Η Αθήνα γεμίζει κάμερες: Θα οδηγούμε καλύτερα ή απλώς θα πληρώνουμε περισσότερα πρόστιμα;

Published:

Η Αθήνα γεμίζει κάμερες: Θα γίνουμε καλύτεροι οδηγοί ή θα αυξηθούν απλώς τα πρόστιμα; ΝΕΑ

3 Σεπτεμβρίου 2026, 12:00
Νίκος Μαρινόπουλος (nm@newsauto.gr)

Εκατοντάδες νέες κάμερες, ραντάρ και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μεταβάλλουν τον τρόπο ελέγχου της κυκλοφορίας στην Αθήνα. Το κρίσιμο ζητούμενο, όμως, δεν είναι ο αριθμός των κλήσεων που θα εκδίδονται, αλλά το αν οι δρόμοι θα γίνουν τελικά ασφαλέστεροι.

Για δεκαετίες, ο έλεγχος στους ελληνικούς δρόμους στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη φυσική παρουσία της Τροχαίας. Όταν δεν υπήρχε περιπολικό, μπλόκο ή κάποιο από τα γνωστά σταθερά ραντάρ, οι πιθανότητες να καταγραφεί μια παράβαση ήταν σχετικά περιορισμένες. Αυτή η πραγματικότητα αλλάζει πλέον με ταχύ ρυθμό.

Η Αθήνα γεμίζει ηλεκτρονικά «μάτια»

Οι περισσότερες από 350 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 100 επιλεγμένους κόμβους και προορίζονται για την καταγραφή παραβιάσεων του κόκκινου σηματοδότη. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, τα συγκεκριμένα σημεία υποδείχθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, με βάση την επικινδυνότητά τους και το ιστορικό τροχαίων.

Οι κάμερες αυτές αποτελούν μόνο ένα μέρος του νέου συστήματος επιτήρησης. Στην Αττική λειτουργούν πιλοτικά κάμερες τεχνητής νοημοσύνης, ενώ στο δίκτυο έχουν ενταχθεί και κινητά συστήματα καταγραφής σε λεωφορεία της ΟΣΥ. Παράλληλα, ο ευρύτερος σχεδιασμός προβλέπει περίπου 1.000 επιπλέον κάμερες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, καθώς και περίπου 300 κινητές κάμερες στις αρχές του 2027.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι μεταβάλλεται συνολικά η φιλοσοφία του ελέγχου. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για τη φωτογράφιση ενός αυτοκινήτου που παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη. Ανάλογα με τον εξοπλισμό τους, τα νέα συστήματα μπορούν να εντοπίζουν παραβάσεις όπως η υπερβολική ταχύτητα, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους και η παραβίαση λεωφορειολωρίδας. Στη συνέχεια, οι κλήσεις μπορούν να αποστέλλονται ψηφιακά στη Θυρίδα Πολίτη στο Gov.gr Wallet.

Για τον οδηγό, αυτό συνιστά σημαντική αλλαγή. Δεν είναι πλέον απαραίτητη η παρουσία τροχονόμου στην άκρη του δρόμου για τη βεβαίωση μιας παράβασης. Και όσο διευρύνεται το δίκτυο των καμερών, τόσο περιορίζεται η πιθανότητα να περάσει απαρατήρητη μια επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά.

Αυτό, από μόνο του, δεν είναι αρνητικό. Το αντίθετο. Είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι ένας οδηγός πρέπει να έχει το δικαίωμα να περνά με κόκκινο, να κινείται με υπερβολική ταχύτητα ή να γράφει μήνυμα στο κινητό ενώ οδηγεί. Πρόκειται για συμπεριφορές που μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές και οι οποίες, για πολλά χρόνια, αντιμετωπίζονταν στους ελληνικούς δρόμους με επικίνδυνη ανοχή.

Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν, άλλωστε, το μέγεθος του προβλήματος. Στα τέλη Ιουλίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι είχαν ήδη βεβαιωθεί 4.127 παραβάσεις από το νέο σύστημα, με το 41% να αφορά παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη.

