Έρευνα: Πόσο επικίνδυνες είναι στην πράξη οι οθόνες infotainment;

Published:

6 Νοεμβρίου, 2026 21:00 -

Μια νέα έρευνα της Allianz επιχειρεί να απαντήσει σε ένα συχνό ερώτημα: Πόσο επικίνδυνες είναι τελικά οι οθόνες infotainment στα αυτοκίνητα; Εδώ και χρόνια, οι φυσικοί διακόπτες σταδιακά εξαφανίζονται από τα ταμπλό των νέων μοντέλων, καθώς οι κατασκευαστές μεταφέρουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις λειτουργίες στην οθόνη του συστήματος infotainment.

-

Πόσο ασφαλές είναι, όμως, να αναζητά κανείς εν κινήσει επιλογές σε μενού και υπομενού για απλές ενέργειες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού; Και πόσα μέτρα διανύει στα «τυφλά» ένα αυτοκίνητο με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα, όταν ο οδηγός του ασχολείται με την οθόνη αφής για τρία δευτερόλεπτα; Η απάντηση είναι 83 μέτρα.

Το στοιχείο προκύπτει από τη νέα έρευνα της ασφαλιστικής Allianz, η οποία κατατάσσει τις οθόνες αφής ανάμεσα στους μεγαλύτερους πιθανούς κινδύνους για την οδική κυκλοφορία σήμερα.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται παγκοσμίως και 1,2 εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τροχαία ατυχήματα και όχι πολεμικές συγκρούσεις, αναδεικνύοντας πόσο επιτακτικό παραμένει το ζήτημα της οδικής ασφάλειας.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 34.000 ατυχήματα και αξιολόγησαν πάνω από 80 δημοσιευμένες μελέτες. Παράλληλα, πραγματοποίησαν έρευνα παρακολούθησης των ματιών σε πραγματικά οχήματα, μελέτες προσομοίωσης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μονάχου και έρευνα σε 1.200 άτομα από εννέα χώρες.

Το σημαντικότερο εύρημα είναι ανησυχητικό: στο 50% του χρόνου οδήγησης, κάτι αποσπά την προσοχή μας. Τουλάχιστον ένα στα τρία τροχαία ατυχήματα οφείλεται στην απόσπαση προσοχής, η οποία, ωστόσο, αποδεικνύεται δυσκολότερα. Σε αντίθεση με την κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να μετρηθεί με ειδικά όργανα, δεν υπάρχει αντίστοιχη απόδειξη ότι ένας οδηγός αποσπάστηκε κοιτάζοντας για λίγο την οθόνη του αυτοκινήτου του.

Το Κέντρο Τεχνολογίας της Allianz (Allianz Zentrum für Technik- AZT) υπολόγισε τον βαθμό απόσπασης της προσοχής του οδηγού, προσομοιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις κυκλοφοριακές καταστάσεις και αντιδρούμε σε αυτές. Καθώς οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά ακόμη και σε πανομοιότυπες συνθήκες, κάθε οδική κατάσταση προσομοιώθηκε χιλιάδες φορές.

Στην προσομοίωση, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα Renault 5, το οποίο διαθέτει φυσικούς διακόπτες για τον χειρισμό του συστήματος κλιματισμού. Η μοναδική μεταβλητή ήταν η κατάσταση του οδηγού, με τρεις εκδοχές: προσεκτικός, με αποσπασμένη προσοχή ή με επίπεδο αλκοόλ 0,8 gr/λίτρο αίματος.

Τα αποτελέσματα προκαλούν ανησυχία. Στο σενάριο απότομου φρεναρίσματος του προπορευόμενου οχήματος στον αυτοκινητόδρομο, λιγότερο από το 20% των προσεκτικών οδηγών συγκρούστηκε. Αντίθετα, για τους οδηγούς με αποσπασμένη προσοχή, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 50%. Όταν ένα παιδί εμφανίστηκε ξαφνικά στον δρόμο, τουλάχιστον το 1/3 των οδηγών με αποσπασμένη προσοχή δεν αντέδρασε καθόλου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, σε όλες τις συνθήκες της προσομοίωσης, ο οδηγός με αποσπασμένη προσοχή είχε χειρότερη επίδοση από εκείνον που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι φυσικοί διακόπτες μπορούν αναμφίβολα να εντοπιστούν με την αφή, χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να απομακρύνει το βλέμμα του από τον δρόμο για να δει τι πατά. Παράλληλα, η έρευνα της Allianz, συγκρίνοντας διαφορετικά σύγχρονα μοντέλα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις οθόνες αφής, αλλά αφορά και το λογισμικό του συστήματος infotainment. Ανάλογα με τη δομή των μενού στα συστήματα πολυμέσων, οι ίδιες ακριβώς ενέργειες ενδέχεται να απαιτούν έως και τρία δευτερόλεπτα επιπλέον. Πρόκειται για τρία δευτερόλεπτα κατά τα οποία το βλέμμα του οδηγού δεν βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε: στον δρόμο.

Και οι ίδιοι οι οδηγοί φαίνεται να δείχνουν προτίμηση στους φυσικούς διακόπτες. Στη Γερμανία, τρεις στους τέσσερις αισθάνονται ότι η νέα τεχνολογία αποσπά περισσότερο την προσοχή τους, ενώ ένας στους τρεις δήλωσε ότι, μέσα στην τελευταία τριετία, έχει ήδη βρεθεί σε κατάσταση κινδύνου εξαιτίας της οθόνης αφής. Τους φυσικούς διακόπτες προτιμά το 70% των ερωτηθέντων, με το ποσοστό να φτάνει το 79% στους νέους ηλικίας 18-25 ετών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι οι ίδιοι ευθύνονται για την απόσπαση της προσοχής τους, με μόλις έναν στους πέντε να αποδίδει την ευθύνη στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τις οθόνες στο ταμπλό. Η Allianz δεν είναι η μόνη που έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Το σουηδικό περιοδικό Vi Bilägare πραγματοποίησε δοκιμές σε κλειστό αεροδρόμιο, μετρώντας τον χρόνο που χρειάζεται ένας οδηγός για να ρυθμίσει τον κλιματισμό, το ραδιόφωνο και τη φωτεινότητα της οθόνης, ενώ κινείται με 110 χλμ/ώρα. Το 2022 η μέση απόσταση που διανυόταν ήταν 756 μέτρα, ενώ το 2026 αυξήθηκε στα 813 μέτρα. Συγκριτικά, σε ένα Volvo V70 εικοσαετίας, χωρίς οθόνη αφής, οι ίδιες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε 300 μέτρα.

Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να επαναφέρουν τους «παραδοσιακούς» διακόπτες στα αυτοκίνητά τους, διατηρώντας τις οθόνες σε συνδυασμό με φυσικά μπουτόν. Παράλληλα, ο οργανισμός Euro NCAP ξεκίνησε φέτος να συνυπολογίζει στη συνολική αξιολόγηση τη λειτουργικότητα των φλας, των αλάρμ, των υαλοκαθαριστήρων, της κόρνας και των πλήκτρων έκτακτης ανάγκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πότε αναμένεται στην Ευρώπη το σκληροτράχηλο SUV της Geely;

Γνωρίζατε ότι κατά τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου «χάνεται» ρεύμα;

Την Τουρκία επιλέγει ο Όμιλος Volkswagen

Ακολουθήστε το carsnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

READ MORE

Find us on X

Related articles

Latest articles