CARSNEWS
NEW MODELS

Zeekr 009: Το πολυτελές ηλεκτρικό van με τη μεγάλη ισχύ και την τεράστια αυτονομία

Το Zeekr 009 πρόκειται ένα 6θέσιο minivan, αμιγώς ηλεκτροκίνητο κι ιδιαίτερα αποδοτικό.

Το εξωτερικό του είχε αποκαλυφθεί από την εταιρεία ήδη τον Αύγουστο, ενώ φωτογραφίες του εσωτερικού δημοσιεύτηκαν μόλις τον Οκτώβριο.

Το minivan ετοιμάστηκε στο κέντρο σχεδιασμού της Zeekr, στο Gothenburg της Σουηδίας, με τον πρώην σχεδιαστή της Audi, Stefan Sielaff, να επιβλέπει τις διαδικασίες. 

Αυτό που ξεχωρίζει το μοντέλο στο εξωτερικό του είναι η μεγάλη, φωτιζόμενη γρίλια μπροστά, τα λεπτά LED φώτα και οι ζάντες 20 ιντσών, μαζί με τις συρόμενες πόρτες.

Έχει μήκος 5209 mm, πλάτος 2024 mm και ύψος 1867 mm, με το μεταξόνιο του να φτάνει τα 3205 mm. Φυσικά, είναι αρκετά βαρύ, καθότι minivan, ζυγίζοντας 2830 κιλά.

Στο εσωτερικό του θα βρει κανείς έξι θέσεις, σε τρεις σειρές. Υπάρχει μία μεγάλη οθόνη για χρήση infotainment και μία για τον χειρισμό του αυτοκινήτου και τα όργανά του, καθώς και μία ακόμα προαιρετική για τους επιβάτες στις πίσω θέσεις.

Στις ανέσεις συμπεριλαμβάνονται ανακλυόμενα τραπεζάκια, πανοραμική ηλιοροφή, όργανα ελέγχουν που λειτουργούν με την αφή, και ένα ειδικό ηχοσύστημα που «γεμίζει» όλη την καμπίνα.

Και σε επίπεδο ασφαλείας, το Zeekr 009 έχει τα καλύτερα να προσφέρει, διαθέτοντας 30 ADAS, χάρη και στη συνεργασία της Geely με την εταιρεία αυτόνομης οδήγησης Mobileye.

Σε τεχνικό επίπεδο τώρα, το minivan βασίζεται σε μία επιμηκυμένη έκδοση της πλατφόρμας SΕΑ (Sustainable Experience Architecture) που μοιράζεται με το Zeekr 001 και άλλα μοντέλα της Geely, αλλά και την Lotus Eletre.

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες, που μεταφέρουν τη δύναμη και στους τέσσερις τροχούς, αποδίδουν 544 PS, με το minivan να κάνει τα 0-100 km/h εντός 4,5 δευτερολέπτων.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως διαθέτει μπαταρία Qilin, προμήθεια της CATL, που βασίζεται σε τεχνολογία λιθίου, νικελίου, μαγνησίου και κοβάλτιου, και έχει χωρητικότητα 140 kWh. Με βάση τα παραπάνω, το Zeekr 009 μπορεί να προσφέρει αυτονομία ως και 822 χιλιομέτρων, αριθμός εντυπωσιακός για την κατηγορία του.

Το μοντέλο διατίθεται ήδη στην κινεζική αγορά, ενώ η Zeekr θέλει να επεκταθεί και σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, αυξάνοντας την παραγωγής της σε 650.000 μονάδες τον χρόνο ως το 2025.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Οδηγούμε στην Ελλάδα το αναβαθμισμένο Mazda 2 σε έκδοση Mild Hybrid

cars

Έτσι θα είναι το νέο SUV smart #3, που θα ανταγωνιστεί το Volkswagen ID.4 (photos)

cars

V2X, η τεχνολογία που θα απογειώσει την ασφάλεια των αυτοκινήτων

cars

Μία βόλτα στην πίστα με τις νέες BMW M3 και Μ4 (βίντεο)

cars

Αυτή η Lamborghini Miura του 1968 είναι σαν καινούργια

cars

H GM μπαίνει στο παιχνίδι του εξηλεκτρισμού

cars

Αυτό είναι το πρώτο… χορταστικό trailer του Fast and Furious 9 (Video)

cars

Πλησιάζει η αποκάλυψη «του πιο ικανού ηλεκτρικού 4Χ4» που θυμίζει Defender (photos)

cars

Toyota Corolla Cross 2021: Δυναμικό design και Hybrid τεχνολογίες

cars