CARSNEWS
AUTONEWS

Θρίλερ στο Ιράν με τη συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί – Ο «μοιραίος επιβάτης» και οι προσευχές του Χαμενεΐ

Θρίλερ για «γερά νεύρα» είναι σε εξέλιξη στο Ιράν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, καθώς δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τις έρευνες διάσωσης, ενώ οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο.

Τα ιρανικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν ότι το σκάφος έπεσε λόγω πυκνής ομίχλης στην περιοχή Τζόλφα, ενώ ισχυρίστηκαν πως διασώστες εντόπισαν τα συντρίμμια. Όμως διέψευσε η Ερυθρά Ημισέληνος που λαμβάνει μέρος στις έρευνες.

Οι έρευνες είναι ολονύχτιες και με βάση το πρακτορείο Fars διεξάγονται «στα δάση του Arsbaran στην περιοχή Pir Dawood έως την περιοχή του ορυχείου χαλκού Sangun. Η εξεταζόμενη περιοχή βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και στην πόλη Warzghan και περιλαμβάνει ορεινά, ομιχλώδη, βροχερά και δυσπρόσιτα δάση».

Το σημείο που διεξάγονται οι έρευνες

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο ελικόπτερο επέβαιναν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αλλά και ο θρησκευτικός ηγέτης Μοχάμεντ αλ Χάσεν, με τον δεύτερο να μπορεί να θεωρεί «μοιραίος επιβάτης», με βάση τη ρωσική πληροφόρηση.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος μιλώντας σχετικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, επικαλέστηκε ρωσικές πηγές αναφέροντας πως «δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι στο ελικόπτερο επέβαινε και “δελφίνος” του Χαμενεΐ, Μοχάμεντ αλ Χάσεν. Είναι θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής και προαλείφεται για τη θέση του ανώτατου ηγέτη, καθώς ο Χαμενεΐ είναι βαριά άρρωστος».

Ολονύχτιες έρευνες

Το Ιράν λαμβάνει βοήθεια από όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Ευρώπη, με τις έρευνες να πραγματοποιούνται όλη τη νύχτα υπό δυσμενής καιρικές συνθήκες, καθώς σφοδρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σαρώνουν την περιοχή.

Ιρανός αξιωματούχος μίλησε ανώνυμα στο Sky News και δήλωσε ότι ένα άτομο μπόρεσε να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Φωτογραφία από τις έρευνες

Επίσης, διασώστης που συνδράμει στις έρευνες σε δηλώσεις που έκανε στην ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως υπάρχει επικοινωνία με τουλάχιστον δύο άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο, ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί, ούτε είναι γνωστές λεπτομέρειες για την κατάστασή τους.

Οι αρχές του Ιράκ έδωσαν εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Ερυθρά Ημισέληνο και σε άλλους αρμόδιους φορείς να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο γειτονικό Ιράν και να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανακοίνωσε ότι «μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Κοπέρνικο», μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του».

Το Ιράν φέρεται να ζήτησε τη συνδρομή της Άγκυρας για την επιχείρηση έρευνας μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Παρακολουθούμε με λύπη τις εξελίξεις σχετικά με το δυστύχημα που σημειώθηκε με το ελικόπτερο στο Ιράν σήμερα (19 Μαΐου).

Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είναι ασφαλείς και υγιείς και μεταφέρουμε τις ευχές μας για περαστικά στον αδελφό ιρανικό λαό.

Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Προσευχές για την τύχη του Ραϊσί

Αρχικά, η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε την πτώση του ελικοπτέρου, όμως ιρανικά πρακτορεία έκαναν λόγο για αναγκαστική προσγείωση στη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε, μετέδωσε με το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».

Iran President Raisi was flying from a meeting with Ilham Aliyev in Tehran when the incident occurred.

Video footage shows the head of the Islamic Republic on board shortly before the helicopter made a hard landing in mountainous terrain due to foggy conditions. pic.twitter.com/ofWEP0cL2D

— Russian Market (@runews) May 19, 2024

Μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων Fars αναπαρήγαγε παλαιότερη φωτογραφία, με βάση την οποία ζούσε ο πρόεδρος.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε το Fars

Εντούτοις, οι Φρουροί της Επανάστασης έβαλαν μαύρη σημαία στο κανάλι τους κι ύστερα ακολούθησε η ιρανική τηλεόραση που διέκοψε το πρόγραμμά της μεταδίδοντας προσευχές.

Επίσης, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ τοποθετήθηκε για τη συντριβή, αναφέροντας πως «ελπίζουμε ότι ο Παντοδύναμος Θεός θα φέρει πίσω στην αγκαλιά του έθνους τον πρόεδρο Ραΐσι και τους συντρόφους του. Όλοι θα πρέπει να προσεύχονται για την υγεία αυτής της ομάδας υπηρετών».

Related Articles

Η μητέρα του θρυλικού Πελέ απεβίωσε – Δεν έμαθε ποτέ για τον θάνατο του γιου της

cars

Ο φονικός καύσωνας συνεχίζεται στην Ταϊλάνδη – 30 νεκροί από τη ζέστη από την αρχή της χρονιάς

cars

Το κλασικό Defender αναβαθμίζεται εκ βάθρων από την Overfinch.

cars

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι που με την απειλή κατσαβιδιού λήστεψαν έναν 42χρονο στην Κυψέλη

cars

J2US: Κατερίνα Στικούδη σε Δημήτρη Κόκοτα: «Ήσουν το celebrity crush της εφηβείας μου, είχα αφίσα σου στο δωμάτιό μου»

cars

Η Wiesmann δηλώνει παρούσα και ανακοίνωσε νέο μοντέλο!

cars

Πριν την πρώτη M5, υπήρχε η 530 MLE και η BMW την αναπαλαίωσε!

cars

Nissan. Η ηλεκτροκίνηση αντιμετωπίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση

cars

Lancia Design Day – Η πρώτη ημέρα της νέας εποχής!

cars