CARSNEWS
F1 & RACES

Formula 1: Γυροσκοπική κάμερα χαρίζει φοβερά δυναμικά πλάνα!

Δείτε συναρπαστικές λήψεις που δημιουργεί μια γυροσκοπική κάμερα τοποθετημένη σε μονοθέσιο της Formula 1.

Οι μηχανοκίνητοι αγώνες και ειδικά τα Grand prix της Formula 1 προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις στου λάτρεις της ταχύτητας! Τι γίνεται όμως με τη βιντεοσκόπηση ενός μονοθέσιου; Μια γυροσκοπική κάμερα συνδεδεμένη στο μονοθέσιο της Formula 1 του Βρετανού πιλότου Lando Norris τράβηξε την προσοχή των οπαδών των αγώνων στο Grand Prix της Ολλανδίας αυτό το Σαββατοκύριακο. Η συγκεκριμένη κάμερα είναι εξειδικευμένη και έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να διατηρεί τον ορίζοντα πάντα επίπεδο. Δείτε το παρακάτω βίντεο από την πορεία του μονοθέσιου του Lando Norris:

Gyro Cam 🤝 Zandvoort #F1 #DutchGP @McLarenF1 pic.twitter.com/zoQXU7q5qO

— Formula 1 (@F1) August 23, 2024

Η συγκεκριμένη γυροσκοπική κάμερα (gyro cam) διατηρεί τον ορίζοντα επίπεδο αντισταθμίζοντας την κλίση, την κύλιση, αλλά και το στρίψιμο του οχήματος καθώς κινείται γρήγορα στις στροφές. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και προσφέρουν πολύ δυναμικά πλάνα και μια προοπτική πρώτου προσώπου μοναδική. Το βίντεο είναι από την πίστα Zandvoort στην Ολλανδία η οποία είναι κυματιστή όπως είδατε στα πλάνα (όσο αφορά το έδαφος και την κλίση). Ένας λάτρης της Formula 1 σχολίασε στο διαδίκτυο το εξής:

Είναι το πιο ωραίο πράγμα γιατί μου φαίνεται σαν να βλέπω ένα POV (point of view) βίντεο σε τρενάκι από λούνα παρκ.

Δείτε και ένα άλλο παρόμοιο βίντεο που δείχνει γυροσκοπική κάμερα τοποθετημένη στο μονοθέσιο Redbull RB20 του πιλότου Max Verstappen. Είναι και αυτό τραβηγμένο στην πίστα Zandvoort στην Ολλανδία:

Ο διευθυντής του τομέα ενσωμάτωσης καμερών στα οχήματα Dino Leone, εξηγεί ότι οι γυροσκοπικές κάμερες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και ότι αρχικά σχεδιάστηκαν για την πίστα Zandvoort λόγω τις ιδιαίτερης μορφής και κλίσης. Έχουν έναν αισθητήρα που μπορούν οι χειριστές της κάμερας να μεταβάλλουν τις ρυθμίσεις σταθεροποίησης εν κινήσει, ώστε να μπορούν να αυξάνουν τον ρυθμό και την ένταση της γυροσκοπικής λειτουργίας σε σχέση με την κλίση, την κύλιση, αλλά και το στρίψιμο του οχήματος στην πίστα. Σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα γυροσκοπικές κάμερες που βρίσκονται πάνω σε gimbals, οι νέες κάμερες παραμένουν στατικές.

Ο Dino Leone (On Board Camera Team Manager).

Ο επικεφαλής του τμήματος της F1, Steve Smith δήλωσε το εξής σχετικά με τη νέα τεχνολογία των τελευταίων γυροσκοπικών καμερών:

Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, επομένως ο αισθητήρας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον φακό ο οποίος κινείται γύρω από τον αισθητήρα σε αντίθεση με τη φυσική κίνηση ενός φακού. Είναι αρκετά δύσκολος σχεδιασμός.

Κατασκευαστής αυτών των καμερών είναι η Sony και οι κάμερες της έχουν χρησιμοποιηθεί και στις πολύ απαιτητικές συνθήκες των αγώνων μοτοσυκλέτας MotoGP. Σε αυτές τις συνθήκες οι γυροσκοπικές κάμερες καλούνται να αντισταθμίζουν τους αναβάτες που γέρνουν γρήγορα και πολύ απότομα στις στροφές διατηρώντας τον ορίζοντα σταθερό και ίσιο. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

— MotoGP™🏁 (@MotoGP) April 14, 2023

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα

Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!

Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!

Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.

Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας

σε Instagram, YouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Related Articles

Επίσημο: Ποινή 3 θέσεων στον Verstappen, στην pole o Leclerc!

cars

O νέος ταύρος για πρώτη φορά στην πίστα (video)

cars

Andretti F1 team formally opens new Silverstone facility

Bury

F1: Διαμάχη για τους κανονισμούς του 2026

cars

Haas share special car livery for home Grand Prix in Austin

cars

Formula 1: Τo 5ο Grand Prix στην Κίνα έρχεται την Κυριακή 21 Απριλίου στις 10:00 αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ και ετεροχρονισμένα στις 16:30 στον ΑΝΤ1

cars

Φόρμουλα 1: Έτσι θα είναι το νέο μονοθέσιο της Haas

cars

Τι γίνεται με το θετικό στον κορωνοϊό μέλος της McLaren;

cars

F1: Όλες οι αλλαγές στις ομάδες εν όψει του 2023

cars