο coupe χρησιμοποιεί φυσικά την ίδια αρχιτεκτονική με το Subaru BRZ. Μία σημαντικά τροποποιημένη εκδοχή της πλατφόρμας στην οποία βασίστηκε η 1η γενιά του… διδύμου. Οι διαστάσεις του νέου GR 86 είναι πρακτικά πανομοιότυπες με αυτές του απερχόμενου μοντέλου και αυτό σημαίνει ότι το μήκος αγγίζει τα 4.265 χιλιοστά, το πλάτος τα 1.775 και το ύψος τα 1.310 ενώ το μεταξόνιο διατηρήθηκε στα 2.575 χιλιοστά. Στον εμπρός άξονα βρίσκουμε τα κλασικά γόνατα McPherson και πίσω μία διάταξη διπλών ψαλιδιών ενώ όπως και στο BRZ, για την κίνηση φροντίζει ένας επίπεδος, ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας 2,4 λίτρων ο οποίος παράγει 235 ίππους στις 7.000 σ.α.λ. και 250 Nm ροπής στις 3.700 σ.α.λ. και συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο (προαιρετικά είναι διαθέσιμο και ένα αυτόματο με ισάριθμες σχέσεις).

Παρά το γεγονός ότι το νέο GR 86 έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος και ο κινητήρας μεγάλωσε, το coupe ζυγίζει μόλις 1.270 κιλά ή αν προτιμάς, 5 κιλά λιγότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Αυτό, σε συνδυασμό με την διατήρηση του ύψους του κέντρου βάρος σε χαμηλά επίπεδα και την αναβαθμισμένη (κατά 50%) στρεπτική ακαμψία του πλαισίου, σημαίνει ότι το GR 86 είναι πιο… ζωηρό, πιο άμεσο και σαφώς πιο γρήγορο, με την Toyota να αναφέρει ότι τα πρώτα 100 km/h έρχονται σε μόλις 6,3 δευτερόλεπτα ή 1,1 δευτερόλεπτα ταχύτερα από την 1η γενιά!

Όσον αφορά στο design, όποιος έχει ήδη δει το Subaru BRZ, έχει δει και το Toyota 86. Υπάρχουν φυσικά κάποιες διαφορές, με την μεγαλύτερη να εντοπίζεται στον εμπρός προφυλακτήρα που σε σύγκριση με το BRZ δείχνει πιο επιθετικός και στα φωτιστικά σώματα ενώ το ίδιο deja vu θα νιώσει κανείς και όταν αντικρύσει την καμπίνα που εμφανίζεται πρακτικά πανομοιότυπη με αυτήν του μοντέλου της Subaru. Διαθέτει λοιπόν την ίδια οθόνη 7 ιντσών για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, την δεύτερη που μετρά 8 ίντσες για προορίζεται για το σύστημα infotainment, το ίδιο τιμόνι… μέχρι και τους ίδιους αεραγωγούς. Αξίζει να σημειώσουμε δε, ότι το Toyota GR 86 εξοπλίζεται με την σουίτα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης “Eyesight” της Subaru. Το καλό είναι όμως ότι ενώ το Subaru BRZ δεν θα λανσαριστεί στην ευρωπαϊκή αγορά, το Toyota GR 86 αναμένεται στις εκθέσεις της εταιρίας είτε στα τέλη του 2021, είτε στις αρχές του ’22.

The post Toyota GR 86. Ο νέος είναι ωραίος… first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Εκκενώθηκε η πίστα της Ίμολα λόγω πλημμύρας, μέρες πριν από το Grand Prix της Formula 1

cars

Formula 1: Νίκησε και στον Καναδά ο Φερστάπεν και ισοφάρισε τον Σένα

cars

Θα έρθει και η “καυτή” έκδοση του νέου Toyota Yaris…

cars

Renault Arkana σε έκδοση RS;

cars

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν οδηγούμε σε συνθήκες κακοκαιρίας

cars

Renault Megane 1.5 dCi GT Line. Απολαυστικό και οικονομικό

cars

Νέο Nissan Qashqai. Ξεκίνησε η παραγωγή του στο Σάντερλαντ και προσφέρει μια εμπειρία δεξιοτήτων σε κάθε μαθητή

cars

Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο ανοικτά της Υεμένης

cars

Hatchback, SUV και sports car από την Alpine.

cars