Ο Λιούις Χάμιλτον αποσαφήνισε τη στάση του απέναντι στη Ferrari, μετά το περιστατικό με τον Σαρλ Λεκλέρ στη Μόντσα και την κριτική που άσκησε στη Scuderia.
Ο Χάμιλτον ζητά συνεργασία
Ο Λιούις Χάμιλτον είναι αναμφίβολα ο οδηγός της Ferrari με τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει το πρωτάθλημα το 2026, παρότι αυτές παραμένουν ελάχιστες. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται ότι αξιώνει από τη Scuderia να του δώσει ξεκάθαρα τον ρόλο του πρώτου οδηγού ή να ζητήσει από τον Σαρλ Λεκλέρ να περιοριστεί σε υποστηρικτικά καθήκοντα.
Το μεγάλο μειονέκτημα έναντι της Mercedes
Με την εγκατάλειψή του στο Grand Prix Ιταλίας, ο Μονεγάσκος βρέθηκε 112 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Κίμι Αντονέλι, ενώ η απόσταση του Χάμιλτον από την κορυφή ήταν 76 βαθμοί. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στη Μαδρίτη: ο Χάμιλτον εγκατέλειψε λόγω αστοχίας στα φρένα και η διαφορά του από τον οδηγό της Mercedes αυξήθηκε στους 101 βαθμούς. Η εξέλιξη αυτή έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο η Ferrari να επιβάλει team orders στους οδηγούς της.
Δείτε την εκπομπή μας για τη Formula 1
Η νέα εκπομπή «Pole Position by Allwyn» προβάλλεται κάθε Δευτέρα μετά από Grand Prix, στις 16:30, στο κανάλι του Gazzetta στο Youtube.


Ο Χάμιλτον ζητά συνεργασία, όχι προνομιακό ρόλο
Στο περιθώριο του Grand Prix Ισπανίας, ο Χάμιλτον κατέστησε σαφές ότι δεν έχει ζητήσει και δεν πρόκειται να ζητήσει από τη Ferrari καθεστώς νούμερο ένα στο γκαράζ. Η δήλωσή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σύγκρουση με τον Λεκλέρ στον πρώτο γύρο του αγώνα της Μόντσα. Ο Μονεγάσκος αναγνώρισε, έστω και καθυστερημένα, ότι υπερέβη τα όρια στη δεύτερη στροφή, αναγκάζοντας τον ομόσταβλό του να περάσει από την αμμοπαγίδα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι δύο οδηγοί συζήτησαν και ξεκαθάρισαν το περιστατικό.
Από τη Μαδρίτη, ο Χάμιλτον έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου η ομάδα να μην επαναλαμβάνει καταστάσεις όπως αυτή της Μόντσα και να εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό αγωνιστικό αποτέλεσμα.
«Δεν ζητάω ευνοϊκή μεταχείριση. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι εκτελούμε σωστά κάθε αγώνα, ώστε να παίρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα. Αντί να δουλεύουμε ο ένας εναντίον του άλλου και να τερματίζουμε τέταρτοι και πέμπτοι, ίσως μπορούμε να συνεργαστούμε, να πάρουμε ένα βάθρο και περισσότερους βαθμούς», ανέφερε.
Η συνέπεια κρατά τον Χάμιλτον στη μάχη του τίτλου: παραμένει ο μοναδικός οδηγός που έχει ολοκληρώσει όλους τους φετινούς αγώνες στην πρώτη δεκάδα, χωρίς μάλιστα να έχει τερματίσει χαμηλότερα από την 6η θέση. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί το σημαντικό εμπόδιο της καθαρής ταχύτητας της Mercedes, το οποίο και ο ίδιος αναγνωρίζει.
Το σημαντικό έλλειμμα απέναντι στη Mercedes
Η Ferrari εξακολουθεί να μην έχει κατακτήσει pole position στο 2026, με μεγάλο μέρος της υστέρησής της να αποδίδεται στη μονάδα ισχύος. Όπως υποστήριξε ο Χάμιλτον, στις ευθείες της Μόντσα το πλεονέκτημα της Mercedes έφτανε ακόμη και τα έξι δέκατα του δευτερολέπτου ανά γύρο.
«Στον τελευταίο αγώνα ήταν έξι δέκατα ταχύτεροι ανά γύρο μόνο στις ευθείες. Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες πίστες χάναμε τρία ή τέσσερα δέκατα. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά, δεδομένου αυτού του μειονεκτήματος, και συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τόσο το μονοθέσιο όσο και τον κινητήρα», τόνισε.
Ούτε η τελευταία αναβάθμιση της Ferrari αποδείχθηκε αρκετή για να καλύψει τη διαφορά, καθώς το όφελος υπολογίζεται σε 10 έως 15 ίππους. Υπό αυτές τις συνθήκες, για τον Χάμιλτον η μόνη ρεαλιστική οδός παραμένει η σταθερότητα και η άμεση εκμετάλλευση κάθε λάθους της Mercedes.
«Θα υπάρξουν τριήμερα στα οποία θα είναι εξαιρετικοί και άλλα στα οποία μπορεί να κάνουν λάθος. Εάν επικεντρωθούμε στη δική μας συνέπεια και στη βελτιστοποίηση κάθε αγωνιστικού τριημέρου, ίσως παρουσιαστεί μία ευκαιρία για να εκμεταλλευτούμε τις αδυναμίες τους».
Δείτε την εκπομπή μας για τη Formula 1
Παρακολουθήστε την εκπομπή Pole Position by Allwyn του Gazzetta, στην οποία οι Κώστας Παστρίμας, Στάθης Κοκκορόγιαννης και Δήμητρα Ηρειώτη αναλύουν το GP Ισπανίας.


