CARSNEWS
AUTONEWS

Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά του Ισραήλ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμμετείχαν για πρώτη φορά σε μια «σημαντική» συζήτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μισέλ Μάρτιν, σύμφωνα με το «Politico».

«Υπήρχε μια σαφής συναίνεση σχετικά με την ανάγκη υποστήριξης των διεθνών ανθρωπιστικών νομικών θεσμών», είπε ο Μάρτιν σε δημοσιογράφους μετά το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) αποφάσισε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, προκειμένου να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει ανεμπόδιστα στον θύλακα.

Ωστόσο, το Ισραήλ συνέχισε τις επιχειρήσεις του στη Ράφα και την περασμένη Κυριακή βομβαρδίζοντας έναν προσφυγικό καταυλισμό και σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μισέλ Μάρτιν

Τα χτυπήματα καταδικάστηκαν ευρέως από τους ηγέτες της ΕΕ.

«Για πρώτη φορά σε μια συνάντηση της ΕΕ, με ουσιαστικό τρόπο, είδα μια σημαντική συζήτηση για τις κυρώσεις και το “τι θα γινόταν αν“», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν, σύμφωνα με το «Politico».

Ανέφερε ότι υπάρχει «κάποια απόσταση μεταξύ όσων διατυπώνουν την ανάγκη για μια προσέγγιση βασισμένη στις κυρώσεις, εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του ICJ… για συμφωνία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δεδομένων όλων των διαφορετικών αντιλήψεων που επικρατούν εκεί».

«Υπήρξε μια έντονη συζήτηση για τις προσωρινές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης», είπε ο Μάρτιν, «με πολύ σαφείς απόψεις ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει αυτές τις προσωρινές εντολές για άνοιγμα της συνοριακής διάβασης με τη Ράφα και παύση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην περιοχή».

«Ένα από τα συμπεράσματα ήταν να συγκληθεί μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες και να ζητήσουμε από το Ισραήλ μια απάντηση, όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις εντολές του δικαστηρίου», είπε.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεγονότα τώρα θέτουν πραγματικά αυτό το θέμα στο επίκεντρο, ιδιαίτερα δεδομένης της επίθεσης χθες το βράδυ, όπου σκοτώθηκαν τόσο πολλοί αθώοι άνθρωποι».

«Η ευθύνη είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντικό για όλους εκείνους που δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς, ότι θα υπάρξει ευθύνη για ό,τι έκανε η Χαμάς, αλλά και για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν βάναυσα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Μάρτιν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών Τύπου του Ισραήλ δήλωσε στο «Politico» ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Μάρτιν, αλλά ότι πριν από το χτύπημα, «εκτιμήθηκε ότι δεν θα υπάρξει απροσδόκητη ζημιά σε αμάχους».

Είπαν ότι ο μηχανισμός αξιολόγησης του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού «διερευνά τις συνθήκες του θανάτου αμάχων στην περιοχή μετά το χτύπημα» και ο IDF «λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά σε μη εμπλεκόμενους αμάχους κατά τη διάρκεια της μάχης».

Related Articles

Lancia– H αναγέννησή της γίνεται ντοκιμαντέρ

cars

Ελεύθεροι οι γονείς της 29χρονης που ζούσε σε κλουβί στην Καλαμάτα

Bury

Πωλείται όπως είναι, επιπλωμένο. Η McLaren πουλά το… σπίτι της!

cars

Tο ERTFLIX «φορτώνει»… διαμάντια – Οι νέες σειρές και ταινίες που θα εμφανιστούν στην πλατφόρμα

cars

Επιθέσεις της Ρωσίας με drones εναντίον διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας- Εκρήξεις στην Κριμαία

Bury

Ομοφοβική επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη στον Βόλο – Η απάντησή του στο «π…α» που του φώναξαν

Bury

Αποκαλύψεις για τη δολοφονία στη Χαλκίδα – Ο δράστης πήγε στο σπίτι της 63χρονης και θρηνούσε μαζί με την κόρη της

Bury

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Το λεωφορείο υδρογόνου είναι μία νέα τεχνολογία που αξιολογούμε

Bury

Η Abt γιορτάζει με ένα Audi RS6 Avant 800 ίππων!

cars