CARSNEWS
F1 & RACES

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Σε δική τους κλάση (+video)

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Η παρουσία του Σαρλ Λεκλέρ στην πίστα του Μπακού πρέπει να ξεκλειδώνει κάποιον μαγικό συνδυασμό. Η ιστορία του οδηγού της Ferrari στο Αζερμπαϊτζάν μιλάει από μόνη της.

Το 2017, λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του, κυριάρχησε στον αγώνα της F2 εκεί. Μία χρονιά αργότερα στην ίδια πίστα είχαμε την επίσημη «αναγγελία άφιξης» του Μονεγάσκου στο grid της F1 με μία μεγάλη εμφάνιση. Και με την εξαίρεση του 2019 -όταν και είχε κάνει λάθος- ο Λεκλέρ έχει πάρει όλες τις pole εκεί. Τέσσερις σε αγώνα και μία σε Sprint.

Ποια είναι η υπερδύναμη, λοιπόν, του Σαρλ στους δρόμους του Μπακού; Η ίδια που έχει επιδείξει επανειλημμένα και στους δρόμους του Μονακό! Η εξαιρετική ταυτόχρονη χρήση, δηλαδή, των πεντάλ γκαζιού-φρένου κατά την φάση του turn-in.

Ο Σαρλ δεν αφήνει το γκάζι παρακάτω από το 10% της διαδρομής του στο μεγαλύτερο μέρος της πίστας. Στις πιο αργές στροφές ο Λεκλέρ μπορεί να είναι στο 7 ή 8% του γκαζιού κατά το φρενάρισμα. Ωστόσο ποτέ δεν το αφήνει τελείως.

Αυτή η τεχνική του Σαρλ, βοηθάει διαχρονικά τα μονοθέσια της Ferrari (τα οποία πάντα είχαν εξαιρετική μηχανική πρόσφυση) στις εισόδους των στροφών. Ο εμπρός εξωτερικός τροχός φορτίζεται όσο πρέπει και το αυτοκίνητο μπαίνει ιδανικά μέσα στη στροφή. Στις εξόδους αναλαμβάνει ο πανίσχυρος κινητήρας της Ferrari.

Το πλεονέκτημα μεγεθύνεται στις δύο πολύ δύσκολες τελευταίες στροφές της πίστας. Εκεί, δηλαδή, όπου ο Σαρλ συνέτριψε και χθες τον ανταγωνισμό. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι δεν μπορούν να αποφύγουν ένα -έστω στιγμιαίο- πλήρες σήκωμα στο πεντάλ του γκαζιού. Όσο πλάτος της πίστας και αν χρησιμοποιήσουν, δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Σεζόν ωρίμανσης

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Λεκλέρ-Ferrari δεν έχουν μεταφράσει καμία από τις poles τους στο Αζερμπαϊτζάν σε νίκη. Αυτό εν μέρει οφείλεται και στο ότι τα μονοθέσια της Ferrari δεν είχαν ποτέ το race pace για τη νίκη. Οι poles ήταν περισσότερο έργο Λεκλέρ παρά Ferrari, όπως παραδεχόταν εχθές και ο Κάρλος Σάινθ.

Θα μπορούσε, άραγε, το σενάριο να είναι διαφορετικό για το 2024; Σίγουρα η επίδοση της άλλη Ferrari είναι ενθαρρυντική. Δείχνει ότι η SF-24 έχει ταχύτητα εφάμιλλη, τουλάχιστον, της McLaren MCL38 για τον αγώνα. Και σε μια σεζόν ωρίμανσης, όπως η φετινή, για τους Λεκλέρ και Ferrari δεν θα υπήρχε καλύτερη απόδειξη για το ότι βαδίζουν προς την σωστή κατεύθυνση από μία νίκη σήμερα.

