CARSNEWS
AUTONEWS

Κρίσιμο τετ α τετ σήμερα Μητσοτάκη – Ερντογάν – Οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

Από εκεί που το άφησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα θα πιάσουν το νήμα της συζήτησης Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα το μεσημέρι στην Άγκυρα.

Στις 15:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Ακ Σαράι με τον Ταγίπ Ερντογάν να τον υποδέχεται για ένα νέο κύκλο συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο θα ξεκινήσει στις 16:00 και δεν θα υπάρχει επίσημη υποδοχή με ιππικό και αγήματα γιατί το ταξίδι εξπρές του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χαρακτηριστεί επίσκεψη εργασίας. Η συνάντηση των δυο ηγετών θα διαρκέσει μια ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:00.

Στη συνέχεια θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών και περίπου στις 17:30 με 18:00 οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις τους στον Τύπο. Στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό πριν αναχωρήσει για το ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα.

Στόχος η διατήρηση της νηνεμίας

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές αυτό θεωρείται το επόμενο βήμα για τις ελληνοτουρικές σχέσεις με τους δυο ηγέτες να κάνουν επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί τόσο όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις όσο και στους τομείς που συνεργάζονται οι δυο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συζητήσουν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, θα ορίσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ). Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ οι δύο ηγέτες δεν αποκλείεται να συναντηθούν και νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει την Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 Μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα θέματα της ατζέντας

Εμπόριο, πολιτική προστασία, μεταναστευτικό, ενέργεια και υγεία στο τραπέζι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα θέματα στα οποία θα εστιάσουν οι δυο πλευρές θα είναι:

  • Η αύξηση του εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών από 6 στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και Ίδρυση Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας
  • Η συνεργασία στον τουρισμό και η επέκταση του μέτρου της βίζας
  • Η συνέχιση της κοινής καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης
  • Η συνεργασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές
  • Προγράμματα που θα ενισχύσουν την συνεργασία σε επιστημονικούς τομείς
  • Η υπογραφή συμφωνιών για την Υγεία και τις Ιατρικές Επιστήμες

Τα καυτά ζητήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έχει ήδη προαναγγείλει θα θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Μάλιστα όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να χτίζουμε διαρκώς περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έκανε διάβημα στην UNESCO για την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατραπεί η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».

Η πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Άγκυρα δυο χρόνια μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα μετά από 5 χρόνια.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας μετά την επανεκλογή αμφοτέρων (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η τρίτη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο).

Τα χειροπιαστά αποτελέσματα

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η επαενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και παραπέμπουν στην εφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα ελέω της εμπέδωσης θετικού κλίματος, αλλά και στη καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο Μεταναστευτικό και στη συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ωστόσο ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν.

Το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα».

Related Articles

Η «Νύχτα» της Maserati είναι εκθαμβωτική και την παρουσιάζει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

cars

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν – «Φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένο σε μέγεθος και έκταση»

Bury

Το πρώτο SUV της Mercedes-Maybach ετοιμάζεται για τον Νοέμβριο!

cars

Ford. Με πολύ δυνατή παρουσία στο Goodwood SpeedWeek

cars

Alpina B8 Gran Coupe. Συνδυάζοντας την δύναμη με την πολυτέλεια.

cars

Στη Μύκονο η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης – Περπατούσαν χέρι χέρι στα σοκάκια του νησιού

Bury

Νέο Mitsubishi Space Star. Ανανεωμένο

cars

Suzuki Swace. Μία Toyota Corolla αλα-Suzuki!

cars

Η Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε ένα (υπέροχο) φουλάρι για την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία

Bury