Η FIA δια στόματος Jean Todt επανέλαβε την πρόθεσή της να μπουν στο καλαντάρι του WRC περισσότεροι διασυνοριακοί αγώνες, αγώνες δηλαδή που θα γίνονται στο έδαφος δύο χωρών.
Προς το παρόν το καλαντάρι έχει μόνον δύο τέτοιους αγώνες, το Ράλι Μόντε Κάρλο που μοιράζεται ανάμεσα στο Πριγκιπάτο του Μονακό και τη Γαλλία και το Ράλι της Σουηδίας που κάποιες ειδικές διαδρομές του «πατάνε» και στο έδαφος της Νορβηγίας.
Σκοπός αυτής της πρότασης είναι να «αποσυμφορηθεί» το καλαντάρι έτσι ώστε να μπουν νέοι αγώνες. Να θυμίσουμε ότι από του χρόνου θα έχουμε δύο καινούργιους αγώνες, το Σαφάρι και το Ράλι της Ιαπωνίας, οι οποίοι με δεδομένο ότι το σύνολο των αγώνων δεν θα αυξηθεί θέτουν σε κίνδυνο αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Είναι γνωστό ότι οι αγώνες που απειλούνται με… έξωση από το WRC είναι αυτοί της Γερμανίας, της Σαρδηνίας και της Κορσικής.
«Θέλω ένα αληθινά παγκόσμιο πρωτάθλημα» δήλωσε ο Todt για να συμπληρώσει πως «θέλω να υπάρχουν ράλι στην Ευρώπη, εκεί από όπου ξεκίνησε ο θεσμός, αλλά παράλληλα θέλω να πάει το WRC σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αισθάνομαι άσχημα ότι δεν έχουμε ράλι στην Κίνα – είχαμε κάποια προσπάθεια, αλλά δεν λειτούργησε – την Ινδία, την Ινδονησία ή την Ταϊλάνδη. Θέλω να επιστρέψω στην Αφρική και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε 20 αγώνες, οπότε πρέπει να βρούμε μια λύση. Μια καλή ιδέα θα ήταν ένας αγώνες να πατάει σε δύο χώρες», είπε ο Todt.
Όλα αυτά διότι παρά την επιθυμία του Promoter του WRC για περισσότερους αγώνες, στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ δύσκολο αυτοί να περάσουν τους 14 που περιλαμβάνει σήμερα το καλαντάρι.
Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του WRC Promoter, ο Oliver Ciesla δήλωνει πως αν στο μέλλον δεν βάλουμε αγώνες σε μεγαλύτερες αγορές όπως είναι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τότε ο θεσμός δεν θα έχει ενδιαφέρον για τους χορηγούς αλλά ούτε και για τους κατασκευαστές. Μακροπρόθεσμα – συμπλήρωσε- η απώλεια ενός ευρωπαϊκού αγώνα δεν αποτελεί απειλή για το πρωτάθλημα.
Σχολιάζοντας την πρόταση του Todt για αγώνες που θα διεξάγονται στο έδαφος δύο χωρών, είπε πως καταρχήν δεν είναι εναντίον της ιδέας, όμως η υλοποίησή της προϋποθέτει πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. «Είναι ιδανικό από πολιτική άποψη, γιατί μας βοηθά να αγγίζουμε περισσότερες αγορές, αλλά η αλήθεια είναι πως το να συνδυάσουμε δύο διοργανωτές είναι πολύ περίπλοκο, σημαίνει συνδυασμό διαφορετικών διοικητικών οργάνων, διαφορετικών αστυνομικών δυνάμεων. Πολύ λίγες χώρες είναι διατεθειμένες να έχουν μια τόσο στενή συνεργασία», κατέληξε.