CARSNEWS
AUTONEWS

Volvo XC40 T5 Plug-in Hybrid Electric. Απολαυστικό και περιβαλλοντικά φιλικό

Η Volvo έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν την ανθρωποκεντρική της φιλοσοφία σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε πρωταρχικό της μέλημα ήταν ανέκαθεν η ασφάλεια, κάτι που αποδεικνύει εμπράκτως και μέσω του oράματός της, το οποίο δεν θέλει κανένα νεκρό ή σοβαρά τραυματισμένο επιβάτη ενός αυτοκινήτου Volvo, το οποίο έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Πέρα όμως από το θέμα της ασφάλειας και σαν γνήσια Σουηδική εταιρία, η Volvo έχει δείξει πως διαθέτει και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, καθώς προσπαθεί να μειώνει συνεχώς το αποτύπωμά της τόσο των ίδιων των αυτοκινήτων της, όσο και της διαδικασίας κατασκευής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που την εξαετία 2020-2025 έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 της γκάμας της, κατά 40% και της συνολικής διαδικασίας παραγωγής των αυτοκινήτων της κατά 25%. Ο πλέον φιλόδοξος στόχος όμως της Σουηδικής εταιρίας, είναι το 2040 να είναι μία περιβαλλοντικά ουδέτερη αυτοκινητοβιομηχανία, κάτι το οποίο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Αυτό σημαίνει πως η προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της δημιουργίας και παρουσίασης υβριδικών, plug-in υβριδικών και στο πολύ άμεσο μέλλον και αμιγώς ηλεκτρικών προτάσεων. Προτάσεων οι οποίες θα είναι ολοένα και πιο φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς όμως να θυσιάζουν μέρος της απόλαυσης που προσφέρουν κατά την οδήγηση, έχοντας φυσικά πάντα πρώτο και βασικό μέλημα, την ασφάλεια του ανθρώπου. Kαι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Volvo XC40 T5 Plugin Hybrid Electric. Πρόκειται για το μικρότερο μοντέλο της ιδιαίτερα επιτυχημένης σειράς XC της Σουηδικής εταιρίας, το οποίο εξαρχής είχε μελετηθεί και αναπτυχθεί με γνώμονα τη χαμηλή κατανάλωση και τις περιορισμένες εκπομπές ρύπων αλλά και την υψηλή απόδοση. Το Σουηδικό SUV διαθέτει τον γνωστό 1.5 turbo κινητήρα βενζίνης, ο οποίος εδώ αποδίδει 180 ίππους και συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 60 KW.

H συνδυαστική ισχύς του συστήματος ανέρχεται στην πολύ καλή τιμή των 262 ίππων χαρίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις στο αυτοκίνητο χάρη και στο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων, καθώς το 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε μόλις 7.3’’ με τη τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου να βρίσκεται στα 205 χλμ./ώρα. Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό του χαρακτηριστικό είναι η μέση κατανάλωση η οποία σύμφωνα με τον νέο πιο αυστηρό τρόπο μέτρησης, WLTP, βρίσκεται στα μόλις 2 με 2.5λτ/100 χλμ. ανάλογα με την έκδοση, ενώ οι εκπομπές CO2 κυμαίνονται από 46 έως 56 γρ./χλμ. Παράλληλα το XC40 T5 Plug-in Hybrid Electric έχει τη δυνατότητα να κινηθεί για απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, εκπέμποντας προφανώς μηδενικούς ρύπους. Αυτό είναι  εφικτό χάρη στη μεγάλη και τεχνολογικά εξελιγμένη μπαταρία ιόντων λιθίου των 10,7 kWh, η οποία μάλιστα φορτίζει γρήγορα, σε διάστημα τριών έως εννέα ωρών, ακόμα και σε οικιακό δίκτυο.

Πολύ σημαντική δουλειά έχει γίνει και στο θέμα της «χωροταξίας» καθώς η τοποθέτηση της μπαταρίας κατά μήκος του κεντρικού τούνελ του αυτοκινήτου, άφησε ανεπηρέαστους τους άνετους χώρους του εσωτερικού, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και πέντε άτομα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον χώρο του πορτ μπαγκαζ. Από εκεί και πέρα όπως σε όλα τα XC40, έτσι και Τ5 Plug-in Hybrid Electric, η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό, όσο και η κατασκευή, βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βεβαίως η σύγχρονη τεχνολογία συνεχίζει να δίνει το παρών μέσα από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων αλλά και από τη μεγάλη, οθόνη αφής που φιλοξενεί το εξαιρετικό σε λειτουργία σύστημα infotainment Sensus. Όπως όλα τα Volvo, έτσι και το XC40 Plugin Hybrid Electric μπορείτε να το διαμορφώσετε εσείς με όποιον τρόπο θέλετε, προκειμένου να ικανοποιεί πλήρως τις δικές σας προσωπικές απαιτήσεις.

.

 

Related Articles

Mazda. Δημιουργίες χωρίς…σύμβαση έργου

cars

Mini Countryman facelift. Αέρας ανανέωσης…

cars

Νέο Toyota Hilux. Νέο γενικά!

cars

Ένα “ρηξικέλευθο” πρωτότυπο SUV φέρνει η Hyundai στο Los Angeles!

cars

Η Mercedes-Benz φρεσκάρει την G-Class.

cars

Νέο Hyundai Santa Fe: Κάτι περισσότερο από ένα facelift!

cars

Η ABT αναβαθμίζει το Audi RS4 Avant.

cars

Η BMW “προβλέπει” τον θάνατο της Μ.Ε.Κ. το 2050.

cars

Volvo. Δίνει κίνητρο για την ηλεκτροκίνηση

cars