Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google. Ο 7ος γύρος του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), το Ράλι Ιαπωνίας, ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής, με τον Ουαλό Έλφυν Έβανς να κυριαρχεί. Με συνοδηγό τον Σκοτ Μάρτιν και οδηγώντας ένα Toyota GRYaris Rally1, ο Έβανς πανηγύρισε την τρίτη νίκη του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου.
Με αυτή τη νίκη, τη 13η του στο WRC, ο συμπαθής αλλά ιδιαίτερα άτυχος οδηγός, που έχει τερματίσει πέντε φορές 2ος στο πρωτάθλημα, αποκτά καθαρό προβάδισμα στη μάχη για τον φετινό τίτλο των οδηγών, ενώ έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι μισοί αγώνες του πρωταθλήματος, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 14.
Η επιτυχία του Έβανς συνδυάστηκε με την απόλυτη επικράτηση των πέντε GRYaris Rally1, καθώς τέσσερις από τους πέντε οδηγούς της ομάδας, οι Έβανς, Οζιέ, Παγιάρι και Κατσούτα, κατέλαβαν τις θέσεις 1-2-3-4 στη γενική κατάταξη. Ο πέμπτος οδηγός, ο Σουηδός Όλιβερ Σόλμπεργκ, ενώ αρχικά διεκδίκησε τη νίκη, υπέπεσε σε ένα από τα συχνά λάθη του, χτύπησε το Yaris και εγκατέλειψε. Στη συνέχεια επέστρεψε κάνοντας χρήση του κανονισμού super rally και κατέκτησε το μέγιστο των bonus βαθμών, 10β., που προσφέρουν η κατάταξη της Κυριακής και η power stage.

Στο διάστημα των 20 ειδικών διαδρομών, οι μόνοι που επιχείρησαν να διεκδικήσουν τη νίκη ήταν οι Οζιέ – Λαντέ, όμως ο Έβανς δεν άφησε περιθώρια στον 9άκις πρωταθλητή Γάλλο, ο οποίος στο τέλος του αγώνα δεν έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Αντίστοιχη προσπάθεια έκαναν και οι Κατσούτα – Τζόνστον, με στόχο να ξεπεράσουν τους Παγιάρι – Σαλμίνεν για την 3η θέση. Ωστόσο, το άγχος του Ιάπωνα, που αναζητούσε τη διάκριση μέσα στην πατρίδα του, σε συνδυασμό με την ικανότητα του νεότατου Φινλανδού, δεν επέτρεψαν στον ιδιαίτερα αγαπητό Τακαμότο να ανέβει σε ακόμη ένα βάθρο.
Ένα βάθρο που στην ομάδα της Hyundai εξακολουθούν να βλέπουν από μακριά, καθώς είτε το i20N Rally1 έχει μείνει πίσω σε επίπεδο εξέλιξης είτε οι οδηγοί της κορεάτικης ομάδας δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως ο Πάντον δεν δείχνει να ανταποκρίνεται ως οδηγός πρώτης γραμμής, ενώ ο Φουρμό πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα από τον Νεβίλ, ο οποίος μετά τη νίκη του στην Πορτογαλία επέστρεψε στη μετριότητα που τον χαρακτηρίζει από τότε (2024) που κατέκτησε το μοναδικό του πρωτάθλημα.

Έτσι, τα Hyundai ολοκλήρωσαν τον αγώνα στις θέσεις 5-6-7, με την ομάδα να βρίσκεται στη βαθμολογία του πρωταθλήματος κατασκευαστών 127 βαθμούς πίσω από την Toyota (243 έναντι 370 β.). Στην 4η θέση, με την δεύτερη ομάδα της Toyota στην 3η, βρίσκεται μόλις η Ford M-Sport, καθώς η περιορισμένη δυναμική στο επίπεδο των οδηγών δεν μπορεί να καλυφθεί από τις δυνατότητες του εντυπωσιακού Puma Rally1.
Τις απογοητευτικές επιδόσεις μετριάζει ως έναν βαθμό η ανοδική πορεία του Άρμστρονγκ (8ος), ο οποίος είναι σαφώς ταχύτερος από τον πιο έμπειρο Μάκερλι. Παρ’ όλα αυτά, οι επιδόσεις τους κινούνται στο επίπεδο των πρωτοπόρων της υποδεέστερης κατηγορίας WRC2.
Ενδεικτικά, στην Ιαπωνία το πρώτο αυτοκίνητο WRC2 τερμάτισε ανάμεσα στους Άρμστρονγκ και Μάκερλι, στην 9η θέση της γενικής κατάταξης. Ήταν το Lancia Ypsilon HF των Ρώσων, που συμμετέχουν με άλλες σημαίες, Κριάζιν – Αλεξαντρώφ, οι οποίοι κάθε άλλο παρά εύκολη νίκη πέτυχαν.
Αιτία ήταν οι Ισπανοί Καχόν – Ροζάντα, που με ένα GR Yaris κράτησαν ανοιχτή τη μάχη για τη νίκη στην κατηγορία μέχρι και την τελευταία ειδική, με την πρώτη θέση να αλλάζει χέρια πέντε φορές. Τελικά έχασαν πιθανότατα λόγω ενός τετ-α-κέ, λίγα χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό. Έτσι, ο Κριάζιν προηγείται με 4 βαθμούς από τον ομόσταβλό του Γιοχάν Ροσέλ (Lancia Ypsilon HF), ενώ και ο Καχόν παραμένει στη διεκδίκηση του τίτλου, όντας ουσιαστικά στην 3η θέση της βαθμολογίας.

Επόμενη στάση στο WRC είναι το ελληνικό Ακρόπολις, ο «αγώνας των θεών», που θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου, με επίκεντρο – αυτή τη φορά – το Λουτράκι. Στον αγώνα θα δώσουν το παρών όλοι οι διεκδικητές του πρωταθλήματος, με τον Έβανς να βρίσκεται μπροστά κατά 20 βαθμούς από τον Κατσούτα, 49 από τον Σόλμπεργκ, 55 από τον Παγιάρι και 61 από τον Οζιέ.
