Νέο Safety Car της Formula 1: Αποκαλύφθηκε, αλλά πού θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση;

Published:

Μια σημαντική αλλαγή αναμένεται στη Formula 1, καθώς ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα κάθε αγωνιστικού τριημέρου ετοιμάζεται να αποχωρήσει, δίνοντας τη θέση του σε ένα νεότερο, ισχυρότερο και τεχνολογικά αναβαθμισμένο Safety Car. Το νέο επίσημο FIA F1 Safety Car θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην πίστα στο προσεχές αγωνιστικό τριήμερο, συνδέοντας την αλλαγή με μια ιστορική επέτειο. Η Mercedes-AMG συμπληρώνει 30 χρόνια στον συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας αναλάβει την παροχή των αυτοκινήτων ασφαλείας της Formula 1 από το 1996.

Αυτό είναι το νέο Safety Car της Formula 1

Τον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο του Safety Car στη Formula 1 αναλαμβάνει πλέον η Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+, η οποία γίνεται το 14ο διαφορετικό μοντέλο με το αστέρι της Mercedes στην ιστορία του θεσμού.

Η νέα AMG αντικαθιστά τη Mercedes-AMG GT Black Series, που χρησιμοποιούνταν από τη σεζόν του 2022 και πραγματοποίησε συνολικά 51 εμφανίσεις σε συνθήκες αγώνα. Η τελευταία επέμβασή της έγινε στο Grand Prix Βελγίου του 2026, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στο νεότερο μοντέλο.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+ θα πραγματοποιηθεί στο Grand Prix Ουγγαρίας, το οποίο θα διεξαχθεί στο Hungaroring από τις 24 έως τις 26 Ιουλίου 2026. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 26 Ιουλίου.

Το πρώτο τετρακίνητο Safety Car στην ιστορία

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνωστός V8 biturbo κινητήρας των 4,0 λίτρων, με απόδοση 612 ίππων και μέγιστη ροπή 850 Nm. Η ισχύς μεταφέρεται στους τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου AMG Speedshift MCT 9G.

Η ουσιαστικότερη αλλαγή, ωστόσο, εντοπίζεται στο σύστημα μετάδοσης. Η GT 63 PRO είναι το πρώτο Official FIA F1 Safety Car με τετρακίνηση, καθώς εξοπλίζεται με το πλήρως μεταβλητό σύστημα AMG Performance 4MATIC+. Η τετρακίνηση ενισχύει την πρόσφυση τόσο σε στεγνή όσο και σε βρεγμένη άσφαλτο, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για ένα αυτοκίνητο που πρέπει να κινείται γρήγορα σε απαιτητικές συνθήκες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα μονοθέσια που ακολουθούν.

Το Safety Car οφείλει να διατηρεί αρκετά υψηλό ρυθμό, καθώς οι χαμηλές ταχύτητες οδηγούν σε πτώση της θερμοκρασίας των ελαστικών και των φρένων των μονοθεσίων. Την ίδια στιγμή, όμως, ο οδηγός του χρειάζεται ένα προβλέψιμο και σταθερό αυτοκίνητο, ακόμη και σε βροχή ή σε πίστα με θραύσματα και περιορισμένη πρόσφυση.

Αεροδυναμική ειδικά προσαρμοσμένη

Η έκδοση που θα χρησιμοποιείται στη Formula 1 δεν περιορίζεται στην προσθήκη των χαρακτηριστικών φωτεινών σημάτων στην οροφή. Η Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+ έχει δεχθεί ειδικές αεροδυναμικές τροποποιήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Safety Car.

Στο εμπρός μέρος προστέθηκε νέος splitter, καθώς και αεροδυναμικά πτερύγια τύπου dive planes, τα οποία αυξάνουν την κάθετη δύναμη στον εμπρός άξονα. Πίσω, η τροποποιημένη αεροτομή διαθέτει ενεργό flap, στο οποίο έχει ενσωματωθεί η φωτεινή σήμανση του Safety Car.

Η συγκεκριμένη λύση επιτρέπει στη Mercedes-AMG να διατηρεί την απαιτούμενη ορατότητα των σημάτων, χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου. Πρόσθετα LED έχουν τοποθετηθεί στο εμπρός μέρος, στους προβολείς και στα πίσω φωτιστικά σώματα.

