FORMULA 1
AP Photo/Fernando Llano
Ο Σαρλ Λεκλέρ ολοκλήρωσε στην κορυφή την πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών στην Πόλη του Μεξικού, με διαφορά εξήμισι δεκάτων από τον Κίμι Αντονέλι. Ωστόσο, η παρουσία 10 rookies μεταξύ των 22 οδηγών και οι μη αντιπροσωπευτικές συνθήκες της διαδικασίας περιόρισαν τα περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα. Ταχύτερος από τους νεαρούς ήταν ο Φρέντερικ Βέστι της Mercedes, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση, οριακά μπροστά από τον Λιούις Χάμιλτον της Ferrari.
Στο Autodromo Hermanos Rodríguez, η αυλαία του 19ου αγώνα του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, του Grand Prix της Πόλης του Μεξικού, άνοιξε με τον Λεκλέρ και τη Ferrari στην πρώτη θέση. Πρωταγωνιστική παρουσία είχε και ο Αντονέλι, σε ένα τριήμερο που, με συντριπτικές πιθανότητες, αναμένεται να τον βρει παγκόσμιο πρωταθλητή το βράδυ της Κυριακής.
Ο Βέστι, τρίτος στην κατάταξη της πρώτης ωριαίας διαδικασίας, πήρε τη θέση του Τζορτζ Ράσελ στο κόκπιτ της Mercedes και ήταν ένας από τους 10 rookies που συμμετείχαν. Με εξαίρεση τη Ferrari, όλες οι ομάδες παραχώρησαν ένα μονοθέσιο σε νεαρό οδηγό. Η πίστα του Μεξικού θεωρείται κατάλληλη για αυτή την επιλογή, ακριβώς επειδή οι συνθήκες του FP1 δεν προσφέρουν αντιπροσωπευτική εικόνα.
Η έναρξη της περιόδου τουλάχιστον 90 λεπτά νωρίτερα από την ώρα διεξαγωγής των κατατακτήριων και του αγώνα τις αντίστοιχες ημέρες είναι μόνο ένας από τους λόγους. Παράλληλα, η περιορισμένη χρήση της πίστας μέσα στη χρονιά σημαίνει ότι η κατάστασή της μεταβάλλεται σημαντικά όσο εξελίσσεται το αγωνιστικό τριήμερο.
Αυτή η μεταβολή αποτυπώθηκε ήδη από τα πρώτα λεπτά. Ο Λεκλέρ έδωσε αρχικά τον ρυθμό με 1:21.965, όμως οι χρόνοι άρχισαν γρήγορα να υποχωρούν. Με τη σκληρή γόμα, ο Αντονέλι κινήθηκε κατά 1,151’’ ταχύτερα. Στην επόμενη προσπάθειά του, ο 20χρονος βελτιώθηκε κατά ακόμη επτά δέκατα, φτάνοντας στο 1:20.155. Ο Λεκλέρ απάντησε με 1:19.197, επίδοση κατά 0,303 δευτερόλεπτα καλύτερη από τον επόμενο γύρο του Ιταλού οδηγού της Mercedes.
Οι δύο τους είχαν ουσιαστικά τον έλεγχο στις αρχικές προσπάθειες, μέχρι να προστεθεί στη διεκδίκηση των πρώτων θέσεων ο Χάμιλτον με την άλλη Ferrari. Μετά από 25 λεπτά, ο Βρετανός ανέβηκε τρίτος με 1:19.869. Στην επόμενη προσπάθειά του ήταν ταχύτερος κατά 0,060 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας 1:19.137, πριν αρχίσουν οι γύροι με τη μαλακή γόμα, στην έναρξη του δεύτερου ημίωρου.
Ο Λεκλέρ άνοιξε αυτό το σκέλος με 1:18.128, κατεβάζοντας κατά ένα δευτερόλεπτο την επίδοση του Χάμιλτον με τη σκληρή γόμα. Λίγο αργότερα, ο Αντονέλι έφτασε στο 1:18.787, χωρίς να πλησιάσει ουσιαστικά τον Μονεγάσκο, από τον οποίο απείχε 0,659 δευτερόλεπτα.
Για τους οδηγούς εκτός της πρώτης τριάδας, η χαμηλή πρόσφυση αποδείχθηκε μεγαλύτερο εμπόδιο. Ο Ιζάκ Χάτζαρ αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με τη μονάδα ισχύος της Red Bull, ενώ προβλήματα ταλαιπώρησαν και τον rookie Φρέντ Σλέιτερ της Audi. Στη McLaren, τόσο ο Λεονάρντο Φορναρόλι, που αντικατέστησε τον Λάντο Νόρις, όσο και ο Όσκαρ Πιάστρι βγήκαν εκτός γραμμής στο πρώτο τμήμα της πίστας.
Ο Πιάστρι δεν βρήκε τον ρυθμό που χρειαζόταν με την MCL40. Στην προσπάθειά του με τη μαλακή γόμα, 15 λεπτά πριν από το τέλος, η απόστασή του από την κορυφή παρέμεινε στα 1,248 δευτερόλεπτα. Βρέθηκε, μάλιστα, πίσω τόσο από την Aston Martin του Φερνάντο Αλόνσο όσο και από την Alpine του Πιέρ Γκασλί.
Αντίθετα, ο Βέστι ξεχώρισε με 1:18.861, χρόνος που τον έφερε στην τρίτη θέση, μόλις 0,080 δευτερόλεπτα πίσω από τον Αντονέλι με την άλλη Mercedes W17. Περίπου στο ίδιο σημείο της διαδικασίας, ο νεαρός Τζακ Κρόφορντ ακινητοποιήθηκε στη στροφή 1 με την Aston Martin του Λανς Στρολ, προκαλώντας μια σύντομη περίοδο Εικονικού Αυτοκινήτου Ασφαλείας (VSC).
Στα τελευταία 10 λεπτά οι οδηγοί επέστρεψαν στις πιο σκληρές γόμες, με αποτέλεσμα το 1:18.128 του Λεκλέρ να μη δεχθεί καμία απειλή. Από το FP1 του Μεξικού απουσίαζε και ο Μαξ Φερστάπεν. Ο προσωρινός αντικαταστάτης του, Αγιούμου Ιβάσα, εν ενεργεία πρωταθλητής της ιαπωνικής Super Formula, σημείωσε 1:19.113 με τη μέση γόμα και κατέλαβε την αξιόλογη 5η θέση της κατάταξης.


