CARSNEWS
AUTONEWS

Τέσσερις στους 10 φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, πιέσεις για παράταση – Η εικόνα του φορο-λογαριασμού

Αποστάσεις ασφαλείας κρατάνε από την πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι τηρώντας την παράδοση αφήνουν για την τελευταία στιγμή να τακτοποιήσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση. Με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων να λήγει σε 22 ημέρες και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου 2024, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει δήλωση.

Από όσους υπέβαλαν δήλωση σχεδόν οι μισοί έλαβαν μηδενικό εκκαθαριστικό, τρεις στους δέκα πληρώνουν φόρο που κατά μέσο φθάνει τα 1.250 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 ενώ δυο στους δέκα δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος 286 ευρώ κατά μέσο όρο.

Με την αυτόματη υποβολή σχεδόν 423.000 φορολογικών δηλώσεων κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων την Τρίτη 2 Ιουλίου από την ΑΑΔΕ, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής έφτασε τα 4 εκατομμύρια σε σύνολο 6,6 εκατ. δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 θα πρέπει να υποβληθούν 2,6 εκατ. δηλώσεις.

Η εικόνα του φορο-λογαριασμού

Η ακτινογραφία των 3.992.967 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

  • Για το 29,65% των φορολογικών δηλώσεων ή για 1.183.914 το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό με το ύψος του πρόσθετου να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.250 ευρώ. Εκτιμάται ότι το ποσό θα αυξάνεται όσο μπαίνουν στο σύστημα περισσότερες δηλώσεις κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι λόγω του το νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης θα κληθούν να πληρώσουν αισθητά υψηλότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η μέση επιβάρυνση για πάνω από 430.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα κυμανθεί στα 1.440 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η αποπληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία για την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2025 ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 του μήνα θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή από το φόρο εισοδήματος στη πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με τόκο.
  • Για το 21,59% ή για 862.081 φορολογικές δηλώσεις το «ραβασάκι» της εφορίας είναι πιστωτικό, δηλαδή προβλέπει επιστροφή φόρου ύψους 286 ευρώ κατά κεφαλήν. Υπενθυμίζεται ότι για τους φορολογούμενους με οφειλές π.χ. από τον ΕΝΦΙΑ το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με το χρέος και εφόσον προκύψει υπόλοιπο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
  • Για το 48,76% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων ή 1.946.970 δηλώσεις το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι μηδενικό.

Related Articles

Η Stellantis κάνει τα πρώτα βήματα στην υδρογονοκίνηση.

cars

Mercedes E Class Coupe 220d. Διαχρονική γοητεία

cars

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την Μεγάλη Τετάρτη σε Ισραήλ και Ιορδανία

cars

Skoda Enyaq iV. Ασφαλέστατο και με τη βούλα

cars

Χωρίς ράμπα το πλοίο στο δρομολόγιο Καβάλα – Θάσος: Κοριτσάκι σε αναπηρικό αμαξίδιο περίμενε 45 λεπτά στο γκαράζ

Πτώση στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου Αθηνών

cars

Κεραμέως: Στόχος είναι η μείωση του δείκτη ανεργίας και η τόνωση της απασχόλησης ιδιαίτερα σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες

wp_update-GSkibItV

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της Ιορδανίας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Bury

Ford F-150 Lightning. Ο βασιλιάς των pickup στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

cars