Οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Ιταλίας της Formula 1 άφηναν ελάχιστα περιθώρια για αστοχίες στην εκτέλεση από τις ομάδες του grid, με αρκετές να πέφτουν σε παγίδες στη διάρκεια της μονόωρης διαδικασίας. Ενόψει της τελευταίας προσπάθειας στο Q3, η McLaren, η οποία βρίσκεται στο πρώτο γκαράζ των pits, επέλεξε να βγει πρώτη. Με αυτή την κίνηση θέλησε να αποφύγει τον κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε αν έμενε τελευταία: να μην περάσει εγκαίρως τη γραμμή εκκίνησης/τερματισμού ώστε να σημειώσει χρόνο.
Οι δύο McLaren βγήκαν από τα pits και αμέσως πίσω τους ακολούθησε ο Max Verstappen. Πίσω από τον Ολλανδό οδηγό της Red Bull βρίσκονταν οι δύο Mercedes, με τον Andrea Kimi Antonelli μπροστά και τον George Russell να αξιοποιεί το slipstream του team-mate του. Για τον Antonelli, πάντως, το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε τη θέση εκκίνησής του: λόγω της ποινής που έχει δεχθεί, θα εκκινούσε ούτως ή άλλως από τις τελευταίες θέσεις, συγκεκριμένα 20ός.

Ωστόσο, με τα ελαστικά ακόμη κρύα, ο Verstappean έκανε λάθος στο πρώτο chicane: μπλόκαρε τα φρένα και βγήκε εκτός πίστας. Το λάθος αρκούσε για να χάσει την επαφή με τις McLaren, τις οποίες δεν κατάφερε να πλησιάσει ξανά, μένοντας ουσιαστικά χωρίς slipstream.
Στο τέλος του γύρου προετοιμασίας, ο Ολλανδός επιχείρησε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Φρέναρε απότομα πριν από την τελευταία στροφή, τη Michele Alboreto —ή Parabolica για τους παραδοσιακούς—, προσπαθώντας ίσως να αιφνιδιάσει τον Antonelli και να «κλέψει» το slipstream. Ο ελιγμός του Verstappen δεν απέδωσε, αφού ο Antonelli επιβράδυνε εγκαίρως και αρκετά ώστε να μην προσπεράσει τη Red Bull.
Ο Ιταλός, όμως, άρχισε τον γύρο υπερβολικά κοντά στη Red Bull και υποχρεώθηκε να κάνει στην άκρη στο τέλος της πρώτης ευθείας. Έτσι, δεν μπόρεσε να συνεχίσει να προσφέρει slipstream στον Russell σε όλη την Curva Grande μέχρι το chicane της Roggia, όπως κανονικά θα έκανε.
Για τον Russell, τα προβλήματα δεν περιορίζονταν στην κίνηση στην πίστα. Το στήσιμο του μονοθεσίου δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του, με συχνά μπλοκαρίσματα των εμπρός φρένων και αστάθεια στα γρήγορα τμήματα. Στην πρώτη στροφή, ο Βρετανός μπήκε με έντονη υποστροφή και χρειάστηκε να στρίψει περισσότερο το τιμόνι. Μόνο εκεί έχασε περίπου 0,15 δλ. έναντι του Pierre Gasly, ο οποίος τελικά κατέκτησε την pole position.
GHOST 👻 CAR Ride onboard with George Russell to see how close he got to Pierre Gasly in the battle for pole ⚔️ #F1 #ItalianGP — Formula 1 (@F1), September 5, 2026
Το καθοριστικό πλήγμα ήρθε στο κλείσιμο του γύρου. Ο Russell είχε φτάσει πολύ κοντά στη Red Bull του Verstappen και έχασε χρόνο από την τελευταία στροφή μέχρι τη γραμμή τερματισμού. Αυτό επέτρεψε στον Pierre Gasly να πάρει την πρώτη του pole position έπειτα από 191 προσπάθειες. Το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων πριν από την πρώτη pole position παραμένει στον Sergio Perez, με 216.
Ο επικεφαλής της Mercedes, Toto Wolff, δήλωσε: «Δεν πήγε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Νομίζω ότι ο Max φέρθηκε πολύ έξυπνα εκεί. Απλώς έκοψε ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο Kimi και ο George να στριμωχτούν. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του γύρου, ο George βρισκόταν πολύ κοντά στον Max για να κάνει έναν κανονικό γύρο και αυτό κόστισε και στους δυο μας».
This goes out to all computer screens, we’re sorry – we just really wanted that Pole for @GeorgeRussell63 But, congratulations to @AlpineF1Team 👏 — Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@MercedesAMGF1), September 5, 2026
Ο Wolff αναγνώρισε επίσης ότι η ομάδα θα έπρεπε να είχε διαλέξει «κάποιον άλλο να ακολουθήσει αντί για τον Max». Ο Ολλανδός ολοκλήρωσε τις κατατακτήριες δοκιμές με τον 6ο χρόνο, αλλά θα εκκινήσει 5ος εξαιτίας της ποινής του Oscar Piastri. Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο επικεφαλής της Red Bull, Laurent Mekies, του είπε μέσω ασυρμάτου: «Είναι απογοητευτικό, αλλά πολύ καλύτερο σε σύγκριση με χθες».
Ο Verstappen, από την πλευρά του, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πτώση της απόδοσης του μονοθεσίου στη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών: «Είναι κακό, αυτό το μονοθέσιο είναι φτιαγμένο από χαρτί, χάνει ήδη δύο δέκατα μόνο στην ποιότητα κύλισης». Είχε προηγηθεί, στις ελεύθερες δοκιμές, η παρομοίωση του μονοθεσίου του με ένα Fiat Punto.
Για άμεση και έγκυρη ενημέρωση, ακολουθήστε το -- στο Google News.


