Σύμφωνα με έρευνα του Carrentals.com, οι επιφάνειες στο εσωτερικό του μέσου αυτοκινήτου έχουν επικίνδυνα υψηλή συγκέντρωση από βακτήρια, με τους περισσότερους οδηγούς να τις καθαρίζουν πολύ σπάνια.
Το 1/3 από τους 1.000 οδηγούς που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν πως καθαρίζουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου τους μια φορά το χρόνο, ενώ ένα 12% είπε πως δεν το καθαρίζει ποτέ. Επιπλέον, το 20% των ερωτηθέντων τρώει μέσα στο αυτοκίνητο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αυξάνοντας τη συγκέντρωση βακτηριδίων στα υπολείμματα της τροφής.
“Υπάρχουν περίπου 700 διαφορετικές ποικιλίες βακτηριδίων στο εσωτερικό ενός μέσου αυτοκινήτου, οι οποίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το φαγητό που τρώτε μέσα σε αυτό αλλά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα” δήλωσαν οι ειδικοί.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα επίπεδα συγκέντρωσης βακτηριδίων σε διάφορα μέρη της καμπίνας του αυτοκινήτου, για τα οποία χρησιμοποιήθηκε η μονάδα μέτρησης CFU που μας δείχνει πόσες αποικίες υπάρχουν ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά. Το μέσο τιμόνι έχει 629 CFU, όταν ένα τυπικό κάθισμα λεκάνης σε δημόσιες τουαλέτες έχει 172 CFU. Αυτό κάνει το τιμόνι δύο φορές πιο βρόμικο από τα κουμπιά σε ένα δημόσιο ανελκυστήρα (313 CFU) και έξι φορές πιο βρόμικο από μια οθόνη smartphone (100 CFU).
Στη λίστα με τα χειρότερα μολυσμένα σημεία ακολουθεί η ποτηροθήκη (506 CFU) και η ζώνη ασφαλείας (403 CFU) ενώ συνολικά, το μέσο όρο από όλες τις επιφάνειες της καμπίνας έχει 200 CFU.
Μπορεί όλα αυτά να προκαλούν αηδία όμως δεν έχουμε φτάσει στο χειρότερο ακόμη. Το χερούλι της μέσης αντλίας βενζίνης έχει 12.000 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηριδίων από το κάθισμα της λεκάνης μιας δημόσιας τουαλέτας, με σκορ CFU που φτάνει τα εκατομμύρια. Αυτό φυσικά αφορά περισσότερο τους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό μιας και στην Ελλάδα τα περισσότερα πρατήρια βενζίνης έχουν υπαλλήλους που αναλαμβάνουν το χειρισμό της αντλίας.
Κλείνοντας, οι ειδικοί προτείνουν να έχετε στο αυτοκίνητό σας αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια και να τα χρησιμοποιείτε συχνά για καθαρισμό των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα χέρια (τιμόνι, λεβιές ταχυτήτων, κλειδιά, ζώνες κτλ). Έτσι θα κρατήσετε τα επικίνδυνα βακτήρια μακριά από τον οργανισμό σας και θα προστατευτείτε από μολύνσεις.
Πηγή: sfgate.com