CARSNEWS
AUTONEWS

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αφάνισε τους εξωγήινους – Νέα θεωρία γιατί δεν έχουμε βρει ζωή εκτός Γης

Οι άνθρωποι έχουν αφιερώσει ολόκληρες δεκαετίες αναζητώντας ζωή εκτός Γης και μια νέα θεωρία προτείνει πως οι εξωγήινοι αφανίστηκαν λόγω κλιματικής αλλαγής που προκάλεσαν στον πλανήτη τους.

Ο αστροφυσικός Manasvi Lingam έδωσε συνέντευξη στο Live Science και πρότεινε ότι έγινε μελέτη προσομοίωσης εξετάζοντας πόσο καιρό θα μπορούσαν να αντέξουν οι εξωγήινοι πολιτισμοί αν διατηρούσαν ρυθμούς κατανάλωσης ενέργειας παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται στη Γη.

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά με βάση τις πιθανότητες, γιατί ακόμη και αν αυτοί οι πολιτισμοί βασίζονται αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ακόρεστη ζήτησή τους για ενέργεια θα μπορούσε να παράγει αρκετή θερμότητα ώστε να αποσταθεροποιήσει τους πλανήτες τους, προκαλώντας κλιματική αλλαγή και καθιστώντας τους μη κατοικήσιμους μέσα σε 1.000 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering αυτό προκύπτει από τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, μια αρχή που υπαγορεύει ότι τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να απελευθερώνουν κάποια απορριπτόμενη θερμότητα.

Κλιματική κρίση

Ο Lingam έφερε το εξής παράδειγμα για να στηρίξει τη θεωρία: «Φανταστείτε μια μπανιέρα με αργή διαρροή. Το νερό που στάζει φαίνεται ακίνδυνο, αλλά καθώς η μπανιέρα γεμίζει, τελικά θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσει ολόκληρο το σπίτι. Εφαρμοσμένο σε πλανητική κλίμακα, το σενάριο αυτό αντικατοπτρίζει τη μοίρα μιας προηγμένης κοινωνίας όπου η ανεξέλεγκτη χρήση ενέργειας θερμαίνει τον πλανήτη σε μη βιώσιμα επίπεδα».

Αν η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται συνεχώς λοιπόν, η συσσωρευμένη απορριπτόμενη θερμότητα θα μπορούσε να καταστήσει έναν πλανήτη αφιλόξενο σε λιγότερο από μια χιλιετία, μια απλή αναλαμπή στον κοσμικό χρόνο σε σύγκριση με τα εκατομμύρια χρόνια που χρειάζεται ένας πλανήτης όπως η Γη για να γίνει κατοικήσιμος.

Πώς θα μπορούσε να λυθεί το ζήτημα

Με βάση τις υπάρχουσες γνώσεις, υπάρχουν δύο τρόποι για να «γλιτώσει» ένας πολιτισμός από τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής.

Ο πρώτος είναι να σταματήσει την ανάπτυξη του και να διατηρήσει μια ισορροπία με την ενεργειακή ικανότητα του πλανήτη. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αναπτύξει τεχνολογίες που θα επέτρεπε να μεταφέρει την παραγωγή ενέργειας εκτός του κατοικήσιμου πλανήτη, επεκτείνοντας δυνητικά τη διάρκεια ζωής ακόμη και σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη ορισμένα εξωγήινα είδη μπορεί να υπέκυψαν στις ενεργειακές τους απαιτήσεις, προκαλώντας κλιματική κρίση στον πλανήτη τους πριν προλάβουν να αναπτύξουν διαστρική επικοινωνία ή να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν άλλες μορφές νοήμονος ζωής.

Related Articles

Πέντε νεκροί και 26 τραυματίες από εκρήξεις φιαλών υγραερίου στην Τσετσενία

cars

Νέο Fiat 500X Sport. Ενδιαφέρον συνδυασμός

cars

Σύλληψη 40χρονου ο οποίος φέρεται να υποκινούσε πολίτες σε βιαιοπραγίες

Bury

Παντρεύεται ο Γιάννης Παπαμιχαήλ – Η αναγγελία του γάμου

cars

Audi Quattro. 40 χρόνια σημαντικής ιστορίας

cars

Έρχεται αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα

wp_update-GSkibItV

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Σαμοθράκη – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις περιοχές

Καρχαριοειδές 3,5 μέτρων εντοπίστηκε στο λιμάνι του Βόλου

cars

Ένα γατάκι βρέθηκε με κομμένα τα δύο του πόδια στην Ποτίδαια Χαλκιδικής