20 Σεπτεμβρίου, 2026 13:28 -
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές που γίνονται πλέον και στις δύο πλευρές του Αιγαίου για τις αλλαγές που έχουν επιφέρει τα ελληνικά Rafale. Η κατάσταση στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο διαφέρει από εκείνη που επικρατούσε πριν από λίγα χρόνια.
Η προσθήκη των 24 Rafale F3R στην Πολεμική Αεροπορία, μαζί με την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper και την πορεία προς την απόκτηση των F-35, έχει μεταβάλει αισθητά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας. Ο αριθμός των 24 Rafale επιβεβαιώνεται και από τη νεότερη σύμβαση υποστήριξής τους, την οποία υπέγραψε η ΓΔΑΕΕ στα τέλη του 2025.
-
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλέον αντικείμενο ανοιχτής συζήτησης και στην Τουρκία. Σε πρόσφατη τηλεοπτική παρέμβασή του, ο απόστρατος πιλότος και ταξίαρχος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Hüseyin Fazla σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει Rafale, διαθέτει αναβαθμισμένα F-16 και περιμένει τα F-35. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι στην παρούσα φάση «η Τουρκία έρχεται από πίσω». Παράλληλα, εκτίμησε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει εκ νέου την εικόνα σε βάθος χρόνου.
Ακόμη πιο ενδεικτική είναι η περιγραφή Έλληνα αποστράτου της Πολεμικής Αεροπορίας για την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ένας αντίπαλος χειριστής όταν έχει απέναντί του ένα σύγχρονο ελληνικό μαχητικό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένα Rafale μπορεί να δώσει πάρα πολλούς στόχους. Ένα αεροπλάνο που πετάει στην περιοχή μπορεί να δώσει στα δικά μας αεροπλάνα ό,τι βλέπει, από πολύ μακριά, ακόμη και από την ώρα που μπορεί να γίνει η απογείωση από τα αεροδρόμια».
Η περιγραφή αυτή αποδίδει, ουσιαστικά, τη φιλοσοφία της σύγχρονης δικτυοκεντρικής αεροπορικής μάχης. Το Rafale δεν επιχειρεί ως μεμονωμένο μαχητικό. Το σύστημά του συνδυάζει δεδομένα από το ραντάρ RBE2 AESA, τα ηλεκτροοπτικά συστήματα FSO, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA, καθώς και πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω data link από άλλες πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειριστής αποκτά μια τακτική εικόνα πολύ ευρύτερη από εκείνη που θα μπορούσε να προσφέρει ένας μοναδικός αισθητήρας.
Ο Έλληνας απόστρατος περιγράφει επίσης, με γλαφυρό τρόπο, την ψυχολογική πίεση που ασκείται σε έναν πιλότο όταν συνειδητοποιεί ότι το αεροσκάφος του έχει ήδη στοχοποιηθεί. Όπως λέει: «Υπάρχουν βίντεο από αναχαιτίσεις. Οι πιλότοι, όταν τους έχει πάρει ο Έλληνας πιλότος και μέσα στο αεροπλάνο τους δίνει ένδειξη ότι είναι κλειδωμένοι από το ραντάρ ή τα οπτικά συστήματα του ελληνικού μαχητικού, ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Αν πατήσει ο άλλος το κουμπί, πάει, τελείωσε. Είναι κατάρριψη».
Πρόκειται, βεβαίως, για τη χαρακτηριστική και απλουστευμένη διατύπωση ενός έμπειρου στρατιωτικού. Από τεχνική άποψη, το «κλείδωμα» ή η επίτευξη λύσης βολής δεν συνεπάγεται αυτομάτως βέβαιη κατάρριψη. Στην έκβαση παίζουν ρόλο η απόσταση, το όπλο που χρησιμοποιείται, οι ελιγμοί, τα ηλεκτρονικά αντίμετρα και οι κανόνες εμπλοκής.
Ωστόσο, η περιγραφή αναδεικνύει μια πραγματική συνθήκη: όταν ένας χειριστής γνωρίζει ότι έχει εντοπιστεί και βρίσκεται μέσα σε πιθανή ζώνη εμπλοκής, υποχρεώνεται να ανταποκριθεί στις κινήσεις του αντιπάλου, αντί να καθορίζει ο ίδιος τους όρους της αναχαίτισης.
Ο ρόλος του Meteor
Στην εξίσωση προστίθεται και ο Meteor. Ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας, τον οποίο μπορεί να φέρει το Rafale, διαθέτει κινητήρα ramjet. Σύμφωνα με την MBDA, έχει εξαιρετικά μεγάλη «No Escape Zone», δηλαδή τη ζώνη εντός της οποίας οι δυνατότητες ενός στόχου να διαφύγει από μια εμπλοκή είναι πολύ περιορισμένες.
Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει ήδη κινηθεί για την ενίσχυση της αεροπορικής της ισχύος. Ενδεικτικό σκέλος αυτής της προσπάθειας είναι η συμφωνία με τη Βρετανία για 20 Eurofighter Typhoon. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πλέον ότι η συμφωνία για τα 20 αεροσκάφη ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. λίρες.
Το συμπέρασμα, πάντως, από τις τοποθετήσεις που ακούγονται αυτές τις ημέρες και στις δύο πλευρές είναι σαφές. Τα ελληνικά Rafale δεν αποτελούν απλώς 24 επιπλέον μαχητικά στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχουν μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο ένας αντίπαλος οφείλει να σκέφτεται πριν πλησιάσει, πριν προκαλέσει και, κυρίως, πριν εκτιμήσει ότι μπορεί να κινηθεί στο Αιγαίο με τους όρους που ίσχυαν λίγα χρόνια νωρίτερα.
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