Το πραγματικό ερώτημα, επομένως, δεν είναι αν χρειαζόμαστε κάμερες, αλλά πώς και σε ποια σημεία θα χρησιμοποιηθούν. Αν η Πολιτεία απαιτεί από τους οδηγούς να τηρούν απαρέγκλιτα τον ΚΟΚ, οφείλει και η ίδια να διασφαλίζει ότι οι δρόμοι στους οποίους πραγματοποιούνται οι έλεγχοι διαθέτουν σαφείς και λογικούς κανόνες.

Τα όρια ταχύτητας πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες κάθε δρόμου, η σήμανση να είναι ευδιάκριτη, οι διαγραμμίσεις να διακρίνονται καθαρά και οι φωτεινοί σηματοδότες να είναι σωστά ρυθμισμένοι. Ένα όριο ταχύτητας που θεσπίστηκε πριν από δεκαετίες και δεν ανταποκρίνεται πλέον στα χαρακτηριστικά ενός δρόμου δεν γίνεται αυτομάτως ορθό επειδή τοποθετήθηκε δίπλα του μια κάμερα. Αντίστοιχα, μια πινακίδα κρυμμένη πίσω από ένα δέντρο ή μια ξεθωριασμένη διαγράμμιση δεν συμβαδίζουν με ένα σύστημα που φιλοδοξεί να επιβάλλει τον νόμο με ακρίβεια.

Εδώ βρίσκεται ίσως και το μεγαλύτερο στοίχημα. Οι οδηγοί πρέπει να πειστούν ότι οι κάμερες τοποθετούνται για την πρόληψη ατυχημάτων και όχι για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων. Αυτό δεν θα επιτευχθεί με ανακοινώσεις, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιαστεί και θα λειτουργήσει το σύστημα στην πράξη.

Αν οι κάμερες τοποθετούνται έξω από σχολεία, σε επικίνδυνες διασταυρώσεις, σε δρόμους όπου αναπτύσσονται πραγματικά επικίνδυνες ταχύτητες ή σε κόμβους με συχνές παραβιάσεις κόκκινου, η χρησιμότητά τους δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Αντίθετα, αν αρχίσουν να καταγράφονται μαζικά παραβάσεις σε σημεία με παράλογα όρια ή προβληματική σήμανση, θα δημιουργηθεί εύκολα η εντύπωση ενός εισπρακτικού μηχανισμού.

Υπάρχει, βέβαια, και μία ακόμη σημαντική παράμετρος: η τεχνολογία δεν πρέπει να θεωρείται αλάνθαστη. Το νέο σύστημα χρειάζεται ασφαλιστικές δικλίδες, ανθρώπινο έλεγχο όπου απαιτείται και ουσιαστική δυνατότητα ένστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπεται ακόμη και η απενεργοποίηση της καταγραφής σε κόμβους όπου την κυκλοφορία ρυθμίζει τροχονόμος, ώστε ένας οδηγός που περνά με κόκκινο κατόπιν σχετικής εντολής να μην θεωρείται αυτομάτως παραβάτης.

Οι κάμερες, επομένως, δεν αποτελούν τον εχθρό του οδηγού. Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να περιορίσουν συμπεριφορές που για χρόνια θεωρούνταν σχεδόν φυσιολογικές στους ελληνικούς δρόμους. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ένα σύστημα δίκαιο, διαφανές και σχεδιασμένο με γνώμονα την οδική ασφάλεια, όχι τον αριθμό των κλήσεων που μπορεί να εκδώσει.

Η επιτυχία του νέου συστήματος δεν θα πρέπει να αποτιμηθεί ούτε από τα εκατομμύρια ευρώ που θα συγκεντρωθούν από πρόστιμα ούτε από τις χιλιάδες ειδοποιήσεις που θα φτάσουν στα κινητά μας. Η πραγματική επιτυχία θα είναι να αρχίσουν κάποτε οι κάμερες να εκδίδουν λιγότερες κλήσεις, επειδή οι οδηγοί θα έχουν αλλάξει συμπεριφορά. Ο στόχος δεν είναι να εντοπίζονται περισσότεροι οδηγοί, αλλά να υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για να τιμωρούνται.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις του ανανεωμένου Lada Niva – Από 12.000 ευρώ, τι ισχύει για την Ελλάδα

Το BAW 212 και με κινητήρα βενζίνης στην Ευρώπη

Η Alfa Romeo Giulietta γίνεται crossover;

Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

READ MORE

Find us on X

Related articles

Latest articles