CARSNEWS
AUTONEWS

Τι σηματοδοτεί για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η καταδίκη του Τραμπ

Ιστορία γράφτηκε χθες στις ΗΠΑ με την πρώτη καταδίκη πρώην προέδρου της χώρας μετά την ανακοίνωση του ποινικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος παρ’ όλη την καταδίκη του σε όλες τις κατηγορίες μπορεί να συνεχίσει κανονικά την προεκλογική εκστρατεία του με σκοπό να πάρει πίσω τον Λευκό Οίκο από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Παραδόξως, παρότι μαινόταν για το ότι η δίκη τού στερούσε τη δυνατότητα να κάνει προεκλογικές εμφανίσεις από τη 15η Απριλίου, όταν άρχισαν να διεξάγονται τέσσερις ακροαματικές διαδικασίες κάθε εβδομάδα, μετά την καταδίκη του ανακτά ελευθερία κινήσεων, τουλάχιστον ως την 11η Ιουλίου.

Καθώς ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε ότι η απαγγελία της ποινής του θα γίνει εκείνη την Πέμπτη, στις 10:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας), με άλλα λόγια τέσσερις ημέρες προτού το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον ενθρονίσει επίσημα υποψήφιο της παράταξης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο δικαστής Μέρτσαν επέτρεψε ο καταδικασμένος πλέον μεγιστάνας να παραμείνει ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους.

Έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου για να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην κατηγορούσα αρχή για να ανταπαντήσει.

Τουλάχιστον στη θεωρία, ο κ. Τραμπ διατρέχει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Πάντως με δεδομένο το ότι ο κ. Τραμπ, ο οποίος θα είναι 78 ετών όταν θα του απαγγελθεί η ποινή του, δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής πιθανόν θα του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, σε αυτή την τελευταία περίπτωση πιθανόν και την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο μεγιστάνας έχει στη διάθεσή του έναν μήνα ώστε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του και κατόπιν αρκετούς μήνες ακόμη ώστε οι δικηγόροι του την ασκήσουν επίσημα. Η έφεση θα είναι πιθανότατα ανασταλτική σε ό,τι αφορά την έκτιση της ποινής του, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ποινή φυλάκισης.

Η καταδίκη του στην ποινική υπόθεση, ακόμη κι η ενδεχόμενη επιβολή ποινής φυλάκισης σε βάρος του, δεν ακυρώνει την υποψηφιότητά του.

Πηγή: ΑΠΕ

Related Articles

Σαν την ποδηλατάδα στα Ζαγοροχώρια δεν έχει

cars

Το BMW Group στην Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου IAA Mobility 2023

cars

Η Rolls-Royce προσφέρει μία ειδική Phantom για καλό σκοπό!

cars

Στην Κέρκυρα με τον συζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ γιόρτασε την Ανάσταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης

cars

Mercedes E Class Coupe 220d. Διαχρονική γοητεία

cars

Ford Ranger Raptor. Απόκτηση χωρίς αναμονή

cars

Ρωσικές επιθέσεις στο Μικολάιφ και τη Χερσώνα με 17 τραυματίες

cars

Νέο Ford Kuga. Πλήρως διαφοροποιημένο και με πολλές επιλογές σε όλα τα επίπεδα

cars

Skoda. Βοηθάει έμπρακτα την Ινδία

cars