
Το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι η Formula 1 θα επιστρέψει στην Αφρική για πρώτη φορά από το 1993, με έναν αγώνα σε νέα εγκατάσταση που θα κατασκευαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό στη Ρουάντα. Ο αγώνας θα φέρει την ονομασία «Grand Prix Αφρικής» και προγραμματίζεται να ενταχθεί στο καλεντάρι στις αρχές της δεκαετίας του 2030, στο πλαίσιο συμφωνίας διάρκειας 10 ετών.
Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της επιστροφής, που πραγματοποιήθηκε στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, επιβεβαίωσε ότι η Formula 1 θα επιστρέψει στους κινητήρες V8 το 2030. Παρουσία του προέδρου της χώρας, Paul Kagame, και του επικεφαλής της Formula 1, Stefano Domenicali, ο Ben Sulayem ξεκαθάρισε ότι η προσπάθειά του για την επαναφορά των V8 θα προχωρήσει τη συγκεκριμένη χρονιά.
Η επιστροφή στους V8 και η εγκατάλειψη των υβριδικών κινητήρων με τούρμπο, που εισήχθησαν το 2014, δεν αμφισβητούνταν. Η ασάφεια αφορούσε την ακριβή αγωνιστική σεζόν της αλλαγής, καθώς τόσο το 2030 όσο και το 2031 είχαν αναφερθεί ως πιθανά έτη επιστροφής. Η συζήτηση αυτή ακολούθησε την αποκάλυψη των αδυναμιών των νέων μονάδων ισχύος του 2026, οι οποίες στηρίζονται σε κατανομή ισχύος 50-50 μεταξύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης και των ενισχυμένων συστημάτων μπαταρίας.

Το 2025, η αναλογία διαμορφωνόταν περίπου στο 80-20 υπέρ του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι νέοι κανονισμοί για το 2026, που ανακοινώθηκαν το 2022 με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στους αγώνες Grand Prix, προέβλεπαν ωστόσο την εξίσωσή της στο 50-50. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι, μόλις τα μονοθέσια εξαντλήσουν την ενέργεια της μπαταρίας τους, μπαίνουν σε λειτουργίες ανάκτησης και επαναφόρτισης ενέργειας. Η κατάσταση αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής από αρκετούς οδηγούς, ανάμεσά τους οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Fernando Alonso, Max Verstappen και Lando Norris.
Ο Ben Sulayem, πάντως, επιβεβαίωσε πλέον την επιστροφή των κινητήρων V8 στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, διευκρινίζοντας ότι με αυτούς τους κινητήρες θα διεξαχθεί ο αγώνας στη Ρουάντα όταν η χώρα ενταχθεί στο καλεντάρι. «Το θετικό με το 2030 είναι ότι εργαζόμαστε από κοινού. Η παρουσίαση του νέου V8 θα γίνει το 2030, επομένως η Ρουάντα θα έχει αυτόν τον κινητήρα στον πρώτο αγώνα που θα φιλοξενήσει», δήλωσε ο Ben Sulayem σε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Kagame και Domenicali.

Ως πρώτη προτεραιότητα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου κινητήρα έθεσε την ανάγκη για ελαφρύτερα μονοθέσια, αναφέροντας ότι το βάρος τους θα μειωθεί κατά περίπου 80 κιλά. Συνόδευσε, πάντως, την αποκάλυψη με την επιφύλαξη ότι ίσως δεν θα έπρεπε να τη δημοσιοποιεί στον Τύπο τη δεδομένη στιγμή.
Δεύτερος στόχος, όπως σημείωσε, είναι η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με μείωση του κόστους έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και του κόστους του κινητήρα, κατά τουλάχιστον 50%.
Ως τρίτη προτεραιότητα ανέφερε τους φιλάθλους, επιμένοντας στη διάκριση ανάμεσα στον ήχο και τον απλό θόρυβο. «Και πιστεύω ότι το ζήτημα δεν είναι η ωριμότητα της τεχνολογίας», σημείωσε.


