Η Yamaha παρουσιάζει κυλίνδρους από ανακυκλωμένο αλουμίνιο

Published:

13 Οκτωβρίου, 2026 13:30 newsmototeam

Η ιαπωνική εταιρεία θα προχωρήσει στη σταδιακή αντικατάσταση του πρωτογενούς αλουμινίου στους κυλίνδρους DiASil, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 47.000 τόνους τον χρόνο.

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει σταδιακά το πρωτογενές αλουμίνιο που χρησιμοποιεί στους κυλίνδρους DiASil με ανακυκλωμένο κράμα αλουμινίου, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κινητήρων της. Η μετάβαση προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2030 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, αναμένεται να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 47.000 τόνους ετησίως.

Ο κύλινδρος DiASil κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και δεν διαθέτει σιδερένιο χιτώνιο ή επιμετάλλωση. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τη Yamaha και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2002. Έκτοτε, έχει αξιοποιηθεί σε αρκετά μοντέλα μοτοσικλετών και scooter της εταιρείας, όπως τα XMAX 300, NMAX 125, YZF-R25 και YZF-R3.

Η κατασκευή αυτή συνδυάζει χαμηλό βάρος με αποτελεσματική απαγωγή της θερμότητας και υψηλή αντοχή στη φθορά και την καταπόνηση, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανακύκλωση του υλικού.

Ωστόσο, η αξιοποίηση ανακυκλωμένου αλουμινίου δεν ήταν εύκολη μέχρι σήμερα. Οι διαθέσιμες πρώτες ύλες περιέχουν μικρές ποσότητες προσμίξεων, που μπορούν να επηρεάσουν τη μικροδομή του μετάλλου, τις ιδιότητες της επιφάνειάς του, καθώς και την αντοχή του στη διάβρωση.

Η Yamaha δημιούργησε ένα νέο ανακυκλωμένο κράμα, αξιοποιώντας θερμοδυναμικούς υπολογισμούς και πραγματοποιώντας σειρά δοκιμών τόσο σε πάγκους όσο και σε πραγματικά οχήματα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι το υλικό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κυλίνδρων DiASil, χωρίς να χρειάζονται αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής.

Η εφαρμογή θα αρχίσει με μοντέλα καθημερινής χρήσης που παράγονται στην Ινδονησία και στη συνέχεια θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες αγορές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η Triumph ανεβάζει στροφές με τρεις νέες μοτοσικλέτες

Ducatisti της Ελλάδας, ενωθείτε!

Δοκιμή: BMW F 450 GS Trophy

Ακολουθήστε το carsnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

READ MORE

Το «τρίτο χτύπημα» της BMW στα 450 κ.εκ.: Έρχεται η έκδοση RR!

Μετά τις F 450 GS και F 450 R, η BMW ετοιμάζει το τρίτο μέλος της νέας οικογένειας των 450 κ.εκ., αυτή τη φορά...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Εύβοια: Αναβάθμιση της προειδοποίησης από την ΕΜΥ – Ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι έως 10 μποφόρ

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η Εύβοια, μετά την αναβάθμιση που έκανε σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) στο Έκτακτο...

Find us on X

Related articles

Latest articles