Αλλά το 2024 μάλλον είναι σεζόν ωρίμανσης, τελικά, και για τους Νόρις-McLaren. Στο Μπακού μας έδειξαν για ακόμη μία φορά ότι δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο εκτέλεσης που να τους επιτρέπει την ρεαλιστική διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Σίγουρα υπήρξε η ατυχία με την κίτρινη σημαία στο τέλος του Q1. Γιατί, όμως, να είναι σε αυτήν τη θέση ο Νόρις έτσι κι αλλιώς; Γνωρίζουν ότι το Μπακού είναι πίστα πόλης. Γνωρίζουν ότι στο τέλος του Q1 όλα τα μονοθέσια θα είναι στην πίστα. Δεν έπρεπε να φροντίσουν να έχουν τελειώσει την υπόθεση πρόκριση από τα μέσα της περιόδου;

Ο Πέρεζ ρυθμιστής

Όπως είχαν πράξει, δηλαδή, οι Λεκλέρ και Πέρεζ. Ο Τσέκο πάντα τα πηγαίνει περίφημα στο Αζερμπαϊτζάν. Η προσέγγισή του μπορεί να είναι διαφορετική από του Λεκλέρ. Ωστόσο είναι πολύ αποτελεσματική.

Για τον Μεξικανό η κρίσιμη φάση στο Μπακού είναι η έξοδος από την στροφή. Ο Πέρεζ έχει αυτήν την κορυφαία αίσθηση για τον ιδανικό τρόπο επιτάχυνσης μετά το apex. Όπως είχε και ο Μπάτον παλαιότερα. Ίσως, μάλιστα, αυτή η προσέγγιση να είναι ακόμη καλύτερη από του Λεκλέρ υπό συνθήκες αγώνα, ιδίως για τα πίσω ελαστικά.

Η Red Bull θα στηρίξει πολλά στον «ρυθμιστή» Τσέκο. Και θα ελπίζει στο ότι ο Μαξ θα απαλλαγεί σχετικά νωρίς από τον Ράσελ. Βέβαια ο Ολλανδός θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα αν δεν είχε κάνει λάθος στην στροφή 16 κατά τον πρώτο του γύρο στο Q3. Η RB20 είναι πολύ πιο ανταγωνιστική εδώ από ότι στην Μόντσα.

Δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος ο Ράσελ. Η W15 φέρει το λιγότερο φτερό από όλα τα μονοθέσια. Και το να προσπεράσεις μία Mercedes στα ίσια σήμερα θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

Vamos indeed! 🇦🇷#F1 #AzerbaijanGP pic.twitter.com/WNGp8p1pP8

— Formula 1 (@F1) September 14, 2024

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στην εκπληκτική εμφάνιση του Φράνκο Κολαπίντο χθες. Σε μία πίστα από την οποίαν είχε εμπειρία μόνο σε προσομοιωτή, ο Αργεντινός rookie οδήγησε με την ωριμότητα ενός βετεράνου, αφήνοντας πίσω του το λάθος στο FP1.

Ξεκάθαρο φαβορί για τον αγώνα δεν υπάρχει. Η Ferrari έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, αλλά μιλάμε για το Αζερμπαϊτζάν. Και εδώ τα πάντα μπορούν να ανατραπούν εν ριπή οφθαλμού.

Σημείωση: Οι αγωνοδίκες επέβαλαν ποινή στον Πιέρ Γκασλί λόγω υπέρβασης του ορίου ροής καυσίμου της Alpine στο Q2. Ο Γάλλος θα ξεκινήσει τελευταίος. Επιπλέον η Mercedes αποφάσισε να περάσει καινούργια PU στον Χάμιλτον μετά τις κατατακτήριες. Ο Βρετανός θα ξεκινήσει από το pitlane.

Related Articles

Formula 1: Το 16ο Grand Prix στην Ιαπωνία την Κυριακή, 24/09

cars

To F1 Vlog επέστρεψε!

cars

Formula 1: Πώς μπορεί να έχουμε πρωταθλητή το Σάββατο

cars

Formula 1: Ολοκλήρωσε το “μπαμ” με τον Άντριαν Νιούι η Aston Martin

Kubica: Η Williams ξεπέρασε τα όρια

cars

Ricciardo’s F1 revival reaches new heights at China Grand Prix

Bury

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Αγχωτική νίκη Verstappen απέναντι στον Norris

cars

O Μπράουν «ανταπέδωσε» στον Βασέρ, φορώντας καπελάκι της Ferrari

cars

Formula 1 – GP Ιταλίας Preview: Η έδρα των «tifosi», ο «Ναός της ταχύτητας»

cars