Η Ferrari γνωρίζει ότι πρέπει να βελτιώσει συγκεκριμένους τομείς, καθώς η μάχη με τις Mercedes F1 και McLaren Racing γίνεται πιο έντονη από ποτέ το 2026.
Οι ευκαιρίες που χάθηκαν σε δύο αγώνες
Δείτε την εκπομπή μας για τη Formula 1.
Η Ferrari έχει καταφέρει να εξελίξει την SF-26 σε ένα μονοθέσιο που μπορεί να διεκδικεί νίκες, όμως η πραγματική της απόδοση δεν αποτυπώνεται σταθερά στα τελικά αποτελέσματα. Στα δύο τελευταία Grand Prix, στην Ουγγαρία και την Ολλανδία, η Scuderia έδειξε ότι διαθέτει την ταχύτητα για να ανέβει στο βάθρο, αλλά τελικά ολοκλήρωσε και τους δύο αγώνες εκτός της πρώτης τριάδας.
Και στους δύο αγώνες, μάλιστα, ο Λιούις Χάμιλτον εξέφρασε παράπονα για τη διαχείριση από το pitwall. Στην Ουγγαρία, η τελευταία αλλαγή ελαστικών κρίθηκε αχρείαστη, ενώ η ποινή των 5 δλ. τον υποχώρησε από τη δεύτερη στην πέμπτη θέση. Στην Ολλανδία, η καθυστέρηση στην εκτέλεση της στρατηγικής τον άφησε πεπεισμένο ότι η Ferrari έχασε την ευκαιρία για ένα βάθρο.
Η νέα εκπομπή «Pole Position by Allwyn» μεταδίδεται κάθε Δευτέρα μετά από Grand Prix, στις 16:30, στο κανάλι του Gazzetta στο YouTube.


Οι ευκαιρίες που χάθηκαν σε δύο αγώνες
Στη Βουδαπέστη, η Ferrari έδειξε ανταγωνιστική από τις ελεύθερες δοκιμές, σε μια πίστα που ταίριαζε στα χαρακτηριστικά της SF-26. Ο Λιούις Χάμιλτον βρέθηκε κοντά στην pole position, όμως η κακή εκκίνηση, η ποινή για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και τα αργά pit-stops στέρησαν από την ομάδα τη δυνατότητα να μετατρέψει τον ρυθμό της σε αποτέλεσμα βάθρου.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο Ζάντβορτ. Η Ferrari δεν κατάφερε να φέρει τα ελαστικά στο κατάλληλο παράθυρο λειτουργίας στις κατατακτήριες, με τους Χάμιλτον και Σαρλ Λεκλέρ να εκκινούν από την τρίτη σειρά. Στον αγώνα, η SF-26 είχε, σύμφωνα με τον Βασέρ, καλύτερο ρυθμό από τη Mercedes. Ωστόσο, οι επιλογές στρατηγικής, ένα αργό pit-stop και η απώλεια θέσης του Λεκλέρ στη δεύτερη εκκίνηση περιόρισαν τη συγκομιδή στην τέταρτη και την πέμπτη θέση.
Ο επικεφαλής της Ferrari, Φρεντ Βασέρ, αναγνωρίζει τις πρόσφατες αστοχίες, υποστηρίζει όμως ότι η ομάδα έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας στο Motorsport.com, ο Γάλλος τόνισε ότι η βελτίωση είναι σημαντική, αλλά πλέον οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί.
«Ειλικρινά, πιστεύω ότι κάναμε ένα τεράστιο βήμα στην εκτέλεση τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια. Στη στρατηγική και στα pit-stops τα πηγαίνουμε καλά. Χάσαμε ευκαιρίες κυρίως στα δύο τελευταία αγωνιστικά τριήμερα. Αν θέλεις, όμως, να γίνεις πρωταθλητής, δεν μπορείς να αφήνεις βαθμούς στο τραπέζι. Πρέπει να παίρνουμε το μέγιστο δυνατό», ανέφερε.
Η Scuderia έχει παρουσιάσει αρκετές αναβαθμίσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ στη Μόντσα αναμένονται νέες αεροδυναμικές προσαρμογές και, ενδεχομένως, η αναβαθμισμένη προδιαγραφή του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η τεχνική εξέλιξη, ωστόσο, δεν αρκεί όταν η ομάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του πακέτου της.
Ο Βασέρ περιέγραψε την προσπάθεια της Ferrari ως δύο διαφορετικούς αγώνες που διεξάγονται ταυτόχρονα: τον αγώνα της εξέλιξης και εκείνον της σωστής εκτέλεσης.
«Υπάρχει ο αγώνας της εξέλιξης, στον οποίο φέρνεις συνεχώς νέα εξαρτήματα για να αυξήσεις τις δυνατότητες του μονοθεσίου. Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να λειτουργείς στο όριο αυτών των δυνατοτήτων. Όλοι κάνουμε περισσότερα λάθη επειδή υπάρχουν πολλά νέα ερωτήματα. Η δουλειά μου, όμως, είναι να περιορίσω τον αριθμό των δικών μας λαθών. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι υπόλοιποι».
Δείτε την εκπομπή μας για τη Formula 1
Παρακολουθήστε την εκπομπή Pole Position by Allwyn του Gazzetta, με τους Κώστα Παστρίμα, Στάθη Κοκκορόγιαννη και Δήμητρα Ηρειώτη να αναλύουν το GP Ολλανδίας.
