28 Ιουλίου 2026, 10:30 | -
Τα στελέχη του Ομίλου Volkswagen ζητούν από την Ε.Ε. να επιβάλει νέους δασμούς και στα κινεζικά Plug-in Hybrid μοντέλα. Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Όμιλος Volkswagen ωθεί τα στελέχη του να αναζητούν λύσεις που θα μπορούσαν να την ανατρέψουν.
-
Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: στη μείωση των πωλήσεων των μοντέλων του στην Κίνα και στις ΗΠΑ, καθώς και στην εμπορική επέκταση των Κινέζων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και τα Plug-in Hybrid μοντέλα που οι εταιρείες από την ασιατική χώρα εισάγουν και διαθέτουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η αυξανόμενη παρουσία των κινεζικών επαναφορτιζόμενων υβριδικών μοντέλων (PHEV) στην Ευρώπη προκαλεί έντονη ανησυχία στον Όμιλο Volkswagen.
Πρόσφατα, ο Όλιβερ Μπλούμε, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων αυτής της τεχνολογίας από την Κίνα. Όπως υποστήριξε, οι υφιστάμενοι δασμοί που εφαρμόζονται στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί.

Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα για τα αντίστοιχα Plug-in Hybrid, τα οποία αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στην αγορά, χάρη στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία ταξινομήσεων νέων οχημάτων της Dataforce, το πρώτο εξάμηνο του 2026 τα κινεζικά PHEV αντιπροσώπευαν το 28,3% των ευρωπαϊκών πωλήσεων της κατηγορίας, με 208.368 μονάδες.
Στις τρεις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρέθηκαν τα BYD Seal U DM–i, BYD Atto 2 DM–i και Jaecoo 7 SHS–P. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Volkswagen Tiguan eHybrid, η Plug-in Hybrid έκδοση του μοντέλου που το 2025 ήταν πρώτο σε πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, υποχώρησε στην τέταρτη θέση το 2026.
Ο Μπλούμε υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να λάβει άμεσα πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να διαμορφωθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων δασμών στα κινεζικά PHEV, αντίστοιχων με εκείνους που ισχύουν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πίεση προς τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνεται, καθώς οι κινεζικές εταιρείες ενισχύουν θεαματικά την παρουσία τους στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι πωλήσεις τους κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 685.990 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 101% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά διαμορφώθηκε στο 9,5%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις στην ίδια αγορά αυξήθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση. Ο Μπλούμε δήλωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες στρέφονται στις εξαγωγές των μοντέλων τους λόγω της έντονης πίεσης που υφίστανται στην εγχώρια αγορά, όπου οι πωλήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά.
Επιπλέον, το κορυφαίο στέλεχος του Ομίλου Volkswagen ζήτησε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό η βιομηχανική στρατηγική «Made in Europe», η οποία προβλέπει κίνητρα για την τοπική παραγωγή και κρατική στήριξη, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων και τον περιορισμό της εξάρτησής τους από τις εισαγωγές.
Αναφερόμενος στον Όμιλο, διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να εισάγει στην Ευρώπη ορισμένα δικά του μοντέλα που κατασκευάζονται στην Κίνα, αξιοποιώντας το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαθέσει τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά του για την παραγωγή κινεζικών μοντέλων, σε αντίθεση με τη στρατηγική που ακολουθούν ο Όμιλος Stellantis και η Ford.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Οδηγούμε την ηλεκτρική Mercedes-Benz C-Class στη Φινλανδία (+video, τιμή)
Επικίνδυνη η οδήγηση ηλεκτρικού με ένα πεντάλ;
Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Skoda Karoq
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
