26 Ιουλίου 2026, 16:00 — -
Ο Χι Σιάοπενγκ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Xpeng, μίλησε για όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα η εταιρεία, καθώς και για τα επόμενα σχέδιά της.
Σε συνέντευξή του στην Automotive News Europe, ο Χι Σιάοπενγκ, ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Xpeng Motors, παρουσίασε το όραμά του για τη μετάβαση της κινεζικής εταιρείας από κατασκευαστή αυτοκινήτων σε πάροχο λύσεων στον τομέα της λεγόμενης «Φυσικής Τεχνητής Νοημοσύνης» («Physical AI»).
Όπως ανέφερε, στόχος του είναι η Xpeng να εξελιχθεί από αυτοκινητοβιομηχανία σε εταιρεία υπερυψηλής τεχνολογίας, με δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν τα ρομποταξί, τα ανθρωποειδή ρομπότ και τα αυτόνομα ηλεκτρικά ιπτάμενα οχήματα.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι κύριος στόχος του είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής και της κοινωνίας συνολικά. Όσον αφορά την αυτόνομη οδήγηση, ο Σιάοπενγκ διευκρίνισε ότι η Xpeng Motors δεν προτίθεται να δημιουργήσει και να λειτουργήσει δικούς της στόλους ρομποταξί, όπως πράττουν άλλοι ανταγωνιστές.
Αντίθετα, διευκρίνισε ότι θα παρέχει το πλήρες τεχνολογικό «πακέτο» —υλισμικό, λογισμικό και υπηρεσίες—, σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους που θα αναλαμβάνουν τη λειτουργία του στόλου αυτόνομων οχημάτων για τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων. Όπως ανέφερε, σύντομα θα ξεκινήσουν στην Κίνα οι πρώτες πιλοτικές δοκιμές στον δρόμο, με επίκεντρο την Γκουανγκζού, όπου βρίσκεται η έδρα της Xpeng Motors. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο Σιάοπενγκ δήλωσε ότι η εταιρεία θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική μόλις ψηφιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει τις αντίστοιχες δοκιμές εξέλιξης.
Ο επικεφαλής της Xpeng Motors υποστήριξε ότι τα ρομποταξί μπορούν να αυξήσουν έως και εκατό φορές το επίπεδο οδικής ασφάλειας, βελτιώνοντας σημαντικά την αποδοτικότητα των μετακινήσεων και περιορίζοντας το κυκλοφοριακό στους δρόμους.
Παράλληλα, ανέφερε ότι, κατά την άποψή του, η εξέλιξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, σε συνδυασμό με τη θέσπιση των απαραίτητων κανονισμών, ενδέχεται να οδηγήσει στο να μη χρειάζονται οι νεότερες γενιές άδεια οδήγησης.
Στη συνέντευξή του, ο Σιάοπενγκ αναφέρθηκε επίσης στα ανθρωποειδή ρομπότ «Iron» που έχει αναπτύξει η εταιρεία, σημειώνοντας ότι η παραγωγή τους αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους.
Αρχικά, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα αξιοποιηθούν σε οικιακές εργασίες, στο λιανεμπόριο και στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, όχι όμως στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων. Όπως ανέφερε, η χρήση τους στη βιομηχανία δεν είναι προς το παρόν τόσο εύκολη, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο εργασιακό περιβάλλον.
Εκτίμησε, πάντως, ότι καθώς θα εξελίσσονται περαιτέρω, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα ενταχθούν σταδιακά και στη βιομηχανική παραγωγή, αφού προηγουμένως αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους. Ο Σιάοπενγκ επισήμανε ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις δεν αφορούν την επιδεξιότητα των κινήσεών τους, αλλά την αξιοπιστία, την ασφάλεια, τον έλεγχο της συνολικής κίνησης του σώματος και τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής.
Όπως είπε, στόχος της Xpeng Motors είναι να αυξάνει σταδιακά τον αριθμό των ρομπότ που κατασκευάζει, ώστε έως τα τέλη του 2027 να παράγει αρκετές χιλιάδες μονάδες κάθε μήνα, με προοπτική να φτάσει τις 10.000 μονάδες μηνιαίως.
Αναφερόμενος στα αυτόνομα ηλεκτροκίνητα ιπτάμενα οχήματα, αποκάλυψε ότι η κινεζική εταιρεία τα εξελίσσει εδώ και 13 χρόνια και πως, από τεχνολογικής πλευράς, θα μπορούσε ήδη να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τους.
Ωστόσο, ανέφερε ότι μαζί με τους συνεργάτες του αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι να διαμορφωθεί το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, καθώς η ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Εκτίμησε, πάντως, ότι μέσα στην επόμενη πενταετία ή δεκαετία τα ασφαλή και οικονομικά προσιτά αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα θα αξιοποιούνται σε εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η παροχή μεταφορικών υπηρεσιών σε περιοχές με δύσκολη γεωμορφολογία.
Τέλος, αναφερόμενος στη στρατηγική της Xpeng Motors για την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ευρώπη, επανέλαβε ότι στόχος της εταιρείας είναι να κατασκευάζει οχήματα «στην Ευρώπη για την Ευρώπη». Όπως τόνισε, εξετάζεται είτε η δημιουργία πολλών εργοστασίων μέσω επενδύσεων κατά την επόμενη δεκαετία είτε η αξιοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει.
