F1 GP Ισπανίας: Εντυπωσιακή pole για τον Νόρις! (+video)

Published:

12 Σεπτεμβρίου, 2026 18:06 Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης (ke@newsauto.gr)

Ο πρωταθλητής βρέθηκε ξανά στην pole position. Ύστερα από μια συγκλονιστική αναμέτρηση στο Madring, ο Λάντο Νόρις κατάφερε να επικρατήσει των Mercedes, Ferrari και του Φερστάπεν, εξασφαλίζοντας μια απρόσμενη και καθοριστική pole.

Η McLaren έδειχνε να αναζητά ρυθμό σε όλη τη διαδικασία. Μέχρι και τους τελευταίους γύρους του Q3, ούτε ο Νόρις ούτε ο Πιάστρι είχαν βρεθεί στην πρώτη τριάδα, με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στους Αντονέλι, Χάμιλτον και Φερστάπεν.

-

Στην κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, ο Λάντο ανταποκρίθηκε. Με μια εξαιρετική προσπάθεια απέσπασε την pole από τον Αντονέλι, με διαφορά μόλις 11 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Ο Φερστάπεν κατέλαβε την τρίτη θέση, πραγματοποιώντας επίσης εξαιρετικές κατατακτήριες. Την πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσαν οι Ferrari των Χάμιλτον και Λεκλέρ.

Η διαδικασία άρχισε με τη θερμοκρασία του αέρα στους 38 βαθμούς Κελσίου και του οδοστρώματος στους 53. Ο Μπέρμαν δεν συμμετείχε, καθώς οι μηχανικοί της Haas δεν κατάφεραν να επισκευάσουν εγκαίρως το μονοθέσιο του Βρετανού. Ουσιαστικά εκτός διαδικασίας έμεινε και ο Στρολ, ο οποίος πήρε νέα PU και αύριο θα εκκινήσει από την ουρά του grid. Έτσι, στο τέλος του Q1 θα αποκλείονταν μόνο 4 οδηγοί.

Q1: Εκτός οι Ισπανοί

Οι Ferrari και ο Φερστάπεν πραγματοποίησαν τους πρώτους γύρους τους στη διαδικασία με τη μέση γόμα, που προσέφερε πιο σταθερή απόδοση κατά τη διάρκεια του γύρου. Οι υπόλοιποι οδηγοί επέλεξαν εξαρχής τη μαλακή γόμα. Ο Μαξ, πάντως, κατέγραψε αρχικά τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο, πίσω από τον Αντονέλι.

Λίγο αργότερα, ο Λόσον σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο, χρησιμοποιώντας και εκείνος τη μαλακή γόμα. Ωστόσο, η μέση γόμα απέδιδε πολύ καλά στα τρία μονοθέσια που την είχαν επιλέξει, με τους Φερστάπεν, Χάμιλτον και Λεκλέρ να βρίσκονται στη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα, επτά λεπτά πριν από το τέλος της διαδικασίας. Ο Ολλανδός υπολειπόταν του Λόσον κατά μόλις 65 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Τελικά, ο Ράσελ βρέθηκε μπροστά από τον Αντονέλι με διαφορά μόλις 65 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η Red Bull, ωστόσο, καταλαμβάνοντας τις θέσεις 3-4, έδειξε ότι θα είναι ανταγωνιστική στο Madring. Αντίθετα, οι δύο τοπικοί ήρωες, Αλόνσο και Σάινθ, έμειναν εκτός συνέχειας, απογοητεύοντας τους Ισπανούς. Μαζί τους αποκλείστηκαν και οι δύο Cadillac.

Q2: Ο Φερστάπεν προειδοποιεί

Οι Mercedes άρχισαν το Q2 όπως είχαν ολοκληρώσει το Q1: στην κορυφή. Αυτή τη φορά, όμως, ο Αντονέλι ήταν ταχύτερος από τον Ράσελ. Σύντομα ο Φερστάπεν πέρασε μπροστά από τις W17, έχοντας χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τη μαλακή γόμα. Ο Ολλανδός σημείωσε τους ταχύτερους χρόνους στους δύο πρώτους τομείς, αλλά στον τελευταίο έχανε χρόνο σε σχέση με τις Mercedes, όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο πέτυχε ο Λόσον, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Red Bull στο Madring.