Τα πορτοκαλί φώτα ενημερώνουν τους οδηγούς ότι το προσπέρασμα απαγορεύεται, ενώ τα πράσινα επιτρέπουν στα μονοθέσια που βρίσκονται ανάμεσα στο Safety Car και τον επικεφαλής του αγώνα να περάσουν μπροστά.

Εξοπλισμός ειδικά για τη FIA

Η καμπίνα έχει εξοπλιστεί με τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνίας και παρακολούθησης του αγώνα, χωρίς να παραλείπονται οι ειδικές απαιτήσεις της FIA. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται ασύρματο σύστημα επικοινωνίας, GPS, κάμερες, ειδικά tablets της FIA και κεντρικό πάνελ χειρισμού στην κονσόλα.

Για την προστασία του πληρώματος έχουν τοποθετηθεί αγωνιστικά καθίσματα RECARO, ζώνες ασφαλείας έξι σημείων και roll bar. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης ειδικό εσωτερικό ρεζερβουάρ, καθώς και ελαφρύτερα τμήματα υαλοπινάκων από πολυκαρβονικό υλικό.

Την επιβράδυνση αναλαμβάνει το κεραμικό σύστημα πέδησης υψηλών επιδόσεων της AMG, ενώ η επαφή με την άσφαλτο εξασφαλίζεται από ειδικά εξελιγμένα ελαστικά Pirelli P Zero R.

Επετειακή εμφάνιση στο Hungaroring

Στην πρώτη της παρουσία στην Ουγγαρία, η νέα Mercedes-AMG θα εμφανιστεί με ειδική επετειακή εμφάνιση. Το μαύρο αμάξωμα συνδυάζεται με κόκκινα γραφικά, ενώ το λογότυπο για τα 30 χρόνια των Mercedes-AMG Safety Cars θα τοποθετηθεί στο καπό, την οροφή και την πίσω αεροτομή.

Στο Hungaroring θα βρίσκονται δύο αυτοκίνητα, ώστε να υπάρχει άμεσα διαθέσιμη εφεδρική λύση σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος ή ζημιάς. Ο Bernd Mayländer θα βρίσκεται και πάλι πίσω από το τιμόνι, έχοντας τον ρόλο του οδηγού του επίσημου Safety Car από το 2000. Ο Γερμανός οδηγός σημείωσε ότι η τετρακίνηση βελτιώνει αισθητά την πρόσφυση, κυρίως στην έξοδο των στροφών και κατά την επιτάχυνση.

Ένα Safety Car πιο κοντά στις απαιτήσεις της σύγχρονης F1

Η αντικατάσταση της GT Black Series δεν έγινε επειδή υστερούσε σε ισχύ. Η νέα Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+ επιχειρεί να προσφέρει ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο, με προηγμένη τετρακίνηση, αναβαθμισμένη αεροδυναμική και νεότερα συστήματα επικοινωνίας.

Η πρώτη της εμφάνιση στο Grand Prix Ουγγαρίας θα σηματοδοτήσει το επόμενο κεφάλαιο στη συνεργασία της Mercedes-AMG με τη Formula 1. Για τους οδηγούς και τις ομάδες, πάντως, το καλύτερο σενάριο παραμένει το νέο Safety Car να μην χρειαστεί να εγκαταλείψει τα πιτ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Τι κρατάμε;

Το νέο Safety Car της Formula 1 είναι η Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+. Θα πραγματοποιήσει την πρώτη της εμφάνιση στο Grand Prix Ουγγαρίας, στις 24-26 Ιουλίου 2026. Πρόκειται για το πρώτο τετρακίνητο Safety Car στην ιστορία της Formula 1.

Ο V8 biturbo κινητήρας των 4,0 λίτρων αποδίδει 612 ίππους και 850 Nm ροπής. Το αυτοκίνητο διαθέτει ειδική αεροδυναμική, εξοπλισμό FIA και επετειακή εμφάνιση για τα 30 χρόνια παρουσίας της Mercedes-AMG στον συγκεκριμένο ρόλο.

Όλες Οι Ειδήσεις

Τα 10 κορεατικά SUV που πήρε η Ελληνική Αστυνομία

Εγκαινιάζεται σήμερα ο νέος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας – Μειώνει τον χρόνο ταξιδιού κατά μιάμιση ώρα

Traffic Commander: Εγκαινιάστηκε το επιχειρησιακό σύστημα που βλέπει τα πάντα στους δρόμους της Αττικής

READ MORE

Find us on X

Related articles

Latest articles