Η αναμονή της Ιταλίας κράτησε 73 ολόκληρα χρόνια, μέχρι να δει έναν δικό της οδηγό να κατακτά την κορυφή της Formula 1. Ο Kimi Antonelli έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του σπορ, βάζοντας τέλος σε αυτή τη μακρά περίοδο.
Ο λόγος που όλοι περίμεναν τον αγώνα στο Μεξικό ήταν σαφής: να δουν τον Kimi Antonelli να υψώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή στον ουρανό της χώρας. Η προσδοκία αυτή επιβεβαιώθηκε, όμως ο απολογισμός της πίστας Autodromo Hermanos Rodriguez δεν περιλαμβάνει μόνο νικητές. Ας δούμε ποιοι αποχώρησαν κερδισμένοι και ποιοι βρέθηκαν στην πλευρά των χαμένων.
Νικητής: Kimi Antonelli

Από το 1953, όταν ο Alberto Ascari κατέκτησε τον δεύτερο και τελευταίο τίτλο της καριέρας του, αρκετοί Ιταλοί οδηγοί πέρασαν από τη Formula 1. Fisichella, Patrese, de Cesaris, Alboreto, Trulli και πολλοί ακόμη, χωρίς όμως κανείς να καλύψει το μεγάλο κενό: η Ιταλία δεν έβλεπε ένα δικό της παιδί να φτάνει στην κορυφή. Το βάρος της εκπροσώπησής της ψηλά εξακολουθούσε να σηκώνει η Ferrari.
Στα 20 του χρόνια, μόλις στη δεύτερη σεζόν του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο Kimi Antonelli κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα. Μια εξέλιξη που το 2024, όταν έκανε το ντεμπούτο του στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Ιταλίας, θα έμοιαζε αδιανόητη. Και δεν το πέτυχε χωρίς ισχυρό ανταγωνισμό: απέναντί του βρέθηκαν ο έμπειρος George Russell και ονόματα του μεγέθους των Lewis Hamilton και Max Verstappen.
Σε αυτή την ηλικία, κατέρριψε και το ρεκόρ του νεότερου πρωταθλητή. Ο προηγούμενος κάτοχός του, Sebastien Vettel, έσπευσε πρώτος να τον συγχαρεί, με μια κίνηση που αναδεικνύει την ποιότητά του πρωτίστως ως ανθρώπου και όχι μόνο ως οδηγού.
Η τρίτη θέση που κατέκτησε στον αγώνα δύσκολα θα απασχολήσει ιδιαίτερα. Δεν ήταν νίκη, αλλά το ουσιαστικό διακύβευμα ήταν το πρωτάθλημα. Ο Antonelli έφτασε στη δική του Ιθάκη, στον προορισμό που επιδιώκει κάθε οδηγός, είτε τον κατακτήσει νωρίς είτε σε μεγαλύτερη ή πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Στη δική του περίπτωση, η πίστη βρήκε δικαίωση.
Χαμένη: Aston Martin

Ό,τι κι αν συμβεί στους τέσσερις τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος —ενδεχομένως και λιγότερους—, η Aston Martin ίσως ήδη να μετρά αντίστροφα για το τέλος μιας μαρτυρικής σεζόν. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι Lance Stroll και Fernando Alonso είδαν τους κινητήρες των μονοθεσίων τους να παραδίδουν πνεύμα. Όταν τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται, η εξαίρεση αρχίζει σταδιακά να μοιάζει με κανόνα.
Δεν ξεκινούν όλες οι συνεργασίες ομαλά. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να υπάρχει διάθεση για εξέλιξη. Η Honda, με σχεδόν έξι δεκαετίες παρουσίας στη Formula 1 από διάφορες θέσεις, δείχνει να έχει αυτή τη θέληση. Η πίστα, βέβαια, παραμένει το κριτήριο.
Νικητές: Max Verstappen, Red Bull

Με βάση την εξέλιξη του αγώνα, υπό άλλες συνθήκες ο Charles Leclerc θα έφτανε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στη νίκη. Ωστόσο, κανένα γκραν πρι δεν θεωρείται τελειωμένο πριν πέσει η καρό σημαία και τερματίσει και ο τελευταίος οδηγός.
Το ατύχημα του Valtteri Bottas και η διακοπή του GP ανέτρεψαν τα δεδομένα, με μεγάλο ωφελημένο τον Max Verstappen. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ξανά γιατί συγκαταλέγεται στους κορυφαίους οδηγούς της Formula 1, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Παράλληλα, η ομάδα του απέκτησε πλέον σαφές προβάδισμα στους κατασκευαστές, χάρη στην ποινή που επιβλήθηκε στον Oscar Piastri.
Όποια κι αν είναι η συνέχεια, η Red Bull έχει ήδη αναδειχθεί σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Στην πλευρά των χαμένων, αντίθετα, βρίσκεται η McLaren.

Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι». Το τριήμερο που πέρασε δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για τη McLaren, η οποία, πάντως, είδε μεταξύ άλλων τον Oscar Piastri να χάνει τη θέση του στη δεκάδα. Η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών παραμένει πρακτικά εφικτή, όμως πλέον η ομάδα οφείλει να δείξει περισσότερα, αν θέλει να σώσει ό,τι σώζεται.
Οι αναβαθμίσεις που έφερε φαίνεται πως δεν απέδωσαν. Μένει, επομένως, να αποδειχθεί αν οι εν ενεργεία πρωταθλητές κατασκευαστών θα παρουσιαστούν έτοιμοι και ανανεωμένοι στη Βραζιλία το ερχόμενο τριήμερο (6-8 Νοεμβρίου).
Νικητής: Ryo Hirakawa

Ο Ryo Hirakawa έφτασε στο Μεξικό ως αναπληρωματικός οδηγός της Haas, γνωρίζοντας ότι θα συμμετείχε στο FP1. Η παρουσία του εντασσόταν στο πλαίσιο του κανονισμού που προβλέπει υποχρεωτική συμμετοχή νεαρού οδηγού σε τέσσερις πρώτες περιόδους ελεύθερων δοκιμών — αν και ο χαρακτηρισμός «νεαρός» δεν ταιριάζει στον 32χρονο Ιάπωνα.
Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα άλλαξε τα δεδομένα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο επικεφαλής της ομάδας, Ayao Komatsu, με ένα σαφές μήνυμα: «Έχουμε θέμα με τον Ocon και θα πάρεις τη θέση του». Ο Hirakawa μπήκε στο μονοθέσιο με έναν περιορισμένο αλλά ξεκάθαρο στόχο: να τερματίσει τον αγώνα.
Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, η τύχη αποδείχθηκε καθοριστική, επιτρέποντάς του να πάρει βαθμό στον πρώτο του αγώνα στη Formula 1. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει το εμπόδιο που θέτουν οι υποχρεώσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, οι οποίες καθιστούν ανέφικτη την παραμονή του στη Haas μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το GP Πόλης του Μεξικού, πάντως, θα του μείνει αξέχαστο για πολύ καιρό.
Νικητής: Liam Lawson

Το αγωνιστικό τριήμερο στο Μεξικό άρχισε με προβλήματα για τον Liam Lawson, αλλά ολοκληρώθηκε απροσδόκητα θετικά. Το να γνωρίζει ότι θα έχει μειονέκτημα μίας θέσης, να αναγκάζεται να εκκινήσει από το pit lane λόγω αποκλεισμού και τελικά να αποκομίζει έξι βαθμούς δεν είναι μικρή υπόθεση.
Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της σεζόν, η Racing Bulls είναι αδιαμφισβήτητα η κορυφαία ομάδα του midfield. Εκμεταλλεύεται πλήρως τα πλεονεκτήματα του κινητήρα της Ford, του ισχυρότερου στο grid — ενός πλεονεκτήματος που πλέον θεωρείται αποδεδειγμένο και όχι απλώς εκτίμηση.
Χαμένος: Valtteri Bottas

Το θετικό είναι ότι ο Valtteri Bottas βγήκε από το ατύχημά του με ελαφρύ τραυματισμό. Ωστόσο, η νέα εγκατάλειψη επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση του Φινλανδού ενόψει του 2027. Θεωρητικά, το συμβόλαιό του καλύπτει και την επόμενη σεζόν, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί εγγύηση, καθώς στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι τα συμβόλαια μπορούν να σπάσουν. Συνεπώς, όλα παραμένουν ανοιχτά στην Cadillac.
Η στήλη «Νικητές και χαμένοι» ανανεώνει το ραντεβού της για τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, με την ανάλυση όσων θα έχουν συμβεί στο GP Σάο Πάολο (6-8 Νοεμβρίου).


