F1 GP Μονακό: McLaren και Red Bull ασκούν έφεση για το τελικό αποτέλεσμα

Published:

17 Ιουνίου, 2026 13:45 Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης (ke@newsauto.gr)

Οι δύο ομάδες προσέφυγαν στο διεθνές εφετείο της FIA, ζητώντας την τροποποίηση των τελικών αποτελεσμάτων του GP στο Μονακό και την άνοδο του Πιέρ Γκασλί στην 3η θέση.

Ο Γάλλος είχε περάσει τρίτος τη γραμμή του τερματισμού στον αγώνα του πριγκιπάτου. Ωστόσο, οι δύο ποινές των 5 δευτερολέπτων που του επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στο pitlane τον είχαν υποβιβάσει στην 7η θέση.

Η Alpine, έχοντας καταθέσει αίτημα επανεξέτασης, κατάφερε να αποδείξει ότι οι ποινές στον Γκασλί προήλθαν από λανθασμένη ρύθμιση του συστήματος μέτρησης της FOM και όχι από λάθος του Γάλλου οδηγού.

Έτσι, το Σάββατο που μας πέρασε, οι αγωνοδίκες του GP της Βαρκελώνης ακύρωσαν τις ποινές του Γκασλί, με αποτέλεσμα ο Γάλλος να ανακτήσει την τρίτη θέση.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση επηρέασε τις Red Bull και McLaren, οι οποίες είδαν τους Χατζάρ και Πιάστρι να υποχωρούν από την 3η και 4η θέση αντίστοιχα στις θέσεις 4 και 5 της τελικής κατάταξης. Ως εκ τούτου, οι δύο ομάδες αποφάσισαν να καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης των αγωνοδικών του GP της Βαρκελώνης σχετικά με το GP του Μονακό.

Μελλοντικές επιπτώσεις

Η McLaren ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι η έφεση δεν στρέφεται εναντίον κάποιας ανταγωνίστριας ομάδας, αλλά αποσκοπεί στη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αντίστοιχα, η Red Bull υποστηρίζει ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μελλοντικά η απόφαση διαγραφής των ποινών του Γκασλί σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpine είχε τη δυνατότητα να ζητήσει επανεξέταση των ποινών του Γκασλί, καθώς ο Γάλλος δεν τις είχε εκτίσει στα pits, αλλά του επιβλήθηκαν ως χρονικές ποινές μετά τον τερματισμό. Αντίθετα, οι υπόλοιποι 5 οδηγοί που τιμωρήθηκαν για τον ίδιο λόγο στο Μονακό είχαν εκτίσει τις ποινές τους στη διάρκεια των pit-stops τους.

Για τον λόγο αυτό, η Mercedes, για παράδειγμα, δεν είχε τη δυνατότητα να παρέμβει στην αρχική ποινή του Ράσελ, η οποία είχε βγάλει εντελώς εκτός τροχιάς τον αγώνα του στο πριγκιπάτο, παρότι και η ίδια επιχείρησε να ζητήσει επανεξέτασή της.

READ MORE

Λήξη συνεργασίας ανάμεσα σε Grand Automotive Hellas και ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ

ΝΕΑ: Ολοκληρώθηκε η συνεργασία μεταξύ της Grand Automotive Hellas και της ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Ελλάδα στις 16:46. ...

Find us on X

Related articles

Latest articles