Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν τις 24 Ώρες του Le Mans το 1999, σίγουρα θυμούνται το θεαματικό ατύχημα του Peter Dumbreck πριν τη στροφή Indianapolis, όπου η Mercedes CLR του Σκοτσέζου απογειώθηκε κι έκανε κάμποσες στροφές στον αέρα πριν πέσει μέσα στο δάσος. Το ίδιο συνέβη και στον team-mate του, τον Mark Webber, στο ίδιο σημείο κατά τη διάρκεια των κατατακτηρίων, αλλά και πριν τη στροφή Mulsanne στις ελεύθερες δοκιμές.
Των πτήσεων των Mercedes CLR είχε προηγηθεί μια αντίστοιχη στον αμερικανικό αγώνα Petit Le Mans, ένα χρόνο πριν. Η Porsche 911 GT1 του Yannick Dalmas είχε απογειωθεί σε ένα χάσιμο της πίστας Road Atlanta και είχε κάνει μια ανάποδη περιστροφή στον αέρα πριν προσγειωθεί με το πίσω μέρος της στην άσφαλτο. Το ίδιο συνέβη και στον Bill Auberlin στον ίδιο αγώνα δύο χρόνια αργότερα, αν και αυτός οδηγούσε μια BMW V12 LMR.
Γιατί λοιπόν όλα αυτά τα διαφορετικά αγωνιστικά είχαν παρόμοια ατυχήματα την ίδια εποχή; Όπως εξηγεί ο Mike Fernie στο video της Drivetribe, η εξήγηση βρίσκεται στην αεροδυναμική σχεδίαση των κορυφαίων σπορ-πρωτοτύπων πριν μια 20ετία.
Συνήθως, τα αγωνιστικά είναι στημένα με αρνητική πρόνευση, δηλαδή το εμπρός μέρος τους είναι χαμηλότερα, πιο κοντά στο δρόμο από το πίσω. Αυτό δημιουργεί αρνητική άντωση, που πιέζει το αυτοκίνητο προς τα κάτω, αυξάνοντας έτσι την πρόσφυση και την ταχύτητα στις στροφές. Όμως η CLR, η 911 GT1 και η BMW V12 LMR ήταν πρωτότυπα σχεδιασμένα για το Le Mans, μια πίστα με πολύ μεγάλη ευθεία, τη Mulsanne. Ακόμη και αφού προστέθηκαν δύο εσάκια στην ευθεία αυτή των 5+ km, η τελική ταχύτητα παρέμεινε ένας παράγοντας μεγάλης σημασίας για τον αγώνα.
Έτσι, η Porsche, η Mercedes και η BMW έστησαν τα αυτοκίνητά τους με πιο ουδέτερη γωνία πρόνευσης, ώστε να μειώσουν τη μετωπική επιφάνεια και την αεροδυναμική αντίσταση με σκοπό να αυξήσουν την ταχύτητα στην ευθεία. Μόνο που, στα σαμαράκια και τις ανωφέρειες, η γωνία πρόνευσης γινόταν θετική και αναπτυσσόταν άντωση, δηλαδή δύναμη προς τα επάνω, στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Όπως εξηγείται στο video, όταν η γωνία πρόνευσης στη Mercedes έφτανε τις 2,4 μοίρες, όλη η κάθετη δύναμη στο πίσω μέρος χανόταν και το αυτοκίνητο απογειωνόταν.
Μετά το ατύχημα του Dumbreck στο Le Mans του 1999, η Mercedes απέσυρε τα δύο άλλα της αυτοκίνητα από τον αγώνα και δεν έχει επιστρέψει στο Le Mans από τότε. Για να αποτρέψει ανάλογα συμβάντα στο μέλλον, η FIA επέβαλε τις γρίλιες εξαερισμού στα εμπρός φτερά ώστε να μειώνεται η πίεση κάτω από το ρύγχος. Επίσης μειώθηκε ο εμπρός πρόβολος του αμαξώματος καθώς μεγέθυνε τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης της γωνίας πρόνευσης. Τέλος, εξομαλύνθηκε και το οδόστρωμα πριν τη στροφή Indianapolis.
Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε τότε στις θεαματικές απογειώσεις. Όμως, όταν απογειώθηκε στο Nürburgring το Nissan GT-R GT3 του Jann Mardenborough, 16 χρόνια αργότερα (βλ. δεύτερο video), έχασε τη ζωή του ένας θεατής και επεβλήθη όριο ταχύτητας σε εκείνο το σημείο της πίστας, πριν γίνουν και εκεί επεμβάσεις στο οδόστρωμα.
[Πηγή: DriveTribe / YouTube]
[embedded content]
[embedded content]