CARSNEWS
WORLD

Γερμανία: Το υπουργείο Μεταφορών λέει «όχι» στο όριο ταχύτητας στις Autobahn

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές ρύπων στους γερμανικούς δρόμους, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αυξανόμενο αριθμό αυτοκινήτων, αλλά και τους ολοένα ισχυρότερους κινητήρες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στην κυκλοφορία οχημάτων αντιστοιχούσαν το 2017 ρύποι 115 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα, 6,4% περισσότεροι απ΄ ότι το 2010. 

Για να επιτύχει τους στόχους περιορισμού των ρύπων μέχρι το 2030 η γερμανική κυβέρνηση ανέθεσε σε επιτροπή ειδικών, την αποκαλούμενη «Εθνική Πλατφόρμα για το Μέλλον των Μετακινήσεων», να καταθέσει προτάσεις. Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν το συνδικάτο IG Metall, η λέσχη αυτοκινήτου ADAC, η Volkswagen, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις, διατύπωσε ορισμένες σκέψεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τον υπουργό Μεταφορών, αλλά και το λόμπι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η σημαντικότερη από αυτές αφορά ένα γερμανικό ταμπού: την επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους. Η επιτροπή εξετάζει εκτός αυτού προτάσεις για την εξίσωση των φόρων που επιβάλλονται στα καύσιμα ντίζελ και βενζίνη, για μια ποσόστωση της κυκλοφορίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων καθώς και για την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Δεν αποκλείει την επιβολή ορίου ταχύτητας το SPD

Όπου δεν υπάρχει όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, η πυκνή κυκλοφορία συχνά δεν επιτρέπει ούτως ή άλλως υψηλές ταχύτητες, ανακοινώνει η ADAC. 
“Όπου δεν υπάρχει όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, η πυκνή κυκλοφορία συχνά δεν επιτρέπει ούτως ή άλλως υψηλές ταχύτητες”, ανακοινώνει η ADAC.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ τόνισε ότι «είναι αντίθετες προς την λογική» οι προτάσεις για επιβολή ορίου ταχύτητας ή αύξησης των φόρων καυσίμου στο ντίζελ. Όπως ξεκαθάρισε ο γερμανός υπουργός, «στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στους πολίτες τις μελλοντικές δυνατότητες μετακίνησης. Αιτήματα που προκαλούν οργή, θυμό και επιβαρύνσεις ή που πλήττουν την ευημερία μας δεν θα γίνουν πράξη κι εγώ τις απορρίπτω». Απορριπτική στάση τηρεί, όπως αναμένονταν, και η ADAC, η μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτου στον κόσμο με κριτήριο τα μέλη. Σε ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η συμβολή ενός ορίου ταχύτητας στην ασφάλεια και την προστασία του κλίματος θα ήταν περιορισμένη. Όπου δεν υπάρχει όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, η πυκνή κυκλοφορία συχνά δεν επιτρέπει ούτως ή άλλως υψηλές ταχύτητες».

Αντίθετα ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε ότι «θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά» μια ενδεχόμενη επιβολή ορίου ταχύτητας εφόσον αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προστασία του κλίματος. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Tagesspiegel ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπογράμμισε ότι «όπως και αλλού έτσι και στην Γερμανία δεν μπορούν όλα να παραμείνουν ως έχουν αν θέλουμε να αντιμετωπιστεί με αξιώσεις η κλιματική αλλαγή». Ο αντιπρόεδρος του SPD επέρριψε στον χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Μεταφορών Αντρέας Σόιερ ότι «απορρίπτει τις προτάσεις των ειδικών χωρίς ωστόσο να καταθέτει δικές του προτάσεις για τη μείωση των ρύπων».

Από την πλευρά της η οργάνωση περιβαλλοντικής αρωγής DUH τάσσεται υπέρ ενός ορίου 120 km/h στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους. Ο επικεφαλής της ΜΚΟ Γιούργκεν Ρες δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται μέχρι και 5 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Ρες «οι συγκοινωνίες στη Γερμανία θα πρέπει επιτέλους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Ασκώντας κριτική στον υπουργό Μεταφορών ο επικεφαλής της οργάνωσης υπογράμμισε ότι «οι απαξιωτικές δηλώσεις του υπουργού για τις ιδέες της επιτροπής ειδικών δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών ούτε την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος».

[Πηγή: Deutsche Welle]

Related Articles

Επίσημο: Νέο Subaru Legacy [video]

cars

Η αυτόνομη οδήγηση χρειάζεται τεράστια ενέργεια για να λειτουργήσει

cars

Αυτό το pickup κουβαλάει μαζί του μια ολόκληρη κουζίνα!

cars

Επίσημο: Νέα Chevrolet Corvette Stingray [23 videos]

cars

Η επιστροφή του VW Dune Buggy

cars

Τον πάτησε το τρίκυκλο που οδηγούσε! Δύο φορές! [video]

cars

Θαυμάστε οδηγάρες! [videos]

cars

Νέο Lexus LM στη Σαγκάη [video]

cars

Jaguar: Μόνο ηλεκτρική η νέα XJ -επιβεβαιωμένο

cars