CARSNEWS
F1 & RACES

Φόρμουλα 1: Επιστροφή σε μορφή Sprint στο οροπέδιο της Αυστρίας

Το δεύτερο σκέλος του πρώτου σερί τριών αγώνων της σεζόν της Φόρμουλα 1, το Grand Prix της Αυστρίας, διεξάγεται στο Σπήλμπεργκ.

Αρκετά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά κάνουν αυτή την πίστα μοναδική στο ημερολόγιο του πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1. Πρώτα απ’ όλα, διαθέτει τον μικρότερο αριθμό στροφών (10) και τον συντομότερο χρόνο γύρου, παρόλο που το μήκος των 4,318 χιλιομέτρων την καθιστά την πέμπτη μικρότερη πίστα. Η πίστα που ανήκει στην Red Bull είναι δεύτερη στη λίστα των πιστών με τη μεγαλύτερη διαφορά υψομέτρου, με διαφορά 63,5 μέτρων μεταξύ του ψηλότερου και του χαμηλότερου σημείου της, δεύτερη μόνο το Σπα των 102,2 μέτρων.

Φόρμουλα 1 Αυστρία

Όπως συνηθίζεται για αυτόν τον αγώνα, η Pirelli έχει επιλέξει τις τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας του 2024, συγκεκριμένα τη C3 ως σκληρή, τη C4 ως μέση και τη C5 ως μαλακή. Η επιφάνεια οδοστρώματος του Σπήλμπεργκ είναι αρκετά παλιά και επομένως πολύ τραχιά. Οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σαφώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο της σεζόν, με αποτέλεσμα πολύ περιορισμένη φθορά συνολικά. Η πρόσφυση στις αργές στροφές και η σταθερότητα στο φρενάρισμα είναι βασικοί παράγοντες για να είσαι ανταγωνιστικός σε αυτή την πίστα. Είναι σημαντικό να διαχειριστείς τα ελαστικά με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, ειδικά αν λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες: οι οδηγοί που δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τα ελαστικά στο ιδανικό παράθυρο λειτουργίας μπορεί να βρεθούν σε δυσχερή θέση να αποκρούσουν επιθέσεις από άλλα μονοθέσια, ειδικά στο πρώτο και στο τελευταίο μέρος της πίστας. Επομένως, ένας σημαντικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος σε μια πίστα όπου ο καιρός είναι συχνά αρκετά μεταβλητός. Στους δυο τελευταίους αγώνες εκεί η στρατηγική των δύο pit stop αποδείχθηκε η ταχύτερη, χρησιμοποιώντας τη μέση και σκληρή γόμα. Πέρυσι κανένας οδηγός δεν ρίσκαρε με τη μαλακή γόμα στον αγώνα.

Φόρμουλα 1 Αυστρία

Το οροπέδιο των Στυριακών Άλπεων είναι διαχρονικά η μοναδική έδρα της Formula 1 στην Αυστρία, με 37 αγώνες να έχουν διεξαχθεί στην πίστα που τώρα ονομάζεται Red Bull Ring. Ένας αγώνας το 1964, είχε διεξαχθεί σε πίστα που δημιουργήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Zeltweg, σε μερικές εκατοντάδες μέτρα απόσταση. Ο αγώνας της Κυριακής θα είναι το 37ο Grand Prix Φόρμουλα 1 της Αυστρίας και οι αγώνες έχουν διεξαχθεί σε τρεις χρονικές περιόδους. Μετά τον πρώτο αγώνα στο Zeltweg, οι επόμενοι διεξήχθησαν σε αυτό που τότε ήταν γνωστό ως Österreichring από το 1970 έως το 1987, μετονομάστηκε σε A1-Ring από το 1997 έως το 2003 και τέλος είναι γνωστό με την ονομασία Red Bull Ring από το 2014 έως σήμερα. Τα έτη 2020 και 2021, η πίστα φιλοξένησε επίσης το Grand Prix της Στυρίας.

Παρ’ όλο που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 27 του χρόνια, ο Max Verstappen είναι ήδη ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες (4) σε αυτόν τον αγώνα, στις οποίες μπορεί να προστεθεί και μια ακόμη νίκη σε ένα Grand Prix Στυρίας. Είκοσι πέντε οδηγοί έχουν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της Αυστρίας τουλάχιστον μία φορά και από αυτούς, οι 11 έχουν στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές της Φόρμουλα 1 τουλάχιστον μία φορά: εκτός από το Max Verstappen είναι και οι Alain Prost, Alan Jones, Mika Hakkinen, Michael Schumacher, Nico Rosberg, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Nigel Mansell, Jacques Villeneuve και Lewis Hamilton. Από τις ομάδες, η Ferrari και η McLaren προηγούνται με έξι νίκες η καθεμία. Η Mercedes μπορεί να φτάσει σ’ αυτό τον αριθμό νικών φέτος, χάρη στη νίκη του Lewis Hamilton στο Grand Prix Στυρίας του 2020.

Φόρμουλα 1 Αυστρία

Αυτό το Σαββατοκύριακο, το Red Bull Ring φιλοξενεί το τρίτο Σαββατοκύριακο με διαμόρφωση Sprint της σεζόν, πράγμα που σημαίνει μόνο μία περίοδο ελεύθερων δοκιμαστικών την Παρασκευή, ακολουθούμενη από τις κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα Sprint. Ο αγώνας Sprint διεξάγεται το Σάββατο το μεσημέρι, ακολουθούμενος από τις κατατακτήριες δοκιμές για το Grand Prix, το απόγευμα. Αυτή η μορφή αγώνα έχει χρησιμοποιηθεί εδώ τρεις φορές, κάθε χρόνο από το 2022. Μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί 14 αγώνες σπριντ και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Max Verstappen έχει κερδίσει τα περισσότερα, εννέα από αυτά. Ο Valtteri Bottas έχει κερδίσει δύο, ενώ οι Sergio Perez, George Russell και Oscar Piastri έχουν από μία νίκη σε αγώνα Sprint.

Όλες οι ειδήσεις

Hyundai Inster: Μικρό σε διαστάσεις, μεγάλο σε προσωπικότητα!

Αυτή είναι η νέα Bentley Continental GT των 782 ίππων

Τι κατασκεύαζαν γνωστές εταιρείες πριν καταπιαστούν με τα αυτοκίνητα;

Related Articles

Formula 1: Τα μονοθέσια παρατάσσονται στην πίστα και η σεζόν του 2024 αρχίζει!

cars

FIA to reject three applications for new F1 teams

cars

F1 GP 70ης Επετείου: Ταχύτερος ο Bottas στο FP1

cars

Formula 1 Perez: Η κακή απόδοση του Pérez στην Imola προκαλεί πονοκέφαλο στη Red Bull

cars

Να πως σμπαραλιάστηκε η Pagani Zonda του Χάμιλτον! (+video)

cars

Οι Ferrari και McLaren απειλούν πλέον ρεαλιστικά την κυριαρχία της Red Bull στη F1

Bury

GP ΗΠΑ: Cowboy Max!

cars

F1 GP Μ. Βρετανίας: Πώς οι McLaren κέρδισαν (σχεδόν) τους πάντες (+video)

cars

Τα μυστικά της Marina Bay σε 60sec (video)

cars