CARSNEWS
AUTONEWS

Οι «λογιστές» της Δυτικής Αττικής: Πως άδειαζαν σπίτια και… λογαριασμούς ηλικιωμένων

Εμφανίζονταν ως άνεργοι, αλλά είχαν κάνει «επάγγελμα» την εξαπάτηση των ηλικιωμένων. Από το 2022 και μετά τα 9 μέλη της συμμορίας που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εμπλέκονται σε 29 περιπτώσεις απάτης, ληστείας, κλοπής, με τη λεία τους να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Συγγενείς και φίλοι μεταξύ τους, δρούσαν με ιδιαίτερα συνωμοτικούς κανόνες, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες στις οποίες συστήνονταν ως «λογιστές» με διάφορα κοινότυπα επώνυμα όπως «Οικονόμου», «Αλεξόπουλος», «Αλεξάκης» και «Σαραντόπουλος». Η πρώτη προσέγγιση γίνονταν στο δρόμο, όπου με την τέχνη της πειθούς και διάφορα ψεύδη από τη μία αποσπούσαν πληροφορίες από τα υποψήφια θύματα τους κι από την άλλη κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, λέγοντας πως τους έχουν στείλει συγγενικά τους πρόσωπα για να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα. Στόχος το να μπουν στα σπίτια των ηλικιωμένων ή να τους πάνε σε κάποιο τραπεζικό ΑΤΜ με τη χρεωστική τους κάρτα. Αν το κατάφερναν όλα στη συνέχεια… έπαιρναν τον δρόμο τους.

Ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα είχαν πατέρας και γιος (σ.σ. 50 και 26 ετών αντίστοιχα), οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με ακόμη δύο άτομα (σ.σ. 53 και 27 ετών), ενώ αναζητούνται ακόμη πέντε συνεργοί τους με τους τρεις να έχουν ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δράση της συμμορίας κορυφώθηκε στις αρχές του 2024, όπου έγιναν συνολικά 16 από τα συνολικά 29 ταυτοποιημένα «χτυπήματα», με τους εμπλεκόμενους να λειτουργούν σε καθημερινή βάση και τις Αρχές να εκτιμούν ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος ο αριθμός των θυμάτων τους. Αυτό καθώς όπως επισημαίνουν στο newsbeast αστυνομικές πηγές «μεγάλος αριθμός περιπτώσεων απατών που διαπράττονται σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων δεν καταγγέλλεται. Είτε λόγω του περασμένου της ηλικίας των θυμάτων και τυχόν προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν που καθιστούν τη μετακίνησή τους δυσχερή, είτε κάποιες φορές και του αισθήματος ντροπής που αισθάνονται απέναντι στους συγγενείς και στον κοινωνικό τους περίγυρο».

Καλοντυμένοι απατεώνες

Η εγκληματική ομάδα δρούσε σε όλη την Αττική, αλλά και σε κάποια σημεία της Πελοποννήσου, χρησιμοποιώντας για τις μετακινήσεις «επιχειρησιακά» οχήματα και ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εξωτερική τους εμφάνιση (σ.σ. φρόντιζαν να είναι πάντα καλοντυμένοι, περιποιημένοι, ευγενικοί και με παρουσιαστικό που πρόσδιδε κύρος). Κατά την προσέγγιση των υποψηφίων θυμάτων τους, κρατούσαν πάντα ένα μπλε ημιδιαφανή πλαστικό φάκελο που περιείχε κάποια έγγραφα τα οποία και επιδείκνυαν στα υποψήφια θύματα τους.

Αφού οι ηλικιωμένοι πείθονταν για την ταυτότητα και τις προθέσεις του δράστη, τους ζητείτο χρηματικό ποσό και ακολούθως τους μετέφεραν είτε σε τραπεζικά καταστήματα όπου προέβαιναν σε ανάληψη χρηματικών ποσών είτε στις οικίες τους όπου οι παθόντες τους παρέδιδαν κοσμήματα ως ενέχυρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, οι απατεώνες «λογιστές» τους ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα μόνο και μόνο με το πρόσχημα να τα φωτογραφίσουν. Στη συνέχεια, με σκοπό να τους απομακρύνουν από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή (π.χ. ζητούσαν καφέ ή νερό), αφαιρούσαν τα χρυσαφικά και τρέπονταν σε φυγή. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, ο δράστης ήταν τόσο αδίστακτος ώστε ζήτησε από τα θύματα να βγάλουν τα κοσμήματα που φορούσαν εκείνη την ώρα και να του τα παραδώσουν.

Ο 50χρονος, στον οποίο αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ. ρόλος αρχηγού εμπλέκεται σε συνολικά περισσότερες από ενενήντα τρεις 93 δικογραφίες, με συνολική λεία που ξεπερνάει το χρηματικό ποσό των 289.000 ευρώ, ενώ εκτίσει ποινή φυλάκισης και δύο φορές του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για απάτες, διακεκριμένες κλοπές κ.ά. αδικήματα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή την Πέμπτη (23/5), ενώ μεταξύ των θυμάτων τους –που τους αναγνώρισε κιόλας προανακριτικά- είναι μία 76χρονη γυναίκα από τη Βούλα, απ’ την οποία αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας περίπου 100.000 ευρώ.

Related Articles

Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στα Σεπόλια

cars

Νεκρός 66χρονος στη Λάρισα – Έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

Bury

Η Audi θυμάται το TT και λανσάρει μία νέα έκδοση.

cars

Το μονόπετρο της Hailey Bieber είναι -για να το πούμε λαϊκά- μια κοτρόνα αξίας 1,5 εκ. δολαρίων

Bury

Κρεμλίνο: Κίνδυνοι για αντίποινα σε πιθανή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ

cars

Ford Βροχίδης – Χατζής. Η αγάπη για την τετρακίνηση, πάει στα βουνά

cars

Νέο Ford Puma. Διαθέσιμο σύντομα από 20.097

cars

Νέα Skoda Octavia RS. Η κορυφαία της γκάμας

cars

Alpina B3 Sedan. Γιατί να περιμένεις για την M3;

cars