CARSNEWS
AUTONEWS

Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Γερουσία του Μεξικού – Διέκοψαν την συνεδρίαση για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Γερουσία του Μεξικού, προκαλώντας τη διακοπή της συζήτησης για τις αμφιλεγόμενες προτάσεις του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σχετικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και αυτή για την εκλογή δικαστών μέσω ψηφοφορίας, ακόμη και σε εναλλακτικούς χώρους.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Χοσέ Χεράρδο Φερνάντες δήλωσε ότι η συνεδρίαση «διακόπηκε» και ζήτησε από τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι καθώς οι διαδηλωτές κατέκλυσαν το ανώτερο επίπεδο της αίθουσας, φωνάζοντας «προδότες» σε αντίθεση με τη μεταρρύθμιση, η οποία έχει προκαλέσει εβδομάδες εκτεταμένων διαμαρτυριών.

🇲🇽 | HISTÓRICO: El pueblo de México acaba de tomar el Senado de la República mientras adentro los políticos corruptos negociaban el fin de la división de poderes en el país a cambio de favores.

LA DEMOCRACIA SE DEFIENDE HASTA LAS ÚLTIMAS CONSECUENCIAS. pic.twitter.com/HiG5Mh3Bj7

— Agustín Antonetti (@agusantonetti) September 10, 2024

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι του Μεξικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, έχουν προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το εμπορικό σύμφωνο των τριών χωρών, την USMCA, και να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις.

Η ραχοκοκαλιά της συνταγματικής μεταρρύθμισης, την οποία πρότεινε ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προβλέπει την εκλογή με λαϊκή ψήφο περισσότερων από 6.500 δικαστών και δικαστικών λειτουργών, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Λόπες Ομπραδόρ και η εκλεγμένη πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ υπερασπίστηκαν σθεναρά τη μεταρρύθμιση ως απαραίτητη για τη λογοδοσία των δικαστών και τη μείωση της διαφθοράς.

Οι επικριτές επιτέθηκαν εναντίον του ως κραυγαλέο χτύπημα διπλασιασμού της εξουσίας από το κυβερνών κόμμα Μορένα.

Καθώς οι γερουσιαστές συζητούσαν τη μεταρρύθμιση, οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το κυβερνών μπλοκ για ύπουλη τακτική προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Η ψηφοφορία, η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αναμένεται να είναι αμφίρροπη, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να υπολείπεται τυπικά ενός γερουσιαστή.

Η μεταρρύθμιση προτείνει επίσης τη μείωση του αριθμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου σε εννέα από 11, τη μείωση της θητείας τους σε 12 χρόνια και τη μείωση της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας από 10 σε πέντε χρόνια.

Related Articles

Αυτοκίνητα: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα θα εκπέμπουν πέντε φορές πάνω CO2 από τα ηλεκτρικά

cars

Audi. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αυξήσει ασφάλεια

cars

Θεσμικό ανάχωμα υψώνει η κυβέρνηση – Υπόμνημα για τους Σπαρτιάτες και εγρήγορση ενόψει Πάσχα

cars

Άκουσε για πρώτη φορά τον βρυχηθμό του Nissan Z Proto!

cars

Beef Stew with Winter Vegetable Recipe

cars

Toyota: Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι ένα hypercar 1.000 ίππων για τον δρόμο.

cars

Συνελήφθη 37χρονος διαρρήκτης στη Νίκαια – Έπεσε από το μπαλκόνι και τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει

cars

Η περιήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα περίπτερα της ΔΕΘ – Τα κεράσματα και η συνάντηση με τους Ολυμπιονίκες

Η Κέιτ Μίντλετον έχει περάσει τα πιο δύσκολα με τη θεραπεία για τον καρκίνο – «Ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή»

cars