Οι Ferrari είχαν επίσης επιλέξει τη μαλακή γόμα, χωρίς όμως να εντυπωσιάσουν στις πρώτες τους προσπάθειες, όπως συνέβη και με τις McLaren. Οι Λεκλέρ και Χάμιλτον ήταν μεταξύ των οδηγών που βγήκαν νωρίτερα από τους υπόλοιπους για δεύτερη προσπάθεια. Οι Χάμιλτον και Λεκλέρ ανέβηκαν στην 3η και την 4η θέση αντίστοιχα, ωστόσο, παρά τις καλύτερες συνθήκες στην πίστα, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν ούτε τον Φερστάπεν ούτε τον Αντονέλι.

Στα τελευταία λεπτά, ο Φερστάπεν βελτίωσε ακόμη περισσότερο τον καλύτερο χρόνο που είχε πετύχει νωρίτερα. Ο Αντονέλι, αντίθετα, δεν κατάφερε να κινηθεί ταχύτερα. Και οι δύο παρέμειναν στο ίδιο σετ ελαστικών. Εξαιρετικές ήταν οι προσπάθειες των Κολαπίντο και Λίντμπλαντ, οι οποίοι εξασφάλισαν την πρόκριση στο Q3. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Audi, καθώς και οι Γκασλί, Τσουνόντα, Οκόν και Άλμπον.

Q3: Ο Λάντο αφήνει τους πάντες άφωνους

Μετά τον πρώτο γύρο προσπαθειών στο Q3, ο Χάμιλτον είχε τον ταχύτερο χρόνο, με διαφορά μόλις 61 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον Κίμι Αντονέλι. Οι δύο οδηγοί κατέγραψαν πανομοιότυπους χρόνους στον πρώτο τομέα, με τον Βρετανό να υπερέχει στον δεύτερο και τον Ιταλό στον τρίτο. Η μεταξύ τους μάχη κρίθηκε σε απολύτως οριακές διαφορές.

Πίσω τους βρέθηκαν οι Ράσελ, Λεκλέρ και Φερστάπεν. Ο Ολλανδός σημείωσε τους ταχύτερους χρόνους στους δύο πρώτους τομείς, αλλά έχασε σημαντικό χρόνο στον τρίτο. Στις τελευταίες προσπάθειες, οι Mercedes βγήκαν πρώτες στην πίστα και ακολούθησαν οι Ferrari, ενώ οι Νόρις και Φερστάπεν βρίσκονταν στο τέλος της σειράς.

Ο Αντονέλι βελτίωσε ακόμη περισσότερο τον χρόνο του και φαινόταν να έχει τον έλεγχο. Πίσω του, όμως, πλησίαζαν οι δύο βασικοί του αντίπαλοι: όχι οι Ferrari, αλλά οι Φερστάπεν και Νόρις. Ειδικά για τον Λάντο, λίγοι περίμεναν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει όχι μόνο την Pole, αλλά ακόμη και μια θέση στις δύο πρώτες σειρές της εκκίνησης.

Ωστόσο, ο Βρετανός πραγματοποίησε έναν εντυπωσιακό γύρο και, παρά το μικρό λάθος στην τελευταία στροφή, εξασφάλισε την τρίτη του pole σε τέσσερις αγώνες. Ο Αντονέλι κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με διαφορά μόλις 11 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Φερστάπεν, Χάμιλτον και Λεκλέρ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Χαμός: Ο Μπριατόρε κατηγορεί την FIA ότι μεροληπτεί υπέρ της McLaren! (+video)

Κρίση στη Ferrari: Σε κίνδυνο ο Βασέρ;

F1 GP Ισπανίας: Ταχύτερος ο Αντονέλι — στον τοίχο Χάμιλτον και Μπέρμαν (+video)

Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

READ MORE

Formula 1: Ο Νόρις κατέκτησε την pole position στη Μαδρίτη με διαφορά… 11 χιλιοστών

Βάλε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google.Σε θρίλερ εξελίχθηκαν οι κατατακτήριες δοκιμές για το γκραν πρι της Formula 1 στην Ισπανία, με...

Find us on X

Related articles

Latest articles