CARSNEWS
AUTONEWS

YPERION XP-1. Ένα «τιτάνιο» υπερ-αυτοκίνητο

Ειλικρινά είναι από τις ελάχιστες φορές που ξεκινάω να γράφω για ένα αυτοκίνητο και δεν μπορώ να τακτοποιήσω την σκέψη μου, δηλαδή από πού να αρχίσω και σε ποιο κομμάτι να δώσω προτεραιότητα. Τελικά αποφάσισα να αρχίσω από τα δικά μας, αφού εξ΄αγχιστείας θα έλεγε κανείς ότι είναι δικό μας, από το όνομα του αυτοκινήτου και του ιδρυτή της εταιρίας που είναι ελληνικά και τα δύο!

Τα ονόματα

Εν αρχή ο τιτάνας και το όνομα αυτού Υπερίων (αυτός που πετάει πάνω από την γή) που με την γυναίκα του απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ήλιο, την Σελήνη και την Ηώ που έχει την δική της τιμητική στην παγκόσμια αυτοκίνηση αφού έδωσε και αυτή το όνομά της στο Volkswagen EOS. Το δεύτερο όνομα δεν είναι άλλο από του Άγγελου Καφαντάρη που είναι ο συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας που παράγει αυτό το super car. Ένα δικό μας παιδί που μεγάλωσε και σπούδασε στην Αμερική και αυτό που θέλει, όπως δήλωσε πρόσφατα, είναι να κατασκευάζει αυτό το αυτοκίνητο και άλλα στην συνέχεια, από τους 200 προς το παρόν εργαζόμενους που διαθέτουν υψηλά στάνταρ γνώσης ώστε να υπάρχει καλά αμειβόμενη εργασία στον τόπο τους και να μην αναζητούν αλλού την καριέρα τους.

Το αυτοκίνητο

Ήρθε και η σειρά του super car σε όλα τα στοιχεία του και ενώ το όνομα είναι από το παρελθόν, τονίζει δυνατά και δείχνει το μέλλον τόσο λόγω του υδρογόνου ως καύσιμο όσο και για την υπόλοιπη τεχνολογία που διαθέτει. Τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη παρουσίαση του Yperion XP-1 κάνουν λόγο για τελική ταχύτητα 370 χιλιομέτρων, επιτάχυνση 0-100 σε μόλις 2,2 δευτερόλεπτα και αυτονομία 1.700 χιλιομέτρων! Γνωρίζουμε επίσης ότι διαθέτει κιβώτιο τριών σχέσεων αλλά δεν ακούστηκε λέξη ως προς την ισχύ του. Στην ανάρτηση υπάρχουν διπλά ψαλίδια παντού από κράμα εξαιρετικά ελαφρού αλουμινίου και το ύψος μπορεί να ρυθμιστεί ηλεκτρικά από τον οδηγό. Την τεχνολογία συμπληρώνουν  τα ενεργά πτερύγια ηλιακού πάνελ υψηλής πυκνότητας «πτερύγια αέρα» που βοηθούν στην αεροδυναμική και μπορούν να συμπληρώσουν τις ανάγκες σε ενέργεια. Ένας σύνθετος διαχύτης αμαξώματος ενισχυμένος με κέβλαρ «οδηγεί» τον αέρα εκεί ακριβώς που χρειάζεται ειδικά στην περιοχή υψηλών ταχυτήτων.

Ως εμφάνιση πολλοί υποστήριξαν ότι «φέρνει κάπως» σε Bugatti Chiron και η απάντηση από την εταιρία είναι ότι ο μοντερνισμός μίας διαστημικής κάψουλας συναντά μια κλασική ιταλική επιρροή supercar αισθητικής . Το αυτοκίνητο διαθέτει γυάλινο θόλο 134 ιντσών με “έλεγχο απόχρωσης απορρήτου” και πόρτες V-Wing που ο Αγγελος Καφαντάρης ήθελε ως έμπνευση την Άπτερο Νίκη της Σαμοθράκης! Δεν κυκλοφόρησαν ακόμη φωτογραφίες του εσωτερικού, αλλά γνωρίζουμε ότι  ο Hyperion XP-1 διαθέτει σκελετούς καθισμάτων από ανθρακονήματα, δέρμα με ραφές, με επιλογέα γραναζιών τιτανίου και πεντάλ από τιτάνιο ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχει καμπύλη οθόνη 98 ιντσών με “έλεγχο χειρονομίας χωρίς αφή.”

Το πρόβλημα που προέκυψε είναι η αποθήκευση του υδρογόνου όχι τόσο λόγω βάρους αλλά λόγω όγκου ειδικά για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που υπόσχεται αυτονομία 1.600 χιλιομέτρων και φυσικά τ5ο ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι κατασκευαστές και αυτός είναι ο λόγος που γενικά η αυτονομία μέχρι τώρα κυμαίνεται στα 500 χιλιόμετρα. Εδώ όμως υπάρχει η διαστημική τεχνολογία αιχμής πρωτοποριακή από την NASA  και πρέπει να τονίσουμε ότι η εταιρία περιλαμβάνει τις Hyperion Energy, Hyperion Motors και Hyperion Aerospace, όλα επικεντρωμένα στην ισχύ και την παροχή υδρογόνου. Η συνολική έρευνα και εξέλιξη του ΧΡ-1 διήρκεσε 10 χρόνια από ιδιωτικά κεφάλαια, είναι χειροποίητο και θα παραχθεί σε 300 αντίτυπα, από τους 200 εργαζόμενους-επιστήμονες της Hyperion η οποία ήδη δήλωσε ότι στοχεύει να προσφέρει καύσιμο υδρογόνου χαμηλού κόστους σε όλη την Αμερική, με ανεφοδιασμό που μπορεί να διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά σε δημόσιους σταθμούς. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2022.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Hyundai i10 1.2 MPi. Ένα μεγάλο μικρό

cars

Το instacar δημιουργεί τη νέα υπηρεσία instaride, προωθώντας τη μικροκινητικότητα και την πράσινη μετακίνηση στην Ελλάδα

cars

Όλες οι BMW M5 συγκεντρωμένες σε ένα video!

cars

Opel Crossland. Με νέο design και χωρίς το “X” πλέον!

cars

Η Bentley γιορτάζει το ρεκόρ στο Pikes Peak με μία ειδική Continental GT!

cars

Η Hennessey ήδη ετοιμάζει ένα V8 Bronco 750 ίππων!

cars

Η Toyota αποκλείει το ενδεχόμενο ενός καυτού GR Yaris Cross!

cars

Έφτασε και η BMW 4 Series Convertible, με υφασμάτινη οροφή.

cars

Fiat 500X. Αναβαθμισμένο

cars