Κοινή στάση από τους Ιάπωνες κατασκευαστές ΝΕΑ
25 Ιουλίου 2026, 8:00
Οι Ιάπωνες κατασκευαστές εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής των αυτοκινήτων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η κοινή χρήση εξαρτημάτων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την αυτοκινητοβιομηχανία. Εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές αξιοποιούν κοινές πλατφόρμες, κινητήρες και μηχανικά μέρη, με στόχο να περιορίσουν το κόστος εξέλιξης και παραγωγής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος Volkswagen και η πλατφόρμα MQB, πάνω στην οποία βασίζονται δεκάδες διαφορετικά μοντέλα των Volkswagen, Audi, Skoda και SEAT. Η λογική είναι απλή: όσο περισσότερα κοινά εξαρτήματα χρησιμοποιούνται, τόσο μειώνεται το κόστος παραγωγής.
Ωστόσο, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με το Automotive News, οι σημαντικότεροι Ιάπωνες κατασκευαστές εξετάζουν τη δημιουργία κοινών προτύπων για μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων, όχι μόνο μεταξύ μοντέλων της ίδιας εταιρείας, αλλά ακόμη και μεταξύ ανταγωνιστικών κατασκευαστών.
Την πρωτοβουλία προωθεί ο πρόεδρος της Toyota, Κότζι Σάτο, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ιαπώνων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (JAMA). Η ένωση εκπροσωπεί τις Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Subaru, Mitsubishi και Suzuki.
«Έχουμε έντονη την αίσθηση ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μια περίοδο τεράστιων αλλαγών. Είναι η στιγμή που ολόκληρος ο κλάδος πρέπει να εξελιχθεί και να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Ιβάν Εσπινόζα, ο οποίος τόνισε ότι οι ιαπωνικές εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν πολύ στενότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό.
«Βλέπουμε ότι άλλες αγορές και άλλες βιομηχανίες είναι καλύτερα οργανωμένες από εμάς. Θα δούμε πολύ περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των Ιαπώνων κατασκευαστών», ανέφερε.
Σε αντίθεση με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, το σχέδιο δεν αφορά, τουλάχιστον προς το παρόν, κοινές πλατφόρμες ή πανομοιότυπα αμαξώματα. Η πρόθεση είναι να τυποποιηθούν κυρίως εξαρτήματα που δεν είναι ορατά στον οδηγό και δεν επηρεάζουν την ταυτότητα κάθε μοντέλου.
Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται καλωδιώσεις, σωληνώσεις, συνδέσεις, ηλεκτρικά εξαρτήματα και άλλα μηχανικά μέρη, τα οποία μπορούν να κατασκευάζονται με κοινές προδιαγραφές, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή.
Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά το κόστος εξέλιξης και παραγωγής, απελευθερώνοντας πόρους για τους τομείς που πλέον κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με τον Σάτο, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα επενδυθούν σε τεχνολογίες που ενδιαφέρουν πραγματικά τους αγοραστές.
Σε αυτές περιλαμβάνονται τα προηγμένα συστήματα λογισμικού, οι νέες ψηφιακές διεπαφές, τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, καθώς και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ταχύτερη φόρτιση και μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
Η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην ολοένα ισχυρότερη παρουσία των κινεζικών κατασκευαστών, οι οποίοι εξελίσσουν νέα μοντέλα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.
Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει γνωρίσει αρκετές συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών εταιρειών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η κοινή εξέλιξη των BMW Z4 και Toyota Supra, καθώς και η συνεργασία της Mazda με τη Fiat για τη δημιουργία του σύγχρονου 124 Spider, που βασίστηκε στο MX-5.
Ωστόσο, η πρόταση που συζητείται τώρα στην Ιαπωνία είναι πολύ πιο φιλόδοξη. Δεν αφορά ένα ή δύο κοινά μοντέλα, αλλά την τυποποίηση μεγάλου αριθμού εξαρτημάτων σε ολόκληρη την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.
Η ιδέα παρουσιάζει προφανή πλεονεκτήματα. Τα κοινά εξαρτήματα σημαίνουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ευκολότερη προμήθεια ανταλλακτικών, μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και, πιθανώς, χαμηλότερο κόστος συντήρησης για τους ιδιοκτήτες.
Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν οι ανησυχίες ότι η υπερβολική τυποποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ομοιομορφία μεταξύ των αυτοκινήτων, περιορίζοντας τον χαρακτήρα που παραδοσιακά διαφοροποιεί κάθε μάρκα.
Το βέβαιο είναι ότι οι Ιάπωνες κατασκευαστές αντιλαμβάνονται πως η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και στην εποχή του λογισμικού απαιτεί διαφορετική στρατηγική. Αν αυτό σημαίνει ότι οι ανταγωνιστές θα μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία, φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη τις παραδοσιακές αντιπαλότητες, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στη νέα εποχή.
