FORMULA 1
Joe Portlock/Getty Images/McLaren Media Centre
Ο Όσκαρ Πιάστρι παραμένει ο μοναδικός από τους πρωταγωνιστές της Formula 1 χωρίς νίκη σε GP φέτος. Παρά την υστέρηση αυτή, ο Ζακ Μπράουν δήλωσε πως «επιστρέφει στον οδηγό που γνωρίζω», διακρίνοντας βελτίωση στην αυτοπεποίθηση του Αυστραλού πίσω από το τιμόνι της δύστροπης φετινής McLaren MCL40.
Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πιάστρι συγκαταλεγόταν στους τρεις διεκδικητές του πρωταθλήματος της Formula 1, μαζί με τον Λάντο Νόρις και τον Μαξ Φερστάπεν. Οι δύο αντίπαλοί του, ωστόσο, βρήκαν τον τρόπο να αξιοποιήσουν τα φετινά μονοθέσια, κατακτώντας μέχρι στιγμής από δύο νίκες με τις McLaren και Red Bull αντίστοιχα. Ο Αυστραλός δεν έχει καταφέρει να τους ακολουθήσει σε αυτό.
Στο ενεργητικό του έχει δύο παρουσίες στο βάθρο φέτος, με σημαντικότερη στιγμή τη μάχη για τη νίκη στο Ιαπωνικό GP. Στην πλειονότητα των αγωνιστικών τριημέρων, όμως, δεν έχει μπορέσει να συμβαδίσει με τον ρυθμό του Νόρις. Σε μια Formula 1 όπου η αξιολόγηση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους πιο πρόσφατους αγώνες, η συσσώρευση προβλημάτων μπορεί εύκολα να επισκιάσει τις δυνατότητες ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει αναδείξει το σπορ τις τελευταίες δεκαετίες.
Η αλλαγή των τεχνικών κανονισμών στέρησε τόσο από τον 25χρονο Αυστραλό όσο και από τον Νόρις το εξαιρετικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μονοθέσιό τους. Στη θέση του ήρθε η McLaren MCL40, την οποία ο Βρετανός έχει χαρακτηρίσει «υπερβολικά δύσκολη στην οδήγηση».
Ο Πιάστρι είχε επίσης επισημάνει ότι η φετινή McLaren χάνει σημαντικό χρόνο ακόμη και όταν ο οδηγός βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το όριο. Περιέγραφε, δηλαδή, ένα μονοθέσιο με πολύ στενό «παράθυρο» απόδοσης και απρόβλεπτη συμπεριφορά στο όριο. Για τα δύο τρίτα της φετινής σεζόν, η προσπάθειά του να προσαρμόσει την MCL40 στις οδηγικές του απαιτήσεις έμενε συνήθως χωρίς αποτέλεσμα.
Έπειτα από αυτή την παρατεταμένη δύσκολη περίοδο, ο διευθύνων σύμβουλος της McLaren Racing, Ζακ Μπράουν, θεωρεί ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της αυτοπεποίθησης του Πιάστρι.
Στην ερώτηση αν ο Αυστραλός επέστρεψε στον οδηγό που γνώριζε, ο Μπράουν απάντησε: «Νομίζω πως ναι. Νομίζω ότι έχουμε δει πως αυτά τα μονοθέσια έχουν ανακατέψει κάπως την κατάταξη, σωστά; Ο Λιούις [Χάμιλτον] καταφέρνει αυτή τη στιγμή να παίρνει περισσότερα από τη Ferrari, ενώ ο Τζορτζ [Ράσελ] απέσπασε πέρυσι περισσότερα από το μονοθέσιο σε σχέση με τον Κίμι [Αντονέλι]. Αυτά έχουν αλλάξει φέτος. Νομίζω ότι αυτά τα μονοθέσια είναι τόσο περίπλοκα. Κάποιοι προσαρμόστηκαν λίγο πιο γρήγορα από άλλους, αλλά μου αρέσει αυτό που βλέπω από τον Όσκαρ. Νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ότι έχει καλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Μου αρέσει η εικόνα και των δύο οδηγών μας αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Αμερικανός.

Ο Όσκαρ Πιάστρι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της McLaren Racing, Ζακ Μπράουν. Steven Tee/LAT Images/McLaren Media Centre
Η προσαρμογή του φυσικού οδηγικού στιλ του στις απαιτήσεις της MCL40 αποτελεί το βασικό σημείο δυσκολίας για τον Πιάστρι φέτος. Όπως έχει εξηγήσει ο διευθυντής της McLaren F1, Αντρέα Στέλλα, ο Αυστραλός δεν έχει καταφέρει να οδηγεί «με καθαρό ένστικτο» σε ορισμένες συνθήκες, ιδιαίτερα σε πίστες και σιρκουί δρόμων όπου η άσφαλτος προσφέρει περιορισμένη πρόσφυση.
Οι δηλώσεις του ίδιου του Όσκαρ Πιάστρι αποτυπώνουν τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας: «Πολλά από τα πράγματα που λειτουργούσαν για μένα στο παρελθόν δεν φαίνεται να λειτουργούν ιδιαίτερα φέτος, οπότε το ζητούμενο είναι να προσπαθήσω να βρω διαφορετικά πράγματα που λειτουργούν. Σημειώνω κάποια πρόοδο σε αυτό, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο το να βρεις μία κατεύθυνση και αυτή να λειτουργεί για σένα συνεχώς. Πρέπει διαρκώς να προσαρμόζεσαι και να αλλάζεις πράγματα», εξήγησε ο Αυστραλός στο περιθώριο του GP του Αζερμπαϊτζάν.

Όσκαρ Πιάστρι, McLaren MCL40, GP Σιγκαπούρης 2026 — Alex Bierens de Haan/LAT Images/McLaren Media Centre
Στο επόμενο Grand Prix, στη Μαλαισία, ο Όσκαρ περιορίστηκε στην έκτη θέση, ύστερα από ένα δύσκολο απόγευμα στη Σεπάνγκ. Η επιλογή να εκκινήσει με τη μέση γόμα ελαστικών υπό βροχή τον υποχρέωσε να επισκεφθεί νωρίς τα πιτς. Παρά τις δυσκολίες, ο 25χρονος δήλωσε ικανοποιημένος από την προσωπική του απόδοση.
Ακολούθησε η πέμπτη θέση στο GP της Σιγκαπούρης, όπου ένα κλατάρισμα τον ανάγκασε να κάνει μη προγραμματισμένο πιτ-στοπ. Ο ίδιος, πάντως, αξιολόγησε θετικά την εμφάνισή του, επισημαίνοντας την έλλειψη ταχύτητας του μονοθεσίου: «νομίζω ότι ήταν μια αρκετά ικανοποιητική εμφάνιση, πιστεύω ότι απλώς [το αυτοκίνητο] δεν είχε αρκετή ταχύτητα